China e cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale, spune Blinken, care a anunțat și măsurile pe care Washingtonul le are în vedere ca răspuns


  • ACP
  • May 27, 2022 12:30
  • 1723
China e cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale, spune Blinken, care a anunțat și măsurile pe care Washingtonul le are în vedere ca răspuns

Într-un discurs ținut joi la Institutul de Politică al Societății Asia din Washington, secretarul de stat Antony Blinken a prezentat politica pe care administrația Biden și-o asumă față de China, țara care ar putea aduce cele mai mari amenințări ordinii internaționale, în viziunea Washingtonului.

"China este singura țară care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și o putere în creștere la nivel economic, diplomatic, militar și tehnologic pentru a face acest lucru", a spus Blinken, arătând astfel de ce nu este Rusia cea mai mare preocupare a Washingtonului, în pofida evoluției războiului din Ucraina. 

În același timp, Blinken a subliniat că Statele Unite nu intenționează să înceapă un conflict sau un război rece ori să blocheze China să profite de rolul său de putere economică, să-și dezvolte economia sau să promoveze interesele poporului său.  

Problema pusă de China, în viziunea Washingtonului, este că deși țara comunistă își datorează în bună parte progresul "stabilității și oportunității" oferite de ordinea internațională, puterea comunistă de la Beijing subminează exact instituțiile care i-au permis atingerea gradului actual de dezvoltare.  

În aceste condiții, a spus Blinken, "vom modela mediul strategic din jurul Beijingului pentru a ne promova viziunea pentru un sistem internațional deschis și incluziv", iar acest lucru se va realiza prin punerea în practică a unei strategii în trei părți, care privește investițiile, alinierea economică cu aliații asiatici și europeni, respectiv concurența.  

Așadar, administrația Biden se va axa pe măsuri economice în cea mai mare parte, investițiile fiind concentrate pe infrastructură, lanțul de aprovizionare, cercetare, inovare și educație.

Blinken a adăugat că SUA sunt "bine poziționate" pentru a depăși China în sectoare-cheie, cum ar fi dezvoltarea tehnologică, dar trebuie să conducă nu numai în dezvoltarea de noi tehnologii, ci și să modeleze modul în care acestea sunt utilizate în întreaga lume.

Referitor la politica Washingtonului față de Taiwan, Blinken a spus că aceasta nu s-a schimbat, menționând că administrația Biden este angajată în politica sa de recunoaștere a unei singure China, dar că se opune "oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului".  Așadar Taiwanul va primi în continuare ajutorul american pentru a-și menține "suficientă capacitatea de autoapărare". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.