Prizonierii ucraineni de la Azovstal sunt duși în închisori din Rusia. Dificultățile economice ale Kievului. A 84-a zi de război în Ucraina


Prizonierii ucraineni de la Azovstal sunt duși în închisori din Rusia. Dificultățile economice ale Kievului. A 84-a zi de război în Ucraina

1. Liderul republicii separatiste Donețk Denis Pușilin a declarat că militarii ucraineni din regimentul Azov capturați la Mariupol vor fi judecați pentru crime de război. Pușilin a mai declarat că combinatul Azovstal va fi demolat și în locul lui va fi construit un parc de distracții. Secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că din punctul de vedere al Moscovei militarii ucraineni de la Azovstal nu au fost evacuați, ci s-au predat necondiționat.

2. Începând cu 16 mai un număr total de 959 militari ucraineni de la Azovstal s-au predat forțelor ruse, dintre care 80 erau răniți, conform unui comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova. Comandanții militarilor ucraineni nu se predaseră încă ieri și cel mai probabil se găseau în subsolurile combinatului Azovstal. O parte din militarii ucraineni capturați la Azovstal au fost duși în penitenciarul din Rostov pe Don, alții au fost transportați la Taganrog în Rusia.

3. Forțele ucrainene au eliberat ieri satul Dementievka din regiunea Harkov, imediat lângă granița cu Federația Rusă. Tot ieri ucrainenii au atacat satul Ternovaia, în apropiere de Volceansk în regiunea Harkov. Forțele ruse au bombardat ieri satele eliberate de ucraineni.

4. Lângă Izium s-au dus ieri lupte în satul Dolghenkii, lângă orașul Liman rușii au atacat satul Drobîșevo. Au continuat ieri atacurile ruse asupra suburbiilor orașului Severodonețk și asupra șoselei Severodonețk – Lisiceansk – Bahmut. Orașul Dnipro a fost atacat ieri cu rachete, la fel și Odessa.

5. În dimineața zilei de ieri a fost auzită o explozie puternică în vecinătatea comandamentului trupelor ruse din Melitopol, urmată de un schimb intens de focuri. În Melitopol este înregistrată o activitate intensă a partizanilor ucraineni, în cursul zilei de marți ar fi fost împușcați mai mulți ofițeri ruși.

6. Președintele Zelensky a cerut parlamentului ucrainean prelungirea stării de urgență și a mobilizării generale cu 90 de zile după data de 24 mai când expiră decretele aprobate pe 24 februarie. Până acum prelungirile stării de urgență se dădeau pe perioade de 30 de zile.

7. Organizația Human Rights Watch a investigat crimele de război comise de ruși în 17 localități din regiunile Kiev și Cernihov și a depistat 22 cazuri de execuții, 9 omucideri, 6 dispariții și 7 cazuri de tortură.

8. Angajații din sistemul public ucrainean se confruntă cu întârzieri în achitarea salariilor. Profesorii ucraineni se confruntă cu reduceri masive de salarii – mare parte din veniturile lor erau constituite din sporuri (30-50%) care nu mai sunt achitate pe perioada stării de urgență. Mulți profesori ucraineni primesc în mai salariile pe care trebuiau să le primească în aprilie. În sistemul educației publice s-a răspândit zvonul că pe perioada vacanței de vară profesorii nu vor primi salarii. Nici apărătorii publici din sistemul de justiție nu își primesc banii la timp, ministrul justiției de la Kiev a declarat că plățile salariale se fac într-o anumită ordine, prioritate având militarii. În sistemul medical se constată întârzieri ale plății salariilor în provincie, orașele mari nu se confruntă încă cu această problemă. Salariile lucrătorilor de la calea ferată au fost întârziate cu 10 zile. 

9. Guvernul de la Kiev a renunțat aparent la prețurile reglementate pentru combustibili; prețul era stabilit săptămânal de guvern, de ieri se renunță la acest mecanism, însă ministerul ucrainean al Economiei a anunțat o limită superioară de 52 grivne pentru litrul de benzină (de la 38) și 58 grivne pentru litrul de motorină (de la 42) (1 EUR=40 grivne). De mai multe săptămâni benzinăriile din Ucraina sunt aglomerate de cozi, se vând maxim 20 l de combustibil la o alimentare. Criza combustibililor a fost generată de distrugerea rafinăriilor și a rezervelor de stat, dar și de dispariția aprovizionării din Rusia.

10. Sistemele anti-aeriene Ghepard promise Ucrainei de Germania în aprilie nu vor ajunge prea curând în dotarea armatei ucrainene, Berlinul motivează această întârziere prin lipsa muniției necesare pentru aceste sisteme.

11. Primarul Serghei Suhomlin din Jitomir a anunțat că în orașul pe care-l administrează nu va mai mai fi predată limba rusă în școli începând de la toamnă.

12. Vicepremierul rus Marat Khusnullin a vizitat ieri orașul Melitopol aflat sub ocupația forțelor ruse, a anunțat că planifică introducerea rublei ruse în toate teritoriile din Ucraina aflate sub controlul Rusiei. În regiunea Zaporojie locuitorii își vor primi salariile și pensiile în ruble luna aceasta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.