Belarusul va masa trupe în apropierea graniței cu Ucraina și anunță un acord cu Moscova pentru producerea unor rachete ce au fost folosite și în războiul din țara vecină: "Suntem realiști, înțelegem că nu vom putea învinge NATO. Dar putem provoca pagube!"


Belarusul va masa trupe în apropierea graniței cu Ucraina și anunță un acord cu Moscova pentru producerea unor rachete ce au fost folosite și în războiul din țara vecină: "Suntem realiști, înțelegem că nu vom putea învinge NATO. Dar putem provoca pagube!"

Belarus va desfășura trupe de operațiuni speciale în trei zone din apropierea graniței sale de sud cu Ucraina, au precizat marți forțele armate, în timp ce președintele Alexander Lukashenko a vorbit despre rolul rachetelor de fabricație rusă în consolidarea apărării țării. 

Un aliat apropiat al Rusiei, Belarus a declarat în martie că forțele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numește "operațiunea sa specială" în Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de trupe peste graniță începând cu 24 februarie. 

Minsk s-a plâns de luni de zile că țările NATO adună soldați în apropierea granițelor sale - Polonia, Lituania și Letonia sunt toate membre ale alianței - și își mărește volumul și intensitatea propriilor exerciții militare ca răspuns.

"Statele Unite și aliații săi continuă să-și dezvolte prezența militară la granițele de stat ale Republicii Belarus", a declarat șeful Statului Major General Viktor Gulevich. 

"Grupurile deja existente au crescut de peste două ori în ultimele șase luni, atât din punctul de vedere al cantității, dar și al calității", a completat acesta. 

Belarus desfășoară, de asemenea, unități de apărare aeriană, artilerie și rachete pentru exerciții în vest, a spus Gulevich.

Lukashenko a precizat că Moscova a fost de acord să ajute Minsk să producă rachete similare cu Iskander, pe care Rusia le-a folosit în Ucraina și că dorește ca Belarus să continue să folosească sisteme de rachete sol-aer S-400 și S-300 de fabricație rusească. 

"Suntem realiști, înțelegem că nu vom putea învinge NATO. Dar putem provoca pagube, în special acelor teritorii din care vom fi atacați", a spus dictatorul Belarusului. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.