Președintele Poloniei, discurs de zile mari în Parlamentul de la Kiev. Franța și Germania, criticate pentru abordarea duplicitară față de Kremlin: "Numai Ucraina are dreptul de a decide cu privire la viitorul ei!"


Președintele Poloniei, discurs de zile mari în Parlamentul de la Kiev. Franța și Germania, criticate pentru abordarea duplicitară față de Kremlin: "Numai Ucraina are dreptul de a decide cu privire la viitorul ei!"

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a susținut duminică, 22 mai, un discurs în Parlamentul ucrainean, fiind primul șef de stat care se adresează acestei instituții după declanșarea de către Kremlin a războiului la scară largă împotriva țării vecine.

Pe parcursul discursului, Andrzej Duda i-a criticat pe liderii europeni care au sugerat că puterea de la Kiev ar trebui să facă concesii pentru ca Rusia să înceteze invazia, acesta subliniind că "numai Ucraina are dreptul de a decide cu privire la viitorul ei", iar Occidentul trebuie să demonstreze că acționează prin prisma valorilor pe care le-a promovat și promovează. 

"Lumea occidentală s-a mobilizat pentru a sprijini Ucraina. Un mare merit în acest sens revine Statelor Unite și conducerii președintelui Joe Biden. Într-o situație de real pericol, se confirmă că este nevoie de un lider american puternic în lume. Kievul este un loc din care se vede clar că avem nevoie de mai multă America în Europa, în egală măsură atât din punct de vedere militar, cât și economic. Din păcate, inclusiv în Europa în ultimele zile, s-au auzit, din când în când, voci care sugerau că Ucraina ar trebui să cedeze cererilor lui Putin.

Permiteți-mi să spun foarte clar: numai Ucraina are dreptul de a decide cu privire la viitorul ei!

Lumea, comunitatea internațională ar trebui să ceară Rusiei să înceteze agresiunea, să se retragă complet de pe teritoriul Ucrainei, să înceteze încălcarea dreptului internațional. Orice negocieri și decizii luate peste capul Ucrainei sunt excluse! Nimic despre voi fără voi! Absolut! Și aceasta este o regulă de fier! Trebuie respectată!

Astăzi nu ești tu, ci lumea occidentală este cea care își testează credibilitatea și dacă valorile sale înseamnă cu adevărat ceva. Dacă de dragul păcii și liniștii, al câștigurilor economice sau al ambițiilor politice, Ucraina este sacrificată în orice dimensiune - fie că este vorba de un centimetru din teritoriul său, o mică parte din suveranitatea sa - aceasta va fi o lovitură uriașă nu numai pentru poporul ucrainean, ci pentru întreaga comunitate occidentală. Nu am nici cea mai mică îndoială în privința asta!

Viitorul Ucrainei va spune dacă fundamentele lumii occidentale, valori precum democrația, drepturile omului și solidaritatea, sună doar frumos, dar – atunci când te confrunți cu realitatea brutală – nu înseamnă nimic sau dacă înseamnă cu adevărat ceva. Nu trebuie să permitem să devină cuvinte goale. Nu trebuie să permitem să se întâmple asta! Aceasta este marea responsabilitate a Occidentului față de Ucraina. Este o mare responsabilitate a comunității internaționale față de poporul ucrainean și față de Ucraina. 

După Bucha, Borodyanka și Mariupol, nu mai poate exista o revenire la business as usual cu Rusia! O lume cinstită nu poate face acest lucru alegând să treacă cu vederea crimele, agresiunile, încălcările principiilor fundamentale.

Polonia a avertizat de mult Europa despre înclinațiile imperiale ale Rusiei și ale lui Putin. Împotriva dorinței de a restabili influența Uniunii Sovietice, și poate chiar a Rusiei țariste. Împotriva dependenței de sursele de energie rusești. Am spus că aceasta este de fapt o armă care poate fi folosită împotriva Europei, împotriva națiunilor. Am tot spus asta... Din păcate, nu am fost băgați în seamă. Avertismentele noastre au fost minimalizate. Am fost acuzați de rusofobie.

Astăzi, lumea recunoaște, în liniște, că am avut dreptate, dar – credeți-mă – aceasta este o satisfacție extrem de amară.

Președintele Lech Kaczyński a vorbit de multe ori despre amenințarea rusească. Profesorul meu, președintele meu și un mare prieten al Ucrainei. Am avut șansa să-i urmăresc îndeaproape luptele pentru ca Ucraina și Georgia să fie admise în Alianța Nord-Atlantică.

Au trecut 14 ani de la Summitul de la București, unde acele decizii istorice ar fi putut fi luate, oferind Ucrainei un plan de acțiune pentru aderarea la NATO. Dacă atunci președintele Lech Kaczynski ar fi fost ascultat, probabil că nu ar fi avut loc agresiunea din 2014, nu ar fi fost războiul actual, nu ar fi fost distrugerea masivă și suferința umană. Istoria s-ar fi dovedit altfel.

Aceasta ar trebui să fie o mare remușcare pentru unii lideri europeni. De aceea este atât de important astăzi să nu mai fie repetate aceleași greșeli fatale care au dus la atâtea nenorociri", a zis Duda. 

De asemenea, președintele Poloniei a ținut să evidențieze că susține o aderare cât mai rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană. 

