Mitt Romney avertizează că acțiunile ilogice ale Kremlinului arată nevoia de a ne pregăti inclusiv pentru scenariul în care Rusia va ataca nuclear


Mitt Romney avertizează că acțiunile ilogice ale Kremlinului arată nevoia de a ne pregăti inclusiv pentru scenariul în care Rusia va ataca nuclear

Senatorul republican Mitt Romney a declarat sâmbătă că este necesar să fim pregătiți pentru o lovitură nucleară, având în vedere acțiunile "ilogice" ale președintelui rus Vladimir Putin.

"Prin invadarea Ucrainei, Putin a dovedit deja că este capabil de decizii ilogice și decizii prin care se autosabotează (izolând Rusia de restul lumii - n.red.)", a spus Romney într-un articol de opinie din The New York Times.

"Dacă va pierde în Ucraina, nu numai că nu va reuși să-și atingă ambiția vieții de a inversa ceea ce el vede drept 'cea mai mare catastrofă geopolitică' a secolului al XX-lea – prăbușirea Uniunii Sovietice – dar va diminua definitiv statutul Rusiei de mare putere și își va revigora adversarii", a continuat acesta. 

Putin nu a spus în mod explicit că Rusia va lansa o lovitură nucleară, dar a precizat în repetate rânduri că va răspunde amenințărilor care vizează existența țării sale.

"Ar trebui să ne imaginăm inimaginabilul, în special modul în care am răspunde militar și economic la o astfel de schimbare seismică a terenului geopolitic global", a precizat Romney.

Între timp, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat recent că termenii pentru un posibil atac nuclear rusesc sunt prevăzuți în doctrina militară a țării.

Unul dintre aceste principii prevede că Rusiei i se permite să folosească arme nucleare atunci când inamicii săi folosesc și arme nucleare sau alte tipuri de arme care provoacă distrugeri în masă pe teritoriile ruse și/sau împotriva statelor aliate Kremlinului. Un alt principiu prevede că armele nucleare sunt permise în cazul în care Guvernul sau locurile militare critice ale Rusiei sunt atacate de inamic într-un mod care ar subestima acțiunile de răspuns a forței nucleare.

Romney a citat, de asemenea, avertismentele făcute de ambasadorul rus în SUA, Anatoly Antonov, care a declarat pentru Newsweek la începutul acestei luni că NATO nu ia în serios amenințarea războiului nuclear.

Potrivit lui Romney, națiunile occidentale ar trebui să continue să sprijine Ucraina și să trimită arme și ajutor militar pentru a o ajuta să se apere împotriva Rusiei. Senatorul republican a adăugat, de asemenea, că nu e de acord cu opinia conform căreia limitarea sprijinului acordat Ucrainei va contribui la neprovocarea Moscovei și la împiedicarea lui Putin să lanseze o lovitură nucleară.

"Eșecul de a continua sprijinirea Ucrainei ar fi ca și cum ai plăti canibalul să ne mănânce ultimul. Dacă Rusia, sau orice altă putere nucleară, poate invada și subjuga, atunci Ucraina ar fi doar prima dintre astfel de cuceriri. În mod inevitabil, prietenii și aliații noștri ar fi devorați de puterile nucleare nesăbuite și autoritare, acțiuni ale căror implicații ar modifica drastic ordinea mondială", a zis senatorul republican. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.