”Negocierile” cu Rusia, o glumă proastă: Scholz și Macron, scamatorii Kremlinului, l-au distrat pe Putin 80 de minute la telefon


”Negocierile” cu Rusia, o glumă proastă: Scholz și Macron, scamatorii Kremlinului, l-au distrat pe Putin 80 de minute la telefon

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat sâmbătă Germania și Franța împotriva altor livrări de arme către Ucraina. Într-o conversație telefonică cu cancelarul Olaf Scholz (SPD) și președintele francez Emmanuel Macron, șeful Kremlinului a spus, potrivit surselor ruse, că livrările suplimentare de arme sunt „periculoase”. Ca urmare, există riscul ca „situația din Ucraina să continue să se destabilizeze și criza umanitară să se agraveze”.

Liderul Franței și cel al Germaniei s-au angajat sâmbătă într-o nouă rundă de așa – zise negocieri care nu produc niciun alt efect decât acela de a-l face pe președintele Federației Ruse să simtă în continuare ”omul momentului” în Europa. 

Potrivit guvernului federal, apelul telefonic a durat 80 de minute și a fost inițiat de Scholz și Macron. Cancelarul și președintele francez au cerut „un armistițiu imediat și o retragere a trupelor ruse”, cei doi lideri solicitându-i, de asemenea, președintelui rus, să conducă o serie de „negocieri directe serioase” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și să găsească o soluție diplomatică pentru soluționarea conflictului. 

Limbajul diplomatic de lemn al celor doi politicieni occidentali și insistența acestora l-ar fi binedispus pe Vladimir Putin, conform surselor de la Kremlin, acesta considerând runda de discuții ca fiind una agreabilă, care i-a oferit posibilitatea reiterării disponibilității Moscovei de a relua negocierile pentru o soluție a conflictului, negocieri chipurile înghețate anterior „din vina Kievului”.

Kremlinul a spus că apelul telefonic a tratat în detaliu și siguranța alimentară în lume. Occidentul, inclusiv Germania și Franța, solicită Rusiei să pună capăt blocadei porturilor ucrainene de la Marea Neagră, astfel încât țara să poată începe din nou exportul de grâu.

În prezența celor doi lideri mondiali transformați în spectatori ai retoricii sale bine-cunoscute, Putin a învinuit încă o dată „politicile economice și financiare defectuoase ale țărilor occidentale” și „sancțiunile anti-ruse” pentru ”meritul” a fi escaladat actualul conflict, subliniind că nu ar fi trebuit să existe sancțiuni împotriva alimentelor și certificând astfel teza Ucrainei, care anterior a acuzat Rusia de șantaj în legarea luptei împotriva foametei în lume de problema sancțiunilor.

Spectacolul pus la cale de Scholz și Macron a demonstrat, o dată în plus, faptul că Putin nu vede în prezent niciun motiv pentru negocieri cu Ucraina. Potrivit politologului și expertului militar Carlo Masala, profesor de politică internațională la Universitatea Forțelor Armate Germane din München, președintele Federației Ruse va începe să negocieze serios doar dacă ar trebui să se teamă că va pierde mai mult decât va câștiga continuând războiul. 

 „La el asta funcționează. Deci nu există absolut niciun stimulent să se implice în aceste negocieri”, a confirmat Masala, conform căruia cele mai recente succese militare ale forțelor armate ruse în Donbass din estul Ucrainei pot fi urmărite din două cauze: în primul rând, ucrainenii nu au arme grele (n.r. - pe care Germania de exemplu ”uită” să le trimită în Ucraina de luni de zile), iar în al doilea rând, rușii și-au schimbat cu succes strategia. „Spre deosebire de cursul anterior al războiului, ei nu mai avansează pe secțiuni largi ale frontului, ci își concentrează trupele pentru a avansa pe secțiuni mici ale frontului. Drept urmare, în prezent au o superioritate personală”, a mai adăugat Masala.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.