"Polonia a sprijinit Ucraina și va continua să o facă. Eu personal nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a Uniunii Europene în sensul deplin al cuvântului. Este marea mea dorință, atât ca președinte al Poloniei, dar pur și simplu inclusiv ca persoană, să putem construi un viitor comun împreună. La urma urmei, este foarte important nu numai pentru noi, ci mai ales pentru generațiile viitoare, pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri – cum va fi partea noastră din Europa în secolele care vor urma, ce condiții de viață vor fi pentru oamenii de aici  Am încredere că aceștia vor fi oameni liberi, fericiți, autonomi, cei care își construiesc un viitor, care se dezvoltă, își pot îndeplini ambițiile. 

Aș dori să reamintesc faptul că Polonia a fost prima țară care a recunoscut independența Ucrainei, în 1991. În 1992, primii noștri președinți ai țărilor pe deplin independente de atunci au semnat un Tratat de bună cooperare și relații reciproce de vecinătate. Astăzi, însă, acest moment istoric remodelează relațiile noastre. E profundă convingerea mea că a sosit momentul pentru un nou tratat polono-ucrainean de bună vecinătate, un tratat care va ține cont de tot ceea ce am construit împreună în relațiile noastre.

Războiul actual a ilustrat, de asemenea, cât de inadecvată este rețeaua de legături rutiere, feroviare și de infrastructură care leagă țările noastre. Este timpul să compensăm aceste neajunsuri. Granița polono-ucraineană ar trebui să unească, nu să divizeze. Acesta ar trebui să fie marele nostru obiectiv în prezent. Fie ca unul dintre semnele durabile ale relațiilor noastre să fie o cale ferată de mare viteză care leagă Kievul de Varșovia! O vom construi împreună. Cred că vom putea realiza acest lucru chiar în următorii ani.

După cum v-am asigurat cu un moment în urmă, noi, în calitate de Polonia, vom sprijini în mod activ Ucraina în drumul său către aderarea la Uniunea Europeană – acum la statutul de candidat. Cu toată puterea noastră, domnule președinte. Dar aderarea la UE, așa cum am spus, în sensul deplin al cuvântului. Căci locul unei Ucraine libere și democratice este într-o Europă unită. Știu asta bine, dar mai ales tu o știi bine. Cred cu tărie că aceasta va fi decizia poporului vostru, poporul ucrainean, în viitor. Că aceasta este decizia pe care o va lua poporul ucrainean. Că asta vor spune când va veni vremea.

Împreună vom încerca să aducem acel moment cât mai aproape posibil. Personal, sunt foarte dornic ca Ucraina să se alăture Inițiativei celor Trei Mări, care reunește țări din regiunea noastră care sunt membre ale Uniunii Europene. Cu Ucraina, această inițiativă va fi cu siguranță mult mai puternică", a precizat acesta. 

Nu în cele din urmă, Andrzej Duda a atras atenția că Rusia trebuie să fie în primul rând cea care plătește pentru reconstrucția Ucrainei, Occidentul având resorturi de a folosi banii Kremlinului pentru un asemenea proces. 

"Dorim să ne susținem independența energetică și, de asemenea, să participăm activ la reconstruirea țării dumneavoastră.

Sunt necesare fonduri speciale, fonduri pentru reconstrucție. Voi discuta acest lucru în zilele următoare cu liderii mondiali la Summit-ul de la Davos.

Dar să ne amintim că Ucraina trebuie reconstruită în primul rând pe cheltuiala agresorului!

Federația Rusă a invadat Ucraina și în prezent demolează case ucrainene, distruge industria ucraineană, fură recoltele ucrainene și ucide ucraineni. 

Rezervele valutare ale Rusiei, care în prezent sunt înghețate în băncile occidentale, ar trebui mai întâi utilizate în pentru reconstruirea Ucrainei, iar aceste rezerve sunt ample. Enorme! 

Rusia a fost cea care a ruinat Ucraina și Rusia este cea care trebuie să plătească. Nu am nicio îndoială despre asta. Și cred că nicio persoană cinstită din lume nu are îndoieli. Este clar cine este agresorul, cine a fost atacat și al cui pământ este distrus", a declarat Duda. (sursa: AICI)

Criticile aduse Occidentului de Andrzej Duda vizează mai ales abordarea președintelui francez Emmanuel Macron. Succesul militar al Ucrainei a câștigat admirația globală, dar, pe de altă parte, i-a alarmat pe unii lideri occidentali. Președintele francez Emmanuel Macron este cea mai proeminentă dintre multele voci care avertizează acum împotriva umilirii lui Putin. În schimb, Macron sfătuiește ca dictatorul de la Kremlin să beneficieze de o rampă de ieșire. Rampa de ieșire promovată de Macron ar implica probabil o încetare a focului, care să permită Rusiei să păstreze cel puțin o parte din câștigurile teritoriale pe care le-a obținut de la începutul invaziei din acest an. În afară de nedreptatea ce ar fi comisă prin tranzacționarea teritoriilor pentru a se ajunge la o așa-zisă formă de pace, oficialii ucraineni cred că orice astfel de înțelegere nu ar face decât să amâne o nouă etapă a agresiunii, timp în care Rusia își va reconstrui forțele.

Liderul francez este departe de a fi singurul care susține o abordare mai light față de Rusia. Omologii germani și italieni ai lui Macron s-au pronunțat în ultimele săptămâni în favoarea unor poziții asemănătoare. Aceste argumente prin care se pledează urgent pentru o liniștire a situației sunt de obicei încadrate în categoria realismului în ceea ce privește politica externă, dar, de fapt, ele au puține în comun cu versiunea realității lui Putin și subliniază eșecul multora din Occident de a înțelege adevărata natură a Rusiei moderne. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.