Rețeaua de propagandă rusă de pe social media: Cazul unei influencere din India căreia i s-a furat identitatea, fiind postate ulterior în numele ei mesaje pro-Putin


Rețeaua de propagandă rusă de pe social media: Cazul unei influencere din India căreia i s-a furat identitatea, fiind postate ulterior în numele ei mesaje pro-Putin

O investigație a BBC scoate la iveală noi detalii despre propaganda rusă de pe social media, conturile de pe care se propagă intoxicările folosind adesea identitatea unor persoane reale, o parte fiind chiar influente, fără ca acestea să știe. 

Influencera din India ER Yamini (foto 3) nu a postat pe Twitter niciodată - ea preferă să-și cultive bazele mari de fani pe Instagram și YouTube.

Dar la începutul lunii martie, un cont de Twitter care folosea fotografia ei a postat pe Twitter: "#IStandWithPutin", mesaj însoțit de un videoclip care arată doi bărbați îmbrățișându-se - unul reprezentând India, celălalt, Rusia.

Yamini spune că nu sprijină nicio țară în războiul dintre Rusia și Ucraina și își face griji pentru fanii ei.

"Dacă vor vedea acel tweet, ce vor crede despre mine?", întreabă ea. 

"Mi-aș dori să nu folosească fotografia mea pe acel profil", mai spune aceasta. 

Contul fals face parte dintr-o rețea de promovare a președintelui rus Vladimir Putin pe Twitter, care a folosit hashtagurile #IStandWithPutin și #IStandWithRussia pe 2 și 3 martie. Acest lucru a condus la crearea unor subiecte în trend în diferite regiuni - în special în sudul globului, creându-se un aparent sprijin pentru război în țări precum India, Pakistan, Africa de Sud și Nigeria.

O parte din activitatea urmărită a fost organică - cu alte cuvinte, produsă de oameni reali - reflectând sprijinul real din unele țări pentru Putin și Rusia.

Dar multe alte profiluri par să fi fost neautentice. Aceste conturi au fost create recent, au redistribuit mesaje într-un mod masiv și au produs puține mesaje originale.

"Probabil au fost produse de roboți, profiluri false sau conturi compromise, amplificând în mod artificial sprijinul pentru Putin în aceste țări", spune Carl Miller, co-fondatorul CASM Technology, o companie care cercetează daunele și dezinformarea din mediul online.

A urmărit 9.907 profiluri care promovau sprijinul pentru Rusia pe 2 și 3 martie, în mai multe limbi diferite. CASM a constatat că peste 1.000 dintre aceste conturi aveau caracteristici asemănătoare spam-ului.

BBC a investigat sute din aceste profiluri aparent neautentice. Cercetările confirmă perspectiva lui Miller - conturile încearcă să pară drept autentice, dar de fapt sunt false.

Prin căutarea de tip reverse a imaginilor, s-a descoperit că imaginile folosite de aceste profiluri au fost copiate de la celebrități, influenceri și utilizatori obișnuiți, care nu aveau idee că imaginile lor sunt folosite pentru a sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Un cont numit Preety Sharma, de exemplu, afirmă în biografia sa că e un "model și antreprenoare" originară din India, aflată în prezent în Miami. A fost creat pe 26 februarie, la două zile după începerea invaziei rusești. "Putin este o persoană bună", spune unul dintre mesajele de pe acest cont. 

Dar femeia din poza de profil a contului se află în cealaltă parte a lumii. Nicole Thorne este o influenceră australiană de pe rețelele sociale care are 1,5 milioane de urmăritori pe Instagram și își folosește doar ocazional profilul original pe Twitter.

Un alt cont pretinde a fi cântărețul indian Raja Gujjar. Primul său tweet a fost postat pe 24 februarie, prima zi a invaziei. Și toate cele 178 de postări ale contului sunt retweet-uri, un indicator puternic al automatizării.

BBC i-a contactat pe Thorne și pe Gujjar și ambii au confirmat că aceste conturi nu sunt ale lor.

Deși foarte asemănător unui bot, nu toate conturile investigate au fost neautentice.

A fost analizat un profil, creat în februarie 2022 ce are tweet-uri începând cu 2 martie. Nu are urmăritori. Căutând în modul reverse poza de profil, BBC a dat peste contul unui tânăr indian pe LinkedIn.

Dar este autentic și înființat de Senthil Kumar, un inginer aeronautic. A fost întrebat de ce și-a creat un cont doar pentru a retweet mesaje pro-Rusia.

"De obicei, deschid Twitter și văd ce este în tendințe. Așa că am văzut aceste postări și le-am retweetat", a spus el. El crede că Rusia a sprijinit India în trecut, iar indienii ar trebui să sprijine Rusia acum. Și profilul lui era nou, a spus el, pentru că uitase parola contului său anterior.

Conturile distribuie un amestec de critici la adresa țărilor occidentale, exprimă solidaritatea pentru așa-numitele țări BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) și oferă sprijin direct dictatorului Putin.

"Am acceptat implicit ideea că acele campanii vor fi direcționate către Occident. Cu toate acestea, niciunul dintre conturi nu se adresa Occidentului și nici nu pretindea că este din Occident", spune domnul Miller.

Pentru a identifica ceea ce ar putea fi un grup de conturi neautentice, adaugă el, cercetătorii se uită la datele creării conturilor, la un model de tweeting "inuman" (cum ar fi un cont care postează pe Twitter 24 de ore pe zi) și gama de subiecte postate pe Twitter. Lipsa unei imagini de profil autentice poate fi, de asemenea, un semn revelator.

Dintr-un eșantion de 100 de conturi urmărite de CASM, BBC a constatat că 41 nu aveau poze de profil. Alte 30 aveau ilustrații sau poze cu personalități precum Putin sau directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg. Doar un sfert avea imagini înfățișând oameni - iar unele dintre acestea au fost furate.

Twitter interzice uzurparea identității "indivizilor, grupurilor sau organizațiilor pentru a induce în eroare, a încurca sau a înșela pe alții".

Compania a transmis că, de la începutul războiului, a eliminat peste 100.000 de conturi pentru încălcarea politicii sale privind manipularea platformei și activitatea de spam, inclusiv suspendarea a zeci de conturi legate de hashtag-urile #IStandWithRussia și #IStandWithPutin.

Twitter spune că a investigat și suspendat sute de conturi semnalate de cercetările CASM și trimise platformei de către BBC. Dar a precizat că nu a găsit nicio dovadă a unei coordonări pe scară largă pentru a amplifica artificial sentimentul în jurul războiului din Ucraina. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.