Paleologu trage concluziile momentului: "Nu e vorba doar despre ucraineni, ci pentru noi, românii, e foarte important ca Rusia să părăsească Crimeea și Donbasul!"


Paleologu trage concluziile momentului: "Nu e vorba doar despre ucraineni, ci pentru noi, românii, e foarte important ca Rusia să părăsească Crimeea și Donbasul!"

Istoricul și diplomatul Theodor Paleologu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a făcut radiografia momentului, într-un interviu acordat Europa FM pe 30 mai, cu privire la războiul la scară largă declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei. 

În legătură cu afirmația fostului secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, potrivit căreia Ucraina ar trebui să accepte să renunțe la o parte din teritoriul său pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia, Theodor Paleologu a precizat că e ruptă de realitate, atât pentru că Moscova nu va pune capăt agresiunilor în urma concretizării unui asemenea scenariu, cât și prin prisma determinării absolute a ucrainenilor de a se separa de Rusia: "Realitatea Ucrainei e că a fost vampirizată de Rusia de multă vreme".

"E o bătălie decisivă între libertate și despotism", a mai subliniat Paleologu. 



Theodor Paleologu: În asemenea momente cred că trebuie să ne dăm seama cât de mici suntem ca persoane, în fața imensității de suferință pe care o provoacă un asemenea război. Și e doar începutul, pentru că acest război va însemna foamete, mai e și furtul pe scară masivă pe care-l practică armata rusă. Ucraina e o țară jefuită de hoardele invadatoare ale Rusiei. Rusia e dispusă să provoace o catastrofă alimentară mondială. 

Întrebare: Cum am ajuns aici? Credeați că veți trăi așa ceva? 

Theodor Paleologu: Depinde când mă întrebați asta. Dacă mă întrebați mai demult, v-aș fi spus că nu. Însă deja din 2014 era clar că Putin începuse ceva ce nu avea să se termine așa curând. 2014 e un moment de cotitură, iar ceea ce se întâmplă acum e consecința a ceea ce s-a întâmplat atunci, când, din păcate, reacția occidentală a fost slabă. Sigur că, de pildă, SUA și Marea Britanie au început să înarmeze și să antreneze armata ucraineană și bine au făcut, pentru că ucrainenii se luptă pentru întreaga lume acolo. Noi sigur că suntem afectați cu toții din punct de vedere economic, însă totuși stăm la căldurică în timp ce sunt oameni care mor pentru libertate și mor indirect pentru noi. Cred că trebuie să conștientizăm acest lucru, că este vorba despre o bătălie decisivă între libertate și despotism. Miza este foarte mare. Dacă Putin câștigă, el va continua. Și chiar dacă se va obține o pace pe spinarea ucrainenilor, așa cum preconiza Kissinger zilele trecute, asta va încuraja Rusia să continue. Nu s-a oprit în 2008, nu s-a oprit în 2014, a făcut praf orașe întregi din Siria. Trebuie să înțelegem că Rusia e o amenințare permanentă la adresa păcii în zonă sau dacă nu chiar a păcii la nivel mondial, pentru că iată că e o criză alimentară care va duce la foamete pe alte continente, în Africa de pildă. 

Întrebare: Deci chiar dacă Ucraina va ceda teritorii, credeți că Rusia va continua? 

Theodor Paleologu: În primul rând eu nu cred că Ucraina va ceda teritorii. Ucrainenii sunt foarte hotărâți să se lupte pentru libertatea lor și așa au fost de foarte multă vreme. Soljenițîn vorbește în Arhipelagul Gulag cu foarte mare admirație despre patrioții ucraineni foarte hotărâți pe care sistemul concentrațional nu îi zdrobea deloc. Ajunseseră să-i facă pe paznici să se teamă de ei. Așadar, există o determinare a ucrainenilor care face practic imposibil scenariul lui Kissinger. De fapt, Kissinger deși e considerat un realist, în această privință nu are simțul realităților, pentru că realitatea Ucrainei e că a fost vampirizată de Rusia de multă vreme. Au avut războiul civil din 1918 până în 1922. A fost groaznic acest război civil. Erau 5 armate diferite care au făcut praf Ucraina, armata roșie, armata albă, arnarhiștii lui Makhno, patrioții ucraineni și armata poloneză. Ucraina a fost devastată de războiul civil. Apoi a venit Holodomorul, foametea organizată de Stalin, apoi Al Doilea Război Mondial, ulterior Cernobîlul, iar acum această oroare declanșată de Putin. Deci determinarea ucrainenilor de a se separa de Rusia e absolută. 

