Vladimir Putin nu va pune capăt războiului din Ucraina odată cu finalizarea campaniei din Donbas. Mai mult chiar, Kremlinul a luat decizia de a construi un coridor care să lege teritoriul controlat de ruși în R.Moldova (așa-zisa Transnistria) până în Donbas. Aceste avertismente de foc au fost lansate marți de directorul american de informații naționale, Avril Haines, anunță AFP, potrivit Timpul.md.
De asemenea, serviciile de informații americane consideră că Putin își va mobiliza întreaga țară, inclusiv prin impunerea legii marțiale, mizând pe o atitudine perseverentă în speranța că Occidentul va obosi să susțină Ucraina.
„Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit din Ucraina, în timpul căruia încă intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas”, a spus Haines.
Serviciile de informații americane consideră că decizia lui Putin de a concentra forțele ruse în regiunea Donbas de est este „doar o schimbare temporară” după eșecul lor de a captura Kievul în nord.
Forțele ruse încă intenționează să câștige teritorii peste coasta Mării Negre, parțial pentru a asigura resursele de apă pentru Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, a acuzat Haines.
Coridor până în așa-zisa Transnistria
„Noi vedem indicii că armata rusă dorește să extindă podul de uscat până în Transnistria”, a spus Haines, referindu-se la regiunea separatistă a Moldovei, susținută de Moscova de-a lungul graniței de sud-vest a Ucrainei.
Posibilă lege marțială
Cu toate acestea, Haines a spus că actuala armată rusă nu este suficient de mare sau de puternică pentru a captura și deține tot acel teritoriu fără o mobilizare mai generală a trupelor și resurselor societății ruse.
Liderul Rusiei „se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și actualele capacități militare convenționale ale Rusiei”, a spus ea.
Acest lucru „înseamnă probabil că următoarele câteva luni ne-ar putea vedea mergând pe o traiectorie mai imprevizibilă și cu potențial escaladare”, a adăugat.
„Tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau opțiuni militare potențial escalabile pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele”, a mai spus Haines.
Forțele ruse vor depune mai multe eforturi pentru a întrerupe livrările militare occidentale pentru Ucraina iar Moscova ar putea încerca să riposteze pentru sancțiunile economice.
„Putin, cel mai probabil, consideră că Rusia are o capacitate și o dorință mai mare de a suporta provocările decât adversarii săi și probabil că se bazează pe hotărârea SUA și a UE de a slăbi pe măsură ce penuria alimentelor, inflația și prețurile la energie se înrăutățesc”, a explicat Haines.