Primul soldat rus judecat pentru crime de război! A recunoscut că a executat din mașină un bătrân neînarmat!


Primul soldat rus judecat pentru crime de război! A recunoscut că a executat din mașină un bătrân neînarmat!

Azi începe la Kiev procesul unui soldat rus care urmează să fie judecat în legătură cu uciderea unui civil ucrainean neînarmat, acesta fiind primul astfel de eveniment de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Sergentul Vadim Shishimarin este acuzat că a împușcat în cap un bărbat de 62 de ani prin geamul deschis al unei mașini în satul Chupakhovka. Soldatul riscă închisoare pe viață.

Avocatul lui Shishimarin, Viktor Ovsyanikov, a recunoscut că probele împotriva clientului său sunt indubitabile. Potrivit lui Ovsyanikov, el și clientul său nu au decis încă cum își vor construi apărarea.

Parchetul transmite că, pe data de 28 februarie, Shishimarin (foto dreapta) se afla printre militarii ruși puși pe fugă de către trupele ucrainene. Când militarii Forțelor Armate ale Rusiei au fugit, au confiscat, sub amenințarea armelor o mașină privată, în scopul de a se deplasa cât mai repede. Invadatorii au condus apoi până în locaitatea Chupakhivka, un sat din regiunea Sumy, la aproximativ 320 de kilometri est de Kiev.

Potrivit procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova, pe drum, soldații ruși au văzut un bărbat mergând pe trotuar și vorbind la telefon. Shishimarin a primit ordin să-l omoare pe bărbat, astfel încât acesta să nu poată eventual raporta locația soldații ruși autorităților militare ucrainene. Venediktova nu a identificat persoana care a dat acest ordin criminal, însă a stabilit cu precizie faptul că Shishimarin a scos Kalașnikovul din dotare pe fereastra mașinii, a tras și și-a lovit victima în cap. „Bărbatul a murit pe loc, la doar câteva zeci de metri de casa lui ”, a spus Venediktova.

Shishimarin are 21 de ani, a servit într-o unitate de tancuri și și-a mărturisit crima în fața anchetatorilor. Dosarul instrumentat împotriva lui este primul de acest gen, dintr-o serie care cuprinde alte 10.700 astfel de fapte, posibile crime de război care au implicat peste 600 de suspecți, inclusiv soldați ruși și angajați guvernamentali.

Multe dintre crime au devenit cunoscute luna trecută, după ce trupele ruse s-au retras din regiunea Kiev. Volodymyr Yavorsky, coordonatorul Centrului pentru Libertăți Civile din Kiev, unul dintre cele mai mari grupuri pentru drepturile omului din Ucraina, a declarat că activiștii vor monitoriza procesul soldatului rus pentru a se asigura că drepturile sale legale sunt protejate. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.