În sensul celor evocate mai sus, Paleologu a atras atenția că o victorie a Ucrainei e vitală inclusiv pentru România, ceea ce presupune ca Rusia să fie împinsă atât în afara Donbasului, cât și în afara Crimeei: "Negocierile sunt clare. Rusia trebuie să se retragă din teritoriile ocupate! Nu e vorba doar despre ucraineni aici. Pentru noi, românii, e foarte important ca Rusia să părăsească Crimeea și Donbasul. Dacă nu părăsesc Crimeea și Donbasul, vor face la fel mai târziu. Noi suntem în prima linie după Ucraina. Îi aud pe unii care spun 'Ce ne pasă nouă de Ucraina? Ucraina deține niște teritorii care ar trebui să fie ale noastre'. Da, numai că după Ucraina venim noi, Slovacia, țările baltice, Polonia. E îndeajuns să ne uităm pe hartă".

De asemenea, istoricul a expus notivele pentru care e o formă de "naivitate" ca cineva să creadă că Vladimir Putin e nebun din punct de vede clinic. 

Nu în cele din urmă, Theodor Paleologu a precizat că pentru atrocitățile comise de armata Kremlinului în Ucraina trebuie să vorbim și despre vina colectivă a poporului rus, adăugând că rușii "trebuie tratați ca atare pe unde îi întâlnim". 

"Trebuie să li se spună ce gândesc ceilalți despre ce face Rusia în acest moment și cum se raportează lucrul acesta la frumoasele idealuri ale marilor gânditori ruși", a mai zis Paleologu. 

Theodor Paleologu: Ucraina beneficiază de simpatie în întreaga lume. Și nu cred că e vorba de o simpatie de moment. Cred că foarte multă lume conștientizează că de eroismul ucrainean depinde soarta democrației în lume. Ei ne apără nu numai pe noi, pe români, ci apără Europa de o putere eminamente periculoasă, agresivă, expansionistă. 

Întrebare: Care ar fi soluția? 

Theodor Paleologu: Să dispară Putin, iar rușii să se retragă din teritoriile ocupate și să plătească pentru ce au distrus. Asta trebuie să se întâmple și eu cred că asta se va întâmpla, dar nu imediat, pentru că războiul va dura probabil ani de zile. Însă, asta e singura ieșire. Rusia trebuie să elibereze teritoriile ocupate și trebuie să plătească pentru pagubele făcute. Singurul lucru care mă preocupă e lașitatea occidentală, pe care desigur o regăsim și în România, dar mai puțin decât în unele țări occidentale unde mulți se gândesc la afacerile cu Rusia, la prețurile convenabile ale anumitor resurse. Așadar, asta ar putea fi o problemă în tabăra occidentală, anumite disensiuni. Europa dă un spectacol destul de penibil în comparație cu SUA. Ce ni se spune? Că va fi un embargo pe petrolul rus cine știe când, peste câteva luni. Astea sunt glume proaste. În fiecare zi statele occidentale care cumpără petrol din Rusia practic finanțează războiul lui Putin. În fiecare zi banii din Occident finanțează uciderea unor copii, unor bătrâni, unor civili din Ucraina. UE arată iarăși că e un pitic din punct de vedere politic. E un gigant economic, dar un pitic politic care anunță cu surle și trâmbițe măsuri caraghioase precum "peste câteva luni vom vedea ce vom face".

Întrebare: Atunci cum ar putea dispărea Putin? Vorbeați despre dispariția lui. Cum ar putea să se întâmple? 

