Borfașii ruși, în acțiune: "Mi-au luat boilerul și lenjeriile de pat Disney". O refugiată ucraineană stabilită în Marea Britanie spune că a recunoscut într-o fotografie mai multe bunuri furate de un soldat rus din casa ei din Popasna


Borfașii ruși, în acțiune: "Mi-au luat boilerul și lenjeriile de pat Disney". O refugiată ucraineană stabilită în Marea Britanie spune că a recunoscut într-o fotografie mai multe bunuri furate de un soldat rus din casa ei din Popasna

O refugiată ucraineană stabilită în Marea Britanie spune că recunoaște, într-o fotografie recentă, mai multe obiecte aflate deasupra unui tanc rusesc ce au fost furate din casa ei. 

Alina Koreniuk precizează că în cutia ce poată fi observată în fotografia articolului se află un boiler nou pe care plănuia să-l instaleze înainte de începerea războiului.  

Ea și copiii ei au părăsit Ucraina pe 8 aprilie și stau împreună cu un cuplu britanic în Nottinghamshire.

Fotografia, făcută la sfârșitul lunii mai, arată un tanc în mișcare în proximitatea clădirilor rezidențiale bombardate din orașul Popasna.

Forțele ruse dețin din data de 8 mai controlul asupra orașului aflat în regiunea Lugansk.

Koreniuk spune că fotografia a fost făcută pe o stradă situată la doar cinci minute de casa ei.

Această chestiune a fost observată prima oară de soțul ei. 

"El a spus: 'Observați ceva ciudat la această fotografie?' și m-a întrebat dacă am văzut ce a văzut și el", a relatat Alina pentru BBC.

În afară de boiler, printre obiectele furate mai sunt o față de masă din casa de vară a familiei, lenjerii de pat noi Disney pentru copiii ei și o pătură roșie, a mai precizat aceasta. 

Lenjeria de pat a fost folosită pentru a acoperi ceva, a adăugat Alina Koreniuk, probabil un televizor sau alte echipamente electronice, toate acestea fiind lăsate în casă când au fost forțați să plece.

Dar nu a fost surprinsă de ceea ce se întâmplase.

"Reacția noastră a fost că, orice nu au distrus, vor fura", a spus Alina. 

"Ne așteptam să fie jefuite case din Popasna, ni s-a spus de multe ori despre asta", a completat aceasta. 

Alina Koreniuk stă în Southwell, Nottinghamshire, împreună cu fiicele ei Kristina, în vârstă de 12 ani, și Olha, în vârstă de 8 ani, datorită schemei Guvernului britanic Homes for Ukraine.

Mulți rezidenți din zonele ocupate ale Ucrainei s-au plâns de jafurile comise de către trupele ruse.

Săptămâna trecută, site-ul independent de știri rus Mediazona a publicat un raport care sugerează că, de la începutul invaziei, trupele ruse au trimis acasă 58 de tone de bunuri jefuite din zonele apropiate de granițele ucrainene cu Rusia și Belarus. Se spune că pachetele conțin bunuri precum adidași, conserve, televizoare, anvelope auto și corturi. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.