Polonia va pune presiune pe Turcia să fie de acord cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO: "În cazul în care este nevoie, Andrzej Duda e gata să discute chestiunea direct cu Erdogan"


Polonia va pune presiune pe Turcia să fie de acord cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO: "În cazul în care este nevoie, Andrzej Duda e gata să discute chestiunea direct cu Erdogan"

Polonia va pune presiune pe Turcia să fie de acord cu planurile Finlandei și Suediei de a adera la NATO, a declarat vineri un înalt oficial de securitate al Poloniei.

CITIȚI ȘI: Putin jubilează: Erdogan continuă jocul la două capete, anunțând că nu susține aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Paweł Soloch, șeful Biroului de Securitate Națională (BBN), a spus că are mari speranțe de succes în a convinge Ankara să permită celor două țări nordice să se alăture NATO. 

Cele două țări par pregătite să renunțe la neutralitatea lor tradițională și să solicite să se alăture NATO pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar planurile lor s-au lovit de mai multe obiecții din partea Turciei.

"Polonia va discuta cu Turcia despre extinderea NATO. Credem că vom putea determina aliații noștri turci să accepte ca Finlanda și Suedia să adere la NATO", a spus Soloch.

Vineri, Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a declarat că Turcia ar putea bloca, prin veto, aderarea Suediei și Finlandei la NATO pe motiv că cele două țări oferă adăpost unor organizații pe care Ankara le consideră teroriste. 

Soloch a spus că, în cazul în care este nevoie, președintele Andrzej Duda e gata să discute chestiunea direct cu Erdogan.

El a adăugat că obiecțiile Turciei sunt legate de "problema kurdă" și au fost aduse în discuție de mai multe ori anterior în legătură cu planificarea NATO.

"Problema kurdă este în fundal aici, desigur. Aceasta apare în mod regulat când NATO urmează să ia o decizie... Credem că vom reuși să-i convingem pe aliații noștri turci", a spus Soloch. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.