Reacții după condamnările din Dosarul Colectiv: Piedone, pedeapsă mult prea mică, Arafat și Bănicioiu sunt în continuare în libertate. "Trebuie să știm de ce reprezentanții statului s-au opus în primele 5 zile ca răniții să beneficieze de un tratament corect în spitalele europene!"


Reacții după condamnările din Dosarul Colectiv: Piedone, pedeapsă mult prea mică, Arafat și Bănicioiu sunt în continuare în libertate. "Trebuie să știm de ce reprezentanții statului s-au opus în primele 5 zile ca răniții să beneficieze de un tratament corect în spitalele europene!"

La 6 ani și jumătate de la tragedia de la Colectiv, Curtea de Apel București a pronunțat, după numeroase tergiversări tipice pseudojustiției românești, sentințele din primul dosar privind acest caz, mult reduse față de cele din prima instanță, însă ceea ce trebuie scos în relief este reprezentat de faptul că actul de justiție e în continuare incomplet, în condițiile în care guvernarea de la acea vreme, condusă de Victor Ponta, hotărâse că statul român nu avea nevoie de sprijin extern pentru spitalizarea victimelor incendiului, ceea ce s-a dovedit în scurt timp a fi totalmente fals și fatal pentru o parte dintre pacienții arși. 

Mai mult, statul român nu a învățat nimic din respectiva tragedie, infrastructura spitalicească din România destinată pacienților arși nefiind îmbunătățită, iar legislația de funcționare a spațiilor publice nu a fost modificată. 

Aceste chestiuni au fost reliefate, în cadrul unei intervenții la Antena 3, cât și pe social media, de părinții unor victime de la Colectiv, de un supraviețuitor al incendiului și de ONG-ul Evoluție în Instituție. Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii incendiului de la Colectiv, a făcut și o dezvăluire, precizând că "mulți dintre pacienții decedați în străinătate, infectați (cu nosocomiale, anterior, când au fost spitalizați în România - n.red.), au fost trimiși în țară fără autopsii făcute, la solicitarea statului român".

Narcis Hogea, tatăl unei victime de la Colectiv, consideră că ar trebui trași la răspundere, pentru intervenția post-incendiu, Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății la acea vreme, șeful DSU Raed Arafat și Cătălin Cristoiu, directorul Spitalului Universitar din București la momentul tragediei. 

Președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, tatăl tânărului Alexandru Iancu, care a murit în spitalul Sf. Ioan din Capitală la trei săptămâni după incendiul de la Colectiv: "România arată la fel cum arăta și înainte de Colectiv. La 6 ani jumătate nu avem o lege de funcționare a spațiilor publice. Am mai avut multe incendii, dintre care să nu uităm cele 3 spitale, Neamț, Balș, Constanța, unde au murit oameni și unde nu avem anchete, nu avem un proces final, nu avem condamnați. Nu știm de ce tot iau foc astfel de clădiri publice, nu știm de ce mor oameni, nu știm de ce nu pot fi tratați în România. Iată că după 6 ani și jumătate nu s-a construit nimic, nici măcar o secție amărâtă cu 3 paturi. Când noi, asociația Colectiv, am vrut să facem o campanie pentru a construi un astfel de spital pentru stat ni s-a spus că ar fi o palmă pentru tot ceea ce înseamnă România, dacă noi am construi așa ceva. Deci ce pot să spun? Pentru mine e dureros că nu s-a schimbat absolut nimic. Din contră, aș zice că e mai rău ca atunci, pentru că în 2015 aveam în țară mai multe secții de arși, o parte din păcate s-au închis, iar la această oră avem doar Iași, Timișoara, București și se mai tratează pe ici pe colo la Brașov, dar prea puțin în rest.

Să nu uităm că mai avem și acțiunea autorităților post-incendiu. Trebuie să știm de ce intervenția a fost cum a fost, trebuie să știm de ce reprezentanții statului s-au opus în primele 5 zile ca răniții să beneficieze de un tratament corect în spitalele europene, iar pentru asta știm foarte bine, ne amintim cu toții că au fost bani privați, bani de la întreprinderi și oameni care s-au oferit să plătească transferul și spitalizarea în spitale din vest. Deci avem foarte multe lucruri de aflat și foarte multe lucruri de schimbat. Eu sper că cineva din statul român se va trezi totuși și va acționa".

Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii incendiului de la Colectiv: "Consider că sentința de astăzi este începutul elucidării cazului Colectiv. Eu am așteptări de la Parchetul General, în Dosarul Colectiv 2, pentru că e un element foarte important din această anchetă despre care presa nu vorbește și poate că nu știe, dar îmi asum să vă spun acum, că mulți dintre pacienții decedați în străinătate, infectați (cu nosocomiale, anterior, când au fost spitalizați în România - n.red.), au fost trimiși în țară fără autopsii făcute, la solicitarea statului român. Cine a solicitat din statul român chestia asta? Parchetul General e dator să investigheze. Nu a investigat acest aspect până acum". 

Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea, tânăr care a pierit după tragedia de la Colectiv: "Stau să mă gândesc la hotărârea dată astăzi de judecători, de a-i da doar 4 ani de închisoare lui Piedone. Oare de ce fac lucrul acesta? Au dat 11 ani unuia dintre patroni și celorlalți patroni în jur de 8 ani. Ei sunt vinovați într-adevăr pentru că au făcut nereguli. Numai că statul român, prin reprezentanții săi, iar aici e vorba inclusiv de Piedone, e plătit să vegheze ca acești patroni să respecte legea. Acești reprezentanți sunt la fel de vinovați precum patronii. (...) Aștept cu foarte mare interes ca și cel de-al doilea dosar, în care sunt vizate faptele ce s-au întâmplat după incendiu și până la moartea copiilor noștri să intre și el odată în sălile de judecată și aș vrea să văd cum sunt pedepsiți și ceilalți criminali, Arafat, Bănicioiu, Cătălin Cristoiu, oameni ai căror decizii au dus la moartea copilului meu. Băiatul meu, Alexandru, a plecat pe picioare de la club, a ajuns conștient (la spital - n.red.)". 

ONG-ul Evoluție în Instituție: "Astăzi, Curtea de Apel București a condamnat pe Cristian Popescu Piedone la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv.  

Patronii clubului au primit pedepse între 6 ani și 11 ani de închisoare.  

Colectiv, incendiul în care 65 persoane și-au pierdut viața și alte 146 persoane au rămas mutilate din cauza statului eșuat.  

Nu vrem să uităm cum personaje precum Arafat, Bănicioiu, Piedone erau interesate doar de imaginea proprie și de activarea unui mecanism de comunicare care să nu îi învinuiască și să creeze impresia că avem de toate. Bănicioiu, ministrul sănătății de la acea perioadă, declara public ”momentan noi ne descurcam foarte bine, ne descurcam foarte bine, iar medicii noștri pot face fata cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență intre medicii care au venit si medicii de aici.”  

Sigur ne întrebăm dacă nu cumva putea fi alta soarta celor răniți dacă ajungeau în spitale din Europa? Dacă autoritățile române nu se puneau în unghii să îi țină aici, unde nici pansamente nu avem..

Și totuși, după atâția ani de la accidentul tragic în care tineri au murit fără drept de apel, România este la fel de superficial pregătită. Iar acest aspect se observă cu ochiul liber la fiecare pericol la care suntem supuși, fie că este vorba despre spitale, despre școli cu tavan căzut, despre lipsa infrastructurii sau a oamenilor profesioniști. Și asta pentru că avem corupție generalizată de la cel mai mic la cel mai mare nivel".

Curtea de Apel București a decis joi, 12 mai, că primarul Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone, va merge după gratii în Dosarul Colectiv. Sentința este definitivă.

Majoritatea condamnărilor definitive din Dosarul Colectiv au fost diminuate în raport cu cele din prima instanță, existând, totodată, și achitări.

- Alin George Anastasescu, patron Colectiv - 11 ani și 8 luni de închisoare

- Costin Mincu, patron Colectiv - 8 ani

- Paul Gancea, patron Colectiv - 6 ani și 4 luni

- Cristian Popescu -Piedone, la acea vreme primar al Sectorului 4 - 4 ani cu executare - a fost eliminată infracțiunea cu consecințe extrem de grave

- Marian Moise, pirotehnist - 6 ani și 10 luni de închisoare

- Viorel Zaharia, pirotehnist - 6 ani și 10 luni de închisoare

- Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii - încetează procesul

- Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 - achitată

- Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4 - achitată

- Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4 - achitată

- Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii - 2 ani și 6 luni cu suspendare

- Antonina Radu, pompier ISUBIF - 8 ani și 8 luni de închisoare

- George-Petrică Matei, pompier ISUBIF - 8 ani și 8 luni de închisoare

Piedone a primit de asemenea o interdicție pe o perioadă de 5 ani de a ocupa orice funcție publică.

