Iranul se umflă-n pene și pretinde că este o superputere regională, în timpul prezentării unei baze secrete de drone, pe fundalul tensiunilor apărute după confiscarea unui petrolier iranian de către americani


  • ACP
  • May 29, 2022 13:31
  • 1830
Iranul se umflă-n pene și pretinde că este o superputere regională, în timpul prezentării unei baze secrete de drone, pe fundalul tensiunilor apărute după confiscarea unui petrolier iranian de către americani

Pe fondul tensiunilor crescânde din regiunea Golfului Persic, după confiscarea a două petroliere sub pavilion grecesc de către marina militară iraniană, ca răspuns la confiscarea de către Statele Unite a unui petrolier iranian în apele grecești, Iranul a prezentat, în premieră, o bază secretă de drone de luptă și noile rachete cu care sunt acestea echipate.

Un reportaj al televiziunii de stat iraniene a arătat cum a fost luat cu elicopterul un reporter legat la ochi, într-un zbor de 45 de minute de la Kermanshah, în vestul Iranului, la baza secretă unde a avut loc vizita generalului Mohammad Bagheri, șeful Statului Major al Forțelor Armate Iraniene, căruia i-au fost prezentate dronele și rachetele de ultimă generație folosite de acestea. 

Reportajul a arătat racheta de croazieră „Heidar-1”, prima de felul acesta ce poate fi lansată dintr-o dronă, care ar avea o rază de acțiune de 200 km, cu o viteză de 1000km/h la momentul atingerii țintei și dronă „Heidar 2” ce poate fi lansată de pe elicoptere. 

În imaginile rulate la televiziunea iraniană au apărut și dronele Kaman 12, care ar avea o durată de zbor de 12 ore și pot purta până la 4 bombe. 

În baza adânc săpată în munții Zagros s-ar afla, conform televizunii iraniene, aproximativ 100 de drone printre care se afla și modelele Ababil-5, care ar fi echipate cu rachete Qaem-9, o versiune iraniana a rachetei americane Hellfire. 

„Fără îndoială, dronele forțelor armate ale Republicii Islamice Iran sunt cele mai puternice din regiune”, a apreciat generalul major Mousavi, care l-a însoțit pe șeful Statului Major al Forțelor Armate Iraniene, generalul Bagheri, la prezentarea echipamentelor militare.

„Capacitatea noastră de a actualiza dronele este de neoprit”, a mai spus acesta, de la Baza Strategică de Drone 313, aflată la sute de metri în adâncul muntelui, conform televiziunii iraniene. 

Iranul a folosit de mai mulți ani dronele în regiune, prin rebelii Houthi din Yemen, trupele paramilitare din Irak ori gruparea Hezbollah din Liban. Amintim că, în anii trecuți, dronele iraniene lansate din Yemen au lovit în repetate rânduri Arabia Saudită, în timp ce unele au fost folosite pentru atacuri pe mare. 

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a dezvăluit, anul trecut, existența unor baze de drone iraniene lângă portul Chabahar și pe insula Qeshm, drone ce sunt folosite pentru atacuri pe mare, o altă bază de drone fiind situată în Kashan, la nord de orașul Isfahan, folosită pentru a antrena trupele paramilitare ce acționează în alte țări – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.