Volodimir Zelenski a promulgat legea prin care sunt interzise în Ucraina partidele politice pro-ruse


Volodimir Zelenski a promulgat legea prin care sunt interzise în Ucraina partidele politice pro-ruse

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat legea care interzice înființarea și funcționarea partidelor politice ce sprijină autoritățile ruse și justifică agresiunea rusă în Ucraina, potrivit portalului oficial al Radei Supreme.

Conform normativului, activitățile partidelor care justifică agresiunea Rusiei, o consideră legitimă sau o numesc „conflict intern”, sunt interzise în Ucraina. De asemenea, este interzisă înființarea unor  partide politice care să proslăvească armata rusă invadatoare, soldații agresori, sau să-i numească pe aceștia din urmă „miliție populară”, ”rebeli” sau „răzvrătiți”.

Legislația prevede acum clar că partidele se pot angaja în dialog cu forțele și organizațiile politice străine. Totuși, aceste acțiuni sunt limitate la contacte, formațiunilor politice ucrainene fiindu-le interzis să funcționeze sau să lucreze  efectiv în interesul străinilor.

În cazul în care sunt detectate încălcări ale limitărilor prevăzute de lege, autoritatea de supraveghere poate adresa instanței de judecată o cerere administrativă pentru interzicerea partidelor în cauză, dosarele urmând a fi judecate cu celeritate.

Anterior, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC) a suspendat activitățile mai multor partide politice. Printre acestea s-a numărat și „Platforma de opoziție – Pentru Viață” a lui Viktor Medvedciuk, a cărui fiică este fina lui Vladimir Putin. Medvedciuk însuși a fost arestat din cauza unei încercări de a părăsi Ucraina prin Moldova.

Viktor Medvedciuk era arestat la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare” și „tentativă de jaf asupra resurselor naturale din Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014. În 26 februarie, la două zile după invazia Rusiei, poliția ucraineană a constatat dispariția sa, în timpul unui control.

Viktor Medvedciuk, al 12-lea cel mai bogat om din Ucraina în 2021, cu o avere de 620 de milioane de dolari, potrivit revistei Forbes, avea aproximativ 30 de deputați în parlamentul ucrainean înainte de a fi interzis în martie, după atacul Rusiei.

Mai mulți deputați ai Platformei de Opoziție - Pentru Viață au trecut de partea Federației Ruse și au fost numiți primari orășenești de către ocupanții ruși. De exemplu, șeful „DPR” Denis Pushilin l-a numit pe „noul primar” al Mariupolului, localitate în care luptele sunt încă în desfășurare, chiar din rândurile consilierilor locali ai partidului lui Medvedciuk.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.