Acuzațiile de genocid lansate de Biden și Zelenski la adresa Kremlinului, confirmate de un raport independent. Paralelă între masacrul de la Srebrenica și ororile comise de forțele rusești în Ucraina


Acuzațiile de genocid lansate de Biden și Zelenski la adresa Kremlinului, confirmate de un raport independent. Paralelă între masacrul de la Srebrenica și ororile comise de forțele rusești în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat joi Rusia că desfășoară în regiunea Donbas "o politică evidentă de genocid", declarație întărită de apariția de astăzi a primului raport independent referitor la acuzațiile de genocid ce planează asupra Kremlinului. 

Ofensiva Moscovei în Donbas ar putea lăsa întreaga regiune "nelocuită", a mai zis Zelenski.

"Toate acestea, inclusiv deportarea poporului nostru și uciderea în masă a civililor, reprezintă o politică evidentă de genocid dusă de Rusia", a declarat Zelenski. 

În aprilie, Parlamentul Ucrainei a adoptat o rezoluție care recunoaște acțiunile armatei ruse drept "genocid".

Amintim în acest context că președintele american Joe Biden a folosit aceeași expresie în luna aprilie, spunând totodată că Putin încearcă"să șteargă chiar și ideea a ceea ce înseamnă să fii ucrainean". (sursa: AICI)

Din punct de vedere istoric, SUA au fost reticente în a folosi cuvântul genocid din cauza obligației de a interveni dacă termenul este folosit.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus mai târziu că este reticent să folosească acest cuvânt. Kremlinul a catalogat comentariile președintelui Biden drept "inacceptabile".

Dar Biden a insistat ulterior cu aceleași acuzații, precizând că dovezile privind actele de genocid comise de trupele rusești sunt în creștere.

Chiar dacă nu a existat un consens juridic, cel puțin în luna aprilie, asupra faptului că Rusia este vinovată de un genocid, poziționarea președintelui american a fost întărită de premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a descris crimele din orașul Bucha drept "acte de genocid". De asemenea, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, declarase că atacurile trupelor rusești asupra Ucrainei nu par "îndepărtate de a fi un genocid". (sursa: BBC)

Poziționările de mai sus sunt confirmare de primul raport independent realizat pe tema acuzațiilor de genocid ce planează asupra Kremlinului. Raportul scoate în relief faptul că acțiunile Rusiei în Ucraina au furnizat suficiente dovezi pentru a concluziona că Moscova incită la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean.

Raportul juridic, semnat de peste 30 de juriști și experți în genocid, acuză statul rus de încălcarea mai multor articole din Convenția Națiunilor Unite privind genocidul. Raportul în cauză avertizează că există un risc grav și iminent de genocid în Ucraina, susținând acuzațiile cu o listă lungă de dovezi, inclusiv exemple de ucidere în masă de civili, deportări forțate, dar și retorica anti-ucraineană dezumanizantă folosită de oficialii de la Kremlin.

Raportul a fost elaborat de Institutul New Lines pentru Strategie și Politică, un think tank din SUA și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, care are sediul în Canada, și urmează să fie lansat vineri, autorii trimițând copii către parlamente, guverne și organizații internaționale din întreaga lume. O copie a raportului a intrat în posesia CNN.

"Am reunit experți juridici de top din întreaga lume, care au examinat apoi toate dovezile și au ajuns la concluzia că Federația Rusă poartă responsabilitatea în cazul Ucrainei pentru încălcările Convenției privind Genocidul", a declarat Azeem Ibrahim, reprezentant al Institutului New Lines. Ibrahim a vizitat Ucraina în martie pentru a aduna dovezi pentru acest raport.

"Aceasta este o examinare foarte amănunțită și detaliată a dovezilor", a spus acesta.

"Ceea ce am văzut până acum este că acest război este un genocid prin natura sa, în ceea ce privește limbajul folosit și modul în care este executat. Este foarte, foarte clar!", a continuat Ibrahim.

Conform Convenției ONU privind genocidul, semnatarii acesteia au obligația legală de a preveni genocidul – iar raportul îndeamnă comunitatea internațională să acționeze.

"Nu avem timp deloc, credem că există un risc foarte serios de genocid", a spus Ibrahim.

"Fiecare țară semnatară a Convenției privind Genocidul, adică 151 de țări, inclusiv Federația Rusă, trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestui risc!", a continuat acesta.

Într-una dintre cele mai înfricoșătoare părți ale raportului, grupul face o comparație directă cu masacrul de la Srebrenica din 1995, îndemnând lumea să acționeze înainte de a fi prea târziu: "Detaliile uciderii în masă a peste 7.000 de băieți și bărbați musulmani bosniaci la Srebrenica au ajuns în atenția comunității internaționale doar când era prea târziu pentru a preveni un genocid care a avut loc în câteva zile. În 2022, avem capabilitățile de a urmări cu exactitate atrocitățile similare pe măsură ce se desfășoară și de a răspunde în consecință".

Raportul indică direct către Moscova, acuzând oficialii de rang înalt ai Rusiei că au orchestrat incitarea la genocid și că pun bazele unui viitor genocid prin negarea în mod repetat a existenței unei identități ucrainene.

Kremlinul a fost în dezacord cu declarația de impact a președintelui Joe Biden conform căreia acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un "genocid".

Raportul realizat de New Lines și Raoul Wallenberg Center spune că statul rus încalcă articolul II și articolul III (c) din Convenția privind Genocidul. Articolul II al convenției afirmă că genocidul este o încercare de a comite acte "cu intenția de a distruge, total sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios". Articolul III (c) se referă la "incitarea directă și publică la comiterea genocidului".

Ca exemple de dovezi conform cărora Rusia încalcă convenția, experții evidențiază declarațiile repetate făcute de președintele rus Vladimir Putin, care a precizat fără echivoc că, potrivit opiniei sale, Ucraina nu are dreptul de a exista ca stat independent.

Raportul subliniază, de asemenea, limbajul dezumanizant folosit de înalți oficiali ruși pentru a-i descrie pe ucraineni – inclusiv cuvinte precum "bestii" și "ticăloși" – precum și portretizarea lor privind Ucraina ca "stat nazist", respectiv o "amenințare existențială" la adresa Rusiei.

Dar raportul merge mai departe decât a afirma că Rusia intenționează să comită genocid, acuzând forțele ruse că au efectuat un "model de atrocități consistente și omniprezente împotriva civililor ucraineni la nivel colectiv" în timpul invaziei.

Se spune că masacrele bine documentate și execuțiile sumare din Bucha, Staryi Bykiv și în regiunile Sumi și Cernihiv, atacurile deliberate ale Rusiei asupra adăposturilor, rutelor de evacuare și a unităților sanitare, precum și țintirea și bombardarea fără discriminare a zonelor rezidențiale, violurile, asediile, furturile de cereale și deportările forțate în Rusia echivalează cu "model genocidar de distrugere".

Institutul New Lines și Centrul Raoul Wallenberg au investigat anterior genocidele asupra etniei rohingya și asupra uigurilor din Myanmar, respectiv China și au elaborat primul raport care a stabilit că acțiunile Chinei din Xinjiang au constituit un genocid conform Convenției privind Genocidul. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.