Putin în buncărul Kremlinului, Zelenski pe front, la Harkov: președintele și-a vizitat trupele care luptă împotriva rușilor în estul Ucrainei


Putin în buncărul Kremlinului, Zelenski pe front, la Harkov: președintele și-a vizitat trupele care luptă împotriva rușilor în estul Ucrainei

Pentru prima dată de la invazia din 24 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a părăsit capitala și suburbiile acesteia, călătorind pe front în estul țării. Între timp, Rusia și-a continuat atacurile asupra Sievierodonețk.

Imaginile video distribuite duminică pe canalul oficial Telegram al președintelui l-au arătat pe Zelenski premiind militari, inspectând infrastructura distrusă din Harkov, dar și inspectând vehiculele militare arse abandonate de armata rusă.

Zelenski le-a mulțumit soldaților pentru angajamentul lor. „Sunt extrem de mândru de apărătorii noștri. În fiecare zi își riscă viața pentru a lupta pentru libertatea Ucrainei”, a spus președintele. 

În timp ce Zelenski a primit un raport de la conducerea militară cu privire la situația operațională de pe front, el a vorbit cu guvernatorul Oleh Synehubov despre daunele aduse obiectelor civile din regiune. Potrivit lui Synehubov, peste 2.000 de case au fost distruse în Harkov și în împrejurimi. 31% din teritoriu este încă sub control rusesc. Potrivit unui reporter Reuters, la Harkov s-au auzit mai multe explozii la câteva ore după vizita președintelui. Un val de fum negru s-a ridicat peste nord-estul orașului.

Potrivit unor surse ucrainene, trupele ruse au început să ia cu asalt orașul Sievjerodonetsk . Autoritățile regionale ucrainene au anunțat duminică că au avut loc bombardamente puternice și lupte corp la corp în oraș. S-a întrerupt alimentarea cu energie în oraș și rețelele de telefonie celulară nu au mai funcționat. În același timp, trupele ruse și-au intensificat atacurile asupra orașului Lîsîceansk din apropiere, care era sub foc constant.

Lîsîceansk și Sievierodonetsk aveau o populație combinată de aproximativ 200.000 de oameni înainte de război și erau ultimele zone majore din regiunea Luhansk încă sub controlul ucrainean. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat sâmbătă situația de acolo ca fiind de nedescris de dificilă.

Primarul din Sieverodonețk, Oleksandr Striuk, a spus că sâmbătă au avut loc lupte în autogara orașului. Un centru de ajutor umanitar nu mai poate funcționa. Cu toate acestea, unele rute de aprovizionare sunt încă deschise, iar răniții ar mai putea fi scoși din oraș. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Hayday, a declarat că trupele ruse s-au retras din satul Bobrove, la aproximativ 20 de kilometri sud de Sieverodonetsk, după ce au suferit nenumărate victime. 

În ciuda bombardamentelor puternice, civilii au reușit să fugă din zonă. Unii au ajuns la Pokrovsk, la 130 de kilometri spre sud, de unde au vrut să continue sâmbătă spre vest.

Conducătorul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a declarat, sâmbătă seara, pe Telegram, că Sievierodonetsk era complet sub control rusesc. „Orașul a fost eliberat”, a declarat Kadîrov.

Între timp, o navă de marfă a sosit pentru prima dată în portul Mariupol din sudul Ucrainei, după cum a informat agenția oficială de presă rusă TASS, citând un purtător de cuvânt al administrației portuare pro-ruse. Marina ucraineană a declarat însă pe Facebook că anunțul a fost o „manipulare”, deoarece navele rusești continuă să „blocheze transportul civil în apele Mării Negre și Azov”, încălcând regulile internaționale de transport maritim.

Vinerea trecută, Rusia a anunțat „eliberarea” completă a oțelăriilor Azov din Mariupol, care au fost puternic bombardate în ultimele săptămâni. Ultimii soldați ucraineni rămași la Azovstal se predaseră anterior.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.