Theodor Paleologu: De pildă dacă întrebați pe cineva în 1942 cum va scăpa lumea de Hitler, nu știu dacă ar fi fost așa ușor de dat un răspuns. Eu cred că Putin și-a scurtat timpul la putere prin această invazie care nu s-a produs deloc așa cum și-a imaginat el. E un caz de patologie a puterii. Asta nu înseamnă că e nebun, nu înseamnă că e nebun din punct de vedere clinic. Sub nicio formă. Asta e o mare naivitate, să-ți imaginezi că un asemenea personaj e nebun și gata ai rezolvat problema. Nu, nu e deloc nebun, ci e vorba e o patologie a puterii în care un sistem politic generează dezinformare, în care însuși Putin e victima dezinformării. E un sistem construit pe minciună, în care deținătorul puterii ajunge să creadă niște lucruri ce nu sunt deloc adevărate. Izolarea lui Putin e ceea ce eu numesc patologia puterii. În plus, și-a dat arama pe față. Patologia puterii nu înseamnă doar că cineva înnebunește când are putere. Nu, ci e vorba de putere ca turnesol. E un mare înțelept din antichitate, Bias din Priene, care spunea că puterea revelează omul. E o vorbă extraordinară și de altminteri Abraham Lincoln l-a plagiat într-un fel pe Bias din Prienne când a spus "If You want to know a men's character, give him power". Puterea e un turnesol, iar Putin și-a dat arama pe față. E kaghebistul gangster care acum își dă arama pe față. Și aș vrea să mai introduc aici o observație. Diferite voci explică ce se întâmplă acum în Ucraina prin faimosul mesianism rus. Aceasta e o ispită pentru intelectuali, să explice ce se întâmplă prin lecturile pe care le-au avut. Au citit Dostoievski și au văzut ce înseamnă mesianismul rus la Dostoievski și, nu-i așa, Dostoievski l-ar explica pe Putin. Fals! Nu e mesianism, e gangsterism! Avem de-a face cu un gangsterism kaghebist. Sigur că există un excepționalism rus delirant, dar aici avem de-a face cu un război care vizează jefuirea unei țări. E o armată de hoți, de tâlhari, de bandiți. Asta e armata rusă și așa se comportă. Sunt niște violatori, niște sadici și niște bandiți. E o rușine pentru Rusia. Rusia n-a fost întotdeauna atât de jos din punct de vedere uman. Nu sunt de acord cu cei care spun că Putin e la fel ca țarii din trecutul Rusiei. Nu e la fel ca Nicolae al II-lea sau ca Alexandru al II-lea. Ăștia erau oameni care aveau un simț moral, că au făcut greșeli e evident, că Rusia țaristă avea nenumărate păcate e evident, dar aici avem de-a face cu un război dus de niște gangsteri kaghebiști. Regimul Putin e un conglomerat de interlopi. Faimoșii oligarhi ruși sunt niște bandiți, niște mafioți. E o combinație de mafioți și kaghebiști. Asta e tradiția rusă? E un cancer pentru ce a însemnat totuși istoria rusă, care are o anumită grandoare cu toate defectele ei, cu toate păcatele Rusiei țariste. Dar nu era așa ceva. Armata rusă alături de care am luptat noi, românii, în 1877, sau în 1916 nu era una de tâlhari și de violatori cum este armata lui Putin acum. Putin e cel mai mare rusofob de pe planeta asta, e o rușine pentru istoria Rusiei, iar ce face acum în Ucraina e o crimă împotriva istoriei ruse. Eu cred că asta trebuie spus în mod insistent, pentru că în ultimă instanță contează foarte mult ce se va întâmpla în Rusia la un moment dat. Eu știu că acum procentul de aprobare al lui Putin în Rusia e foarte ridicat și e revoltător să vezi cum o mare parte din poporul rus susține o asemenea oroare. Așadar, trebuie vorbit despre vina colectivă și trebuie tratați ca atare pe unde îi întâlnim. Trebuie să li se spună ce gândesc ceilalți despre ce face Rusia în acest moment și cum se raportează lucrul acesta la frumoasele idealuri ale marilor gânditori ruși. E o rușine faptul că 80% dintre ruși aprobă această oroare. Însă, dacă ne uităm în trecutul rusesc, s-au mai produs schimbări rapide, în 1905 de pildă, tot pe fondul unei umiliri militare. S-ar părea că armata rusă pierde în Ucraina, motiv pentru care nu e de exclus ca în societatea rusă să aibă loc totuși un reviriment. Cel puțin trebuie să ne rugăm pentru asta. 

Întrebare: Oprim războiul prin înarmarea Ucrainei sau prin dialog, negocieri? 

Theodor Paleologu: Negocierile sunt clare. Rusia trebuie să se retragă din teritoriile ocupate! Nu e vorba doar despre ucraineni aici. Pentru noi, românii, e foarte important ca Rusia să părăsească Crimeea și Donbasul. Dacă nu părăsesc Crimeea și Donbasul, vor face la fel mai târziu. Noi suntem în prima linie după Ucraina. Îi aud pe unii care spun "Ce ne pasă nouă de Ucraina? Ucraina deține niște teritorii care ar trebui să fie ale noastre". Da, numai că după Ucraina venim noi, Slovacia, țările baltice, Polonia. E îndeajuns să ne uităm pe hartă. Asta e singura bază de discuție. În rest, desigur că puneți o problemă reală și anume că NATO nu trebuie să fie antrenată într-un război cu o putere nucleară. E adevărat. Însă, pe de altă parte, cred că e o chestiune esențială să se livreze arme Ucrainei. Rezistența Ucrainei e pavăza noastră. Deci e firesc să o înarmăm, însă având grijă să nu devenim cobeligeranți. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.