Redăm un fragment din sentință: "Condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL). În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani/ În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art.72 Cp deduce perioada retinerii si arestarii preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015".

Reitertăm condamnările din primă instanță:

- Cristian Popescu-Piedone - 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;

- cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;

- Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;

- pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;

- Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;

- George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

- Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - 8 ani de închisoare;

- Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani;

- Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

65 de oameni au murit, iar alţi 146 au fost mutilaţi pe viaţă, în urma incendiului produs, în seara de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Bucureşti.

Cristian Popescu Piedone a fost acuzat de procurori că a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu. 6 ani au trecut de când Piedone a fost trimis în judecată de DNA.

Redăm comunicatul DNA de la acea vreme: "Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților

POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, primarul Sectorului 4 București la data faptelor, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4 al municipiului București,

IOFCIU AURELIA, șef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 București la data faptelor, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4 al municipiului București,

GANEA LUMINIȚA LARISA, consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 București la data faptelor,

MOȚOC SANDRA RAMONA, referent superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 București la data faptelor,

ambele pentru săvârșirea unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4 al municipiului București

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Infracțiunea de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicității) reținută în sarcina inculpaților constă în eliberarea acordurilor și autorizațiilor de funcționare pentru două societăți comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea autorizațiilor.

Aceasta, în condițiile în care, la Sectorul 4 al municipiului București, primarul și funcționarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competența de a emite acorduri și autorizații de funcționare pentru societățile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante.

Concret,

1. În calitate de funcționar public - primar al sectorului 4 București, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, a încălcat Hotărârea Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g și dispozițiile din Legea nr. 307/12.07.2006 privind apărarea împotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f și la data de 14.01.2015 a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Inculpatele Iofciu Aurelia, în calitate de șefă Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 și Ganea Luminița Larisa, angajată a aceluiași serviciu, l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat.

Autorizarea funcționării clubului SC Colectiv Club SRL, ca unitate de alimentație publică fără autorizarea de securitate la incendiu, de către Popescu Cristian Victor Piedone, cu sprijinul lui Iofciu Aurelia și Ganea Luminița Larisa, a determinat:

- un folos necuvenit pentru S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. în cuantum de 62.298 lei.

- punerea permanent în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a persoanelor, angajaților care s-au aflat în incinta SC Colectiv Club SRL în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcționării acestui club în lipsa măsurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmărilor în caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienți și angajați.

Omisiunea verificării, de către inculpați a îndeplinirii cerințelor de securitate la incendiu, prealabil autorizării SC Colectiv Club SRL, a făcut inapte măsurile tehnice, operative care ar fi putut să prevină sau să reducă urmările din data de 30.10. 2015, în condițiile izbucnirii incendiului în club.

În acest fel există o legătură de cauzalitate mediată între îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către inculpați, rezultatul dramatic și prejudiciul adus părților civile din prezenta cauză, fiind antrenată răspunderea în solidar cu partea responsabilă civilmente, Sectorul 4 al municipiului București.

2. La data de 30.01.2015, cu sprijinul inculpatelor Iofciu Aurelia și Moțoc Sandra Ramona, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, cu încălcarea prevederilor legale anterior menționate, a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru o altă societate comercială, pentru desfășurarea activităților de alimentație publică, deși restaurantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Emiterea acordului și autorizației în folosul funcționării clubului fără autorizarea de securitate la incendiu a determinat:

- un folos necuvenit pentru societatea respectivă, în cuantum de 147.133 lei.

- punerea permanent în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a persoanelor, angajaților care s-au aflat în incinta restaurantului în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcționării acestui club în lipsa măsurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmărilor în caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienți și angajați.

Pentru prejudiciile morale și materiale suferite ca urmare a tragediei din data de 30 octombrie 2015, ce a avut loc în clubul Colectiv, în perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016, un număr de 90 de persoane au depus cereri scrise de constituire de parte civilă, dintre care 27 sunt persoane care au suferit vătămări (răni, arsuri etc) în urma incendiului din club, iar 63 sunt moștenitori/succesori ai celor decedați.

Sumele cu care aceștia s-au constituit părți civile variază între 30.000 euro și 2.000.000 euro.

În vederea recuperării prejudiciului, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia și Moțoc Sandra Ramona a fost instituit sechestru asigurător.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.