Putin, jaf la scară mare în Mariupol: zeci de mii de tone de produse metalurgice, furate și cărate cu vapoarele în porturile Rusiei


Putin, jaf la scară mare în Mariupol: zeci de mii de tone de produse metalurgice, furate și cărate cu vapoarele în porturile Rusiei

După capturarea portului Mariupol, Rusia a început jaful resurselor ucrainene, confiscând mărfurile găsite în docuri și transportându-le din colo de granițele Federației. Ieri, în portul local a intrat prima navă civilă a Federației Ruse, pe care a fost încărcat metal ucrainean. Astfel, pentru prima dată de la începutul războiului, portul din Mariupol și-a reluat activitatea, în folosul ocupanților. La Kiev, acțiunile Federației Ruse au fost numite jaf și piraterie.

Un reprezentant al administrației de ocupație a Mariupolului a spus că nava de tip Slavutich va lua la bord o încărcătură de metal, după care va pleca luni spre Rostov-pe-Don.

Rușii urmează să exporte metal în loturi mici, a precizat Petr Andryushchenko , consilier al primarului din Mariupol. Autoritățile ucrainene iau în considerare acest jaf, deoarece metalul aparține companiilor ucrainene, în special societății „Metinvest”, aparținând oligarhului ucrainean Rinat Akhmetov . Reprezentanții companiei au acuzat Federația Rusă de piraterie.

”La momentul începerii invaziei militare, în apele portului Mariupol au fost observate mai multe nave comerciale: SMARTA (Liberia), AZOV CONCORD (Malta), AZBURG (Dominica), TZAREVNA (Malta), BLUE STAR I (Panama). ) și LADY AUGUSTA (Jamaica), pe care au fost deja încărcate 28 de mii de tone de produse metalurgice. Există un risc mare ca aceste nave să fie folosite de invadatori pentru a fura și exporta ilegal produse metalurgice aparținând Grupului Metinvest.

Acțiunile ilegale de confiscare și reluare a lucrărilor portului Mariupol indică în mod clar că ocupanții pot exporta aceste produse metalurgice aproximativ în porturile Rostov, Taganrog, Novorossiysk, Tuapse și Sevastopolul ocupat pentru a vinde în continuare ilegal produsele furate către Africa și Asia, țări care nu susțin politica de sancțiuni împotriva țării agresoare - Federația Rusă.

În conformitate cu dreptul internațional și legislația Ucrainei, acțiunile reprezentanților țării agresoare în sechestrarea armată a navelor comerciale și a produselor Grupului Metinvest conțin toate semnele de piraterie și încălcare a legilor și obiceiurilor războiului sub formă de jaf, care sunt crime internaționale grave.

Metinvest Group va depune toate eforturile legale posibile pentru a-i aduce pe toți făptuitorii și complicii acestora la răspundere legală strictă”, se arată în comunicatul companiei lui Ahmetov.

Metinvest va intenta procese împotriva Rusiei pentru jaf și încălcarea legilor și obiceiurilor războiului. Compania crede că rușii vor transporta metalul în porturile din Rostov, Taganrog, Novorossiysk, Tuapse și Sevastopol pentru a-l vinde mai târziu în Africa.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.