Prezent la manifestația de solidaritate cu poporul ucrainean, ce s-a desfășurat la București în data de 14 mai, Alexandru Radu, vicepreședinte al formațiunii politice conservatoare Alternativa Dreaptă, a acordat un interviu pentru Podul.ro pe parcursul căruia a fost abordată problema idioților utili din România care propagă narativele Kremlinului chiar și în contextul războiului la scară largă declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei pe 24 februarie.
În cadrul interviului pe care-l redăm în cele ce urmează, Alexandru Radu a demontat una dintre narativele putiniste propagate intens pe social media, mai precis cea referitoare la așa-zisa neutralitate pe care România ar trebui să o adopte, care să constea în netrimiterea Ucrainei a vreunui fel de sprijin pentru a face față provocărilor și pericolelor create de invazia rusească.
Alexandru Radu: Suntem astăzi aici pentru a-i comemora pe cei care au murit în acest război dus de criminalul Vladimir Putin, care a distrus viețile a sute de mii de oameni în Ucraina.
Reporter: Chiar milioane, ținând cont de magnitudinea valurilor de refugiați.
Alexandru Radu: Da, din păcate oamenii sunt nevoiți să fugă din fața acestui tiran, în timp ce cei ce au rămas în Ucraina luptă pentru libertatea noastră, pentru libertatea Europei. Trebuie să înțelegem că războiul din țara vecină e un război al libertății și al protecției noastre, a țărilor est-europene, care în mintea lui Vladimir Putin vor urma după Ucraina. Dacă Ucraina va cădea, el își va continua expansiunea criminală asupra restului Europei.
Reporter: Ce mesaje aveți pentru cei care promovează așa-zisa neutralitate? Aceștia par sau se fac că nu înțeleg miza războiului actual și încurajează România să nu facă nimic în actualul context.
Alexandru Radu: Să nu uite că acest comportament al Rusiei nu este de ieri, de astăzi, că, timp de 200 de ani, noi am fost chinuiți de Rusia precum sunt ucrainenii astăzi, indiferent că Rusia a fost imperiu, federație sau că s-a numit URSS. Să nu uite că bunicile noastre au avut parte de violuri, de schingiuiri, de crime. Atât le transmit celor care cred și promovează propaganda lui Putin, să nu uite adevărul! Să nu uite ceea ce a făcut Federația Rusă în România.
Reporter: Cum vezi reacția statului român în raport cu actuala criză, dar separat cum vezi reacția societății românești?
Alexandru Radu: Statul român urmează linia statelor europene și linia NATO, însă putem face mai mult pentru Ucraina, pentru că suntem țară la granița conflictului. Am văzut implicarea statului român de la început ca fiind foarte temătoare, iar ulterior a încercat să se regleze. Dar nu numai noi ca stat român, ci toată Europa trebuie să înțeleagă că trebuie să fim uniți. Dacă noi nu vom fi uniți, Putin va câștiga.
Reporter: În schimb, am observat o reacție foarte promptă a societății civile în contrast cu cea a statului român. Au existat foarte multe plângeri, foarte multe sesizări că statul român în primele zile nu era prea pregătit, fiind salvat de societatea civilă.
Alexandru Radu: Ca de obicei, românii și societatea civilă se comportă foarte bine în perioade de criză. Întotdeauna românii se întorc la valori și la solidaritate pentru a ajuta victimele oricărei crize. Din păcate, statul român se mișcă mai greu, pentru că așa se mișcă de 32 de ani încoace. Nu e o surpriză.
Reporter: Pare că există o caracteristică ideologică a celor care susțin neutralitatea. De obicei pro-rușii de la noi, promotorii neutralității urmează o linie tradiționalistă, se consideră conservatori. De ce există această înclinație pe segmentul ideologic conservator?
Alexandru Radu: Propaganda rusă funcționează și din păcate foarte mulți oameni pică în capcana unor jumătăți de adevăruri transmise ca adevăruri absolute. Asta e forma de manifestare a propagandei ruse: sunt spuse frânturi din adevăr pe care le prezintă ca adevăr absolut. Noi nu trebuie să uităm că am pățit ce pățește acum Ucraina! E imposibil să crezi propaganda rusă când știm că și în perioada comunistă funcționa la fel, iar o mare parte din intelectualitate a fost omorâtă. Asta fac rușii și acum. Și atunci existau, așa cum îi numea Lenin, 'idioții utili'.
Reporter: Aș încheia acest dialog prin a spune că România e o țară prea mică pentru a fi neutră, atât din punct de vedere strategic, cât și din punct de vedere istoric.
Alexandru Radu: Nu avem cum să fim neutri în fața unui conflict care se poate extinde pe teritoriul României dacă noi nu ajutăm Ucraina să-l oprească.
Vedeți video: