Cum a cauzat Rusia scandalul de la Eurovision. Hackerii Moscovei au ”concurat” cu scopul de a genera tensiuni între Ucraina și Polonia, pe de-o parte, și între România și R.Moldova, pe de altă parte. Un episod hibrid


Cum a cauzat Rusia scandalul de la Eurovision. Hackerii Moscovei au ”concurat” cu scopul de a genera tensiuni între Ucraina și Polonia, pe de-o parte, și între România și R.Moldova, pe de altă parte. Un episod hibrid

Epopeea Eurovision continuă cu anularea votului juriului a 6 state și cu atacurile hackerilor ruși care au fost depistate în timpul voturilor.

Juriile Eurovision 2022 din șase țări au fost eliminate din calculul notelor finale. Fiți atenți care sunt aceste state: ar fi vorba de juriul din România, Georgia, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru, scrie ESCXTRA, publicație specializată în Eurovision.

Ce spune organizatorul

Organizatorul Eurovision 2022 explică faptul că în timpul procesului de vot al juriului de sâmbătă seară de la Eurovision Song Contest 2022, EBU a lansat o declarație pentru a explica că juriile naționale din șase țări din a doua semifinală au fost excluse din concurs:

”În analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022 au fost identificate anumite modele de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.

EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectată de a manipula votul la Concursul Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu Instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul. a votului”.

Acuzațiile TVR

Cei de la TVR au ieșit cu o reacție, prin care se arată extrem de surprinși să constate că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării. Ei au precizat că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei. 

TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.

Oare cine regizează tensiuni între Ucraina și Polonia, pe o parte, și între România și R.Moldova, pe de alta? 

Asta nu e tot, un scandal asemănător a apărut între Ucraina și Polonia. S-a depistat că e o mare discrepanță între votul publicului ucrainean și a juriului. Adică s-a întâmplat aceeași situație ca între România și Moldova și juriul ucrainean nu a acordat nimic Poloniei, în timp ce poporul ucrainean acorda 12 puncte Poloniei! Acum imaginați-vă cum reacționează ambele popoare, știind că Polonia le-a primit refugiații Ucrainei și îi ajută cel mai mult. Publicul ucrainean e enervat, tună și fulgeră pe rețele, cel polonez e supărat. Situația e fără precedent, deoarece până acum aceste două state își ofereau puncte reciproc ca vecini, iar acum în caz de război să nu o facă? 

Numeroși cântăreți, care au fost anterior în juriu și chiar luptă pe front sunt foarte enervați și nu înțeleg ce se întâmplă și de ce juriul actual a votat anume așa, inclusiv împotriva propriului popor.

Hackerii ruși au ”concurat” la Eurovision 

Stați, băieți, că asta nu e tot: cireașa de pe tort sunt o parte din atacurile hackerilor depistate de poliția din Torino asupra concursului. Ghiciți cine le-a orchestrat? Hackerii ruși! Poliția din Torino declară că a respins atacurile, dar oare le-a respins pe toate în toate statele? Opinia mea e că Rusia continuă să se distreze copios pe marginea scandalurilor între vecini, uitați-vă atent ce state sunt implicate în scandal, tensiunile fiind cauzate tocmai pentru a pune Ucraina într-o astfel de postură delicată în raport cu vecinii ei. 

Tare bine știm că Rusia e de neîntrecut în războiul hibrid, deci toate istoriile acestea asemanatoare sunt tare suspicioase.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.