Companiilor social media li se solicită să contribuie la ancheta privind crimele de război comise de forțele rusești în Ucraina. Scrisoarea transmisă rețelelor sociale de mai mulți congresmeni americani


Companiilor social media li se solicită să contribuie la ancheta privind crimele de război comise de forțele rusești în Ucraina. Scrisoarea transmisă rețelelor sociale de mai mulți congresmeni americani

Patru democrați din SUA au trimis solicitări oficiale directorilor executivi ai YouTube, TikTok, Twitter și companiei-mamă a Facebook, Meta, cerându-le să "păstreze și să arhiveze conținut" care ar putea fi folosit ca dovadă a crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.

O scrisoare către CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, solicită companiei sale să ajute "în timp ce Guvernul SUA și observatorii internaționali pentru drepturile omului investighează crimele de război, crimele împotriva umanității și alte atrocități comise de Rusia în Ucraina".

Scrisorile au fost semnate de congresmenii Carolyn Maloney, Gregory Meeks, Stephen Lynch și William Keating.

Aceștia le-au cerut în mod special companiilor de rețele sociale "să semnaleze sau să marcheze conținutul ca având potențiale dovezi ale crimelor de război și ale altor atrocități". 

"Platformele de social media elimină în mod obișnuit conținutul grafic care glorifică violența sau suferința umană sau ar putea duce la comiterea ulterioară a violenței și au implementat în mod corect politici privind conținutul grafic pentru a-și proteja utilizatorii", scriu membrii Congresului către directorii generali ai Meta, Tiktok, Twitter și YouTube.

Dar ștergerea acestui anumit conținut poate duce "la eliminarea neintenționată și la ștergerea definitivă a conținutului care ar putea fi folosit ca dovadă a potențialelor încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi crimele de război, crimele împotriva umanității și genocidul".

În schimb, semnalarea sau marcarea în alt mod a conținutului ar ajuta Guvernul SUA și anchetatorii internaționali pentru drepturile omului, spun aceștia. 

"Dacă este verificat ca fiind autentic, acest conținut ar putea... ajuta la fundamentarea acuzațiilor de crime de război și alte atrocități comise de forțele rusești împotriva poporului ucrainean", au conchis congresmenii. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.