Rusia va suspenda exporturile de energie electrică către Finlanda începând de sâmbătă, motivul invocat oficial fiind reprezentat de problemele de primire a plăților, a anunțat vineri, printr-un comunicat, operatorul finlandez al rețelei naționale de transport a energiei electrice, Fingrid. Pe de altă parte, Fingrid a dat de înțeles că decizia Kremlinului nu va avea un impact semnificativ asupra Finlandei.
"RAO Nordic Oy, o filială a entității ruse Inter RAO, care comercializează energie electrică prin interconexiunile de 400 kV, va suspenda importurile de energie electrică în Finlanda la ora 1 dimineața sâmbătă, 14 mai 2022", a precizat Fingrid.
RAO Nordic Oy a spus că nu a primit plăți pentru volumele vândute din data de 6 mai până în prezent, adăugând că aceasta este prima dată când se întâmplă o asemenea situație în peste 20 de ani din istoria sa de tranzacționare.
"Din păcate, în situația actuală de lipsă de venituri în numerar, RAO Nordic nu este în măsură să efectueze plăți pentru energia electrică importată din Rusia. Prin urmare, suntem nevoiți să suspendăm importul de energie electrică începând cu 14 mai", a transmis RAO Nordic Oy.
Potrivit Fingrid, furnizarea energiei electrice în Finlanda nu este amenințată, importurile rusești din ultimii ani acoperind 10% din consumul total al Finlandei.
"Lipsa importului de energie electrică din Rusia va fi compensată prin importul a mai multă energie electrică din Suedia și prin generarea de mai multă energie electrică în Finlanda", a declarat al companiei Fingrid.
De fapt, această decizie a Rusiei vine ca o consecință a anunțului Finlandei conform căruia dorește aderarea la NATO. Guvernul finlandez intenționează să publice duminică o a doua carte albă prin care propune ca țara să adere la NATO, a declarat joi ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto. Propunerea ar urma apoi să fie supusă votului parlamentar, cu un plen programat pentru luni dimineață.
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că posibila aderare a Finlandei la NATO a marcat o "schimbare radicală în politica externă a țării" și a avertizat că Moscova se va răzbuna.
"Rusia va fi obligată să vină cu contramăsuri, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri aceste amenințări la adresa securității naționale", a transmis Ministerul de Externe.
Rusia a mai practicat recent șantajul energetic. La sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze către compania poloneză de PGNiG, respectiv către Bulgargaz din Bulgaria, după ce acestea au refuzat să răspundă cererii Moscovei de a plăti în ruble. (sursa: CNN)