Ministrul Justiției îl pune cu botul pe labe pe Dodon: ”Toți suntem egali în fața legii!” S-a terminat cu tolerarea infractorului rusofil


Ministrul Justiției îl pune cu botul pe labe pe Dodon: ”Toți suntem egali în fața legii!” S-a terminat cu tolerarea infractorului rusofil

Ministerul Justiției va urmări atent modul în care se desfășoară ancheta, pentru ca totul să fie în strictă concordanță cu legea, a declarat ministrul Sergiu Litvinenco, potrivit replicamedia.md, în contextul acțiunilor de urmărire penală demarate în privința fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. 

Conducătorul ministerului a spus, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu știe detaliile speței, dar se așteaptă ca procedurile în acest caz să fie respectate „atât ca literă, cât și ca spirit”.

„Atunci când am venit în fața alegătorilor să le cerem votul, principala cerință față de noi a fost să se facă în sfârșit dreptate. Am promis acest lucru și, indiferent de critici și piedici, o să ne ținem de cuvânt. Clasa politică coruptă, responsabilă pentru sărăcirea și alungarea cetățenilor din țară timp de trei decenii va trebui într-o zi să răspundă. Vor răspunde toți cei care au venit în politica nu ca să ajute oamenii, dar să-i fure. Asta a fost remarcă generală.

Referitor la subiectul de azi, precizez că, deși nu știu detaliile speței și nici cum vor evolua lucrurile, sunt ferm convins că politicul nu poate avea imunitate față de răspundere, toți fiind egali în fața legii. În același timp, este evident instituțiile trebuie să comunice toate lucrurile pe care le pot comunica potrivit legii, or, dincolo de fondul cauzei, transparența este fundamentală pentru a avea încrederea societății și de a legitima actul justiției. Desigur că este prioritar și ca toate procedurile să fie respectate atât ca literă, dar mai ales ca spirit. Ministerul Justiției va urmări atent cum se desfășoară ancheta, pentru ca totul să fie în strictă concordanță cu legea”, a scris Sergiu Litvinenco.

Amintim că ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ai Centrului Național Anticorupție (CNA), în comun cu procurorii anticorupție, au descins astăzi, 24 mai, cu percheziții la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon și cumnatul acestuia, Petru Merineanu.

Fostul șef de stat este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Conform ZdG, percheziții au loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Igor Dodon este președinte.

Tot potrivit surselor ZdG, procurorul pe caz este Dorin Compan, care începând cu 7 februarie curent a revenit în funcția de procuror Anticorupție.

La 18 mai curent, procurorul general interimar Dumitru Robu a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea înregistrărilor apărute în spațiul public în vara anului 2019. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva ex-liderului PSRM Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki, în cazul pungii negre cu calendar oferite de Vladimir Plahotniuc președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM, dosar denumit „Kuliok”.

(Sursa: replicamedia.md)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.