Batalion rusesc aruncat în aer de armata ucraineană, în timp ce invadatorii încercau să traverseze un pod peste râul Doneț!


Batalion rusesc aruncat în aer de armata ucraineană, în timp ce invadatorii încercau să traverseze un pod peste râul Doneț!

Ministerul britanic al Apărării a anunțat că imaginile din satelit confirmă faptul că forțele ucrainene au decimat un batalion rus în încercarea acestuia de a traversa o serie de poduri de pontoane peste un râu cheie din nord-estul Ucrainei la începutul acestei săptămâni, acesta fiind un nou eșec dramatic pentru forțele ruse, care se luptă în van să facă progrese semnificative de-a lungul frontul de est.

Deși nu este clar câți soldați au fost uciși în încercarea de a traversa râul Doneț, resturile împrăștiate de-a lungul albiei au sugerat că forțele ruse au suferit pierderi grele.

Evaluarea britanică vine după ce armata Ucrainei a lansat miercuri imagini aeriene cu ceea ce spunea că sunt rămășițele unui batalion rus. Imaginile au arătat cel puțin două poduri scufundate în râu, la vest de Sievierodonetsk, și zeci de vehicule militare rusești distruse și împrăștiate de ambele maluri ale malului râului și din zona înconjurătoare.

Râul, lung de aproximativ 1053 de kilometri își are originea în Rusia și își îndreaptă drumul spre sud-est prin regiunea estică Donbas, înainte de a reintra pe teritoriul Rusiei. Doneț este al patrulea fluviu ca mărime în Ucraina și este o importantă sursă de apă potabilă în estul țării.

Când Kremlinul a anunțat că lansează o ofensivă regrupată pentru a ocupa teritoriul din estul Ucrainei, forțele ruse s-au desfășurat peste linia frontului într-o semilună care se întindea de la Izium în nord până la Donețk în sud, pentru a încerca să încercuiască zeci de mii de soldați ucraineni. .

Până acum, însă, Rusia nu a reușit să facă progrese semnificative în ofensiva sa din nord, iar trupele sale au fost oprite în mod repetat în încercările lor de a traversa râul Seversky Doneț, tentativele soldându-se cu pierderi grele de vieți omenești și de logistică militară și încetinind avansul și așa greoi, potrivit oficialilor ucraineni și occidentali.

„Efectuarea traversărilor de râuri într-un mediu contestat este o manevră extrem de riscantă și vorbește despre presiunea pe care o suportă comandanții ruși pentru a face progrese în operațiunile lor în estul Ucrainei”, a declarat vineri Ministerul britanic al Apărării.

Conform surselor ucrainene, Rusia ar fi pierdut „elementele de manevră blindate ale cel puțin unui batalion tactic” (BTG), în timp ce încerca să traverseze râul. Totuși, în timp ce ministerul britanic anunță că imaginile din satelit au confirmat pierderile de trupe și echipament rusesc, Londra nu a confirmat și afirmațiile ucrainene conform cărora ar fi fost uciși până la 1.000 de soldați ruși. Grupurile de batalioane tactice rusești au în general între 700 și 1.000 de oameni.

Oricare ar fi numărul victimelor însă, pierderile Rusiei la traversarea fluviului au subliniat situația din ce în ce mai dificilă în care trupele sale luptă pentru a îndeplini un obiectiv limitat, anume acela de a ocupa mai mult teritoriu în estul Ucrainei după ce s-a retras din capitala Kiev, situată în nord.

Pe măsură ce forțele ucrainene alungă trupele Kremlinului din zona adiacentă orașului Harkov, liniile rusești de aprovizionare către zona lor principală de desfășurare a ofensivei de est din orașul ocupat Izium sunt din ce în ce mai amenințate.

Contraofensiva ucraineană de lângă Harkov „începe să arate foarte asemănător cu contraofensiva care a alungat în cele din urmă trupele ruse din Kiev și din vestul Ucrainei în întregime, deși este prea devreme pentru a spune dacă rușii vor lua o decizie similară aici”, spun analiști militari de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

Specialiștii militari au reținut faptul că a existat o „scădere notabilă a avântului” în ofensiva Rusiei de la Izium, sugerând că Moscova ar putea renunța în cele din urmă la eforturile de încercuire a trupelor ucrainene.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.