Amenințarea reprezentată de Transnistria pentru regiunea Odesa a scăzut după ce o campanie de mobilizare a Kremlinului în regiunea separatistă a eșuat. Localnicii s-au temut că argații Kremlinului din zonă i-ar putea trimite în războiul cu Ucraina drept carne de tun, asta în timp ce mulți potențiali recruți au părăsit teritoriul controlat de facto de Moscova.
Purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale (RMA) Odesa, Serhii Bratchuk, a comentat pentru Radio NV ultimele evoluții referitoare la așa-zisa regiune transnistreană.
"Transnistrenii cred că Rusia, ca întotdeauna, îi va folosi drept carne de tun. Nimeni nu vrea să devină carne tocată… Așadar, după mai multe provocări (din partea serviciilor speciale ruse - n.red.), inclusiv bombardarea Ministerului Securității de stat din Tiraspol, mulți transnistreni s-au grăbit să fugă din regiune și au mers în Moldova sau Ucraina. Evident, demisia așa-zisului 'guvern transnistrean' a fost cauzată de mobilizarea eșuată, deoarece păpușarii lor ruși nu au obținut rezultatul scontat", a spus Braciuk.
Vorbind despre sabotorii transnistreni care ar putea veni în regiunea Odesa, purtătorul de cuvânt al RMA a precizat că Forța de Apărare Raională Odesa monitorizează cu atenție situația din Odesa și zonele de frontieră în care s-au stabilit majoritatea nou-veniților din Transnistria.
"În timpul primelor încercări de destabilizare a situației din regiune, unii dintre acești indivizi au fost reținuți de Serviciul de Securitate și Forțele de Apărare. O parte dintre arestări au fost făcute publice, în timp ce altele vor fi anunțate ulterior. Nu totul este raportat imediat pentru a nu fi afectată ancheta", a spus el.
Descriind situația din zonele limitrofe Transnistriei, purtătorul de cuvânt al RMA a declarat că atât timp cât această regiune va fi controlată de Moscova, "aici vor fi prezente anumite surse de tensiune. Și acest lucru este de înțeles. Dar nu va exista un al doilea front".
După cum s-a raportat, autoritățile autoproclamate din Transnistria au coborât nivelul de amenințare de la roșu la galben. Ei nu au reușit să mobilizeze populația sau să restabilească un aerodrom militar și echipamente la Tiraspol, așa cum ceruse Moscova. După aceea, autoproclamatul "președinte" al Transnistriei a demis "Guvernul". (sursa: AICI)