Irakul rezistă cu succes încercărilor Beijingului de a prelua controlul total al câmpurilor sale petroliere, în condițiile în care China controlează o bună parte din rezervele și rutele petrolului din Orientul Mijlociu


  • ACP
  • May 18, 2022 15:51
  • 1419
Irakul rezistă cu succes încercărilor Beijingului de a prelua controlul total al câmpurilor sale petroliere, în condițiile în care China controlează o bună parte din rezervele și rutele petrolului din Orientul Mijlociu

În timp ce China face pași mari spre un control periculos al surselor de petrol și gaze din Orientul Mijlociu și a rutelor către acestea, Irakul a început de anul trecut să lupte cu succes împotriva planurilor Beijingului de a prelua cele mai valoroase câmpuri petroliere de pe teritoriul său, care sunt și printre cele mai productive din lume.  

Reuters a arătat într-un articol de ieri felul în care Ministerul Petrolului de la Bagdad a dejucat câteva încercări ale companiilor chineze de a face tranzacții care, deși ar fi adus câștiguri importante Irakului, ar oferi mai mult control Beijingului asupra câmpurilor petroliere irakiene și ar fi dus la un exod al companiilor petroliere occidentale.  

Astfel, intervenția Guvernului irakian a dus la renunțarea vânzării pachetelor de acțiuni din zăcăminte importante către firme de stat chineze, de către compania americană Exxon Mobil și partenera rusă Lukoil, ca și vânzarea unei participații a companiei BP către o importantă companie chineză de stat. Ministrul petrolului din Irak, Ihsan Abdul Jabbar, împreună cu oficialii companiei naționale petroliere irakiene au reușit oprirea vânzării participației Exxon în unul din cele mai importante zăcăminte ale țării, West Qurna 1, către companii chineze de stat, ca și vânzarea unui pachet de acțiuni din West Qurna 2, deținut de Lukoil, către firma de stat chineză Sinopec, în 2021.  

Compania BP a fost de asemenea convinsă să rămână în Irak, în loc să-și transfere partea din zăcământul petrolier gigant Rumaila unei companii chineze, așa cum intenționa, spun cei de la Reuters. Iar cele două zăcăminte, de la Rumaila și West Qurna, produc împreună aproximativ jumătate din țițeiul care provine din Irak, care se află pe locul cinci ca mărime a rezervelor din lume.

Intervențiile asupra pozițiilor BP, Exxon și Lukoil din Irak vin după ce companiile chineze au câștigat cele mai multe contracte de energie acordate în ultimii patru ani în Irak, în condițiile în care chinezii au acceptat marje de profit mai mici decât majoritatea rivalilor. Plecarea Lukoil din Irak ar fi foarte binevenită, dar nu prin aducerea unor companii chineze stat în locul ei.

Guvernul de la Bagdad a reușit să oprească marșul Chinei către dominația câmpurilor petroliere irakiene chiar dacă statul chinez este cel mai important investitor al Irakului, iar Bagdadul a fost cel mai mare beneficiar anul trecut al inițiativei Belt and Road a Beijingului, care i-a adus 10,5 miliarde de dolari în finanțare pentru proiecte majore de infrastructură, printre care se numără și o centrală electrică și un aeroport. Iar influența directă a Beijingului în Irak e dublată de influența Teheranului la Bagdad, de unde iranienii funcționează ca aliați ai comuniștilor chinezi.  

Rezistența Guvernului irakian împotriva investițiilor chineze în câmpurile petroliere vine cu niște costuri foarte mari, deoarece China oferă contracte foarte atrăgătoare, iar petrolul este cea mai importantă resursă a Irakului, veniturile obținute din vânzarea sa reprezentând 99% din exporturi, 85% din buget și 42% din produsul intern brut al țării, potrivit Băncii Mondiale. În același timp, China este și printre cei mai mari cumpărători de țiței din Irak. Cât privește plecarea Lukoil din Irak, aceasta ar fi foarte binevenită, dar nu prin aducerea unor companii chineze stat în locul ei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.