Scindare în UE înaintea summitului programat în perioada 30-31 mai: Țările care se opun adoptării unei poziții mai dure împotriva Kremlinului


  • ACP
  • May 25, 2022 17:06
  • 2692
Scindare în UE înaintea summitului programat în perioada 30-31 mai: Țările care se opun adoptării unei poziții mai dure împotriva Kremlinului

Italia, Ungaria și Cipru au îndemnat UE să solicite explicit încetarea focului în Ucraina și începerea discuțiilor de pace cu Rusia, în total dezacord cu Polonia, țările baltice și alte state membre ale blocului european ce sunt hotărâte să adopte o poziție cât se poate de dură față de Moscova în declarația comună de la summitul ce va avea loc pe 30-31 mai.

Ambasadorul Italiei a propus că unul din primele obiective ale UE, care să apară în declarația finală a summitului, ar trebui să se refere la discuțiile de pace și să stabilească o încetare imediată a focului. Propunerea Italiei a fost susținută de Ungaria și Cipru, care sunt statele cele mai critice față de adoptarea unui nou pachet de sancțiuni la nivelul UE împotriva Rusiei, blocat de câteva săptămâni din cauza diviziunilor interne. 

Astfel, în timp ce Cipru este îngrijorat cu privire la propunerea de interzicere a vânzărilor de proprietăți către cetățenii ruși, Ungaria se opune categoric unui embargo petrolier. Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a explicat că dacă sunt aprobate sancțiunile împotriva aprovizionării cu petrol din Rusia, vor urma imediat perturbări grave ale aprovizionării cu energie a Ungariei, ceea ce va pune în pericol securitatea energetică ale țării sale. Orbán a mai arătat în scrisoare că sancțiunile ar determina o creștere cu 55-60% a prețurilor combustibililor într-un moment în care prețurile energiei sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani și nici gospodăriile maghiare, nici economia maghiară nu pot rezista unui asemenea șoc. 

"Din cauza situației noastre geografice, eliminarea treptată a petrolului rusesc pentru Ungaria nu este posibilă fără o rearanjare completă a capacităților noastre de rafinare, care necesită, de asemenea, investiții sporite și accelerate în infrastructura noastră energetică și o tranziție rapidă ecologică", a spus Orbán. El a avertizat că, din moment ce majoritatea acestor investiții nu ar putea fi finanțate pe baza pieței, sancțiunile ar impune deturnarea resurselor naționale către investiții redundante în combustibili fosili "în timp ce finanțarea relevantă de la Uniunea Europeană pentru noi este disponibilă doar pe hârtie". (sursa: Hungary Today)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.