Deși a susținut Ucraina din primele clipe ale invaziei ruse, Canada ridică abia acum taxele restrictive ce vizează oțelurile ucrainene


  • ACP
  • May 16, 2022 21:31
  • 1178
Deși a susținut Ucraina din primele clipe ale invaziei ruse, Canada ridică abia acum taxele restrictive ce vizează oțelurile ucrainene

Canada a hotărât abia zilele acestea să nu mai mențină taxa de 77% impusă pentru laminatele și benzile din oțel carbon și din aliaje din Ucraina, taxă introdusă în 2001 împotriva dumpingului practicat de marile companii din Brazilia, China, India și Ucraina. 

Explicația Tribunalului pentru Comerț Internațional din Canada pentru aceasta hotărâre, publicată pe site-ul Guvernului Canadei, a fost că anularea ordinului a venit după ce s-a constatat că "dumpingul continuat sau reluat al acestor mărfuri nu era de natură să conducă la un prejudiciu"

Ucraina a fost una din cele mai mari exportatoare de oțeluri la nivel mondial până la începerea invaziei ruse de anul acesta, deși capacitatea de producție a fost grav afectată încă de la ocupația rusă din 2014 din estul Ucrainei, unde se află cele mai multe oțelarii ucrainene. Astfel, dacă în 2014 Ucraina era pe locul șase la exporturile de oțeluri și aliaje la nivel mondial, în 2021 a ajuns pe locul 10, iar acum e clar că se află mult mai jos în clasamentul exportatorilor.

Ambasadoarea Ucrainei la Ottawa, Yulia Kovaliv, a comentat decizia declarând că "din august 2001, s-au impus taxe de 77% la produsele din oțel carbon laminate la cald originare din Ucraina și exportate în Canada, ceea ce i-a lipsit efectiv pe producătorii noștri de stimulentul economic adus de exportul produselor în Canada. După 20 de ani, în sfârșit, produsele ucrainene din oțel pot să fie din nou exportate în Canada".

Companiile care produc în Brazilia, China și India rămân în continuare obligate să plătească această taxă împotriva dumpingului, pentru produsele din oțel carbon și aliaje exportate pe piața canadiană. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.