Fost comandant NATO: "Nu e posibilă o strategie de război lung pentru Ucraina!". Cum poate fi împiedicat Putin să folosească arme nucleare tactice


Fost comandant NATO: "Nu e posibilă o strategie de război lung pentru Ucraina!". Cum poate fi împiedicat Putin să folosească arme nucleare tactice

Strategia de a-l opri pe președintele rus Vladimir Putin să se folosească de arme nucleare tactice în războiul în curs împotriva Ucrainei este ca Statele Unite ale Americii să ofere asistență rapidă și să nu se lase descurajate de frică, a declarat sâmbătă un general american ieșit din activitate. 

"Cel mai bun mod de a-l împiedica să folosească acea armă este să-l convingi că nu va ajuta. Și cel mai bun mod de a-l convinge că nu va ajuta este să oferi Ucrainei asistența de care are nevoie cât mai repede posibil și să împingă acele forțe rusești chiar în afara Donbasului", a declarat pentru CNN Wesley Clark, fost comandant al forțelor NATO din Europa, între 1997 și 2000. 

Răspunzând la afirmația unui intervievator conform căreia SUA "folosește frica drept scuză" pentru a rămâne la distanță față de război, Clark a precizat că aceasta a fost intenția președintelui rus.

"Cred că acesta a fost întotdeauna planul lui Putin de la început... există multă propagandă la televiziunea rusă despre asta", a spus acesta, menționând că Putin "încearcă să-și construiască propriul sprijin intern amenințând cu arme nucleare".

"Trebuie să fim suficient de puternici pentru a face față. Acesta este viitorul comunității internaționale. Nu poți lăsa agresiunea să reușească și să crezi că totul va fi la fel după aceea. Nu va fi", a completat Clark. 

În calitate de "cea mai puternică națiune din lume", Clark a spus că SUA trebuie să rămână ferme și să ofere Ucrainei resursele necesare pentru a respinge atacul Rusiei.

"Nu ne putem permite să fim autodescurajați pentru că el va trage patru sau cinci arme nucleare tactice care vor fi prima utilizare a armelor nucleare și așa mai departe. Ar face asta. Nu numai pentru efectul pe câmpul de luptă, ci și pentru a înspăimânta Statele Unite și NATO și pentru a ne determina să ne retragem din sprijinul oferit Ucrainei", a spus generalul american.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să-i spunem lui Vladimir Putin: "Nu contează ce faci, vei pierde. Și vom pune în aplicare politicile pentru a ne asigura că pierzi".

"Fereastra de oportunitate" a Ucrainei împotriva Rusiei

Clark a prezis că, dacă până în vară, ucrainenii nu vor primi provizii de armament "suficiente" din SUA, cum ar fi un sistem de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată, "vor fi depășiți de forțele rusești".

"Nu este posibilă o strategie de război lung pentru Ucraina", a spus acesta, completând că "au o fereastră de oportunitate în vară de a-i izgoni pe ruși dacă li se oferă sprijinul potrivit".

Dacă ucrainenii nu sunt echipați corespunzător, a spus Clark, rușii vor mobiliza forțele, China "va fi eliberată să facă mai mult pentru a ajuta Rusia", iar loviturile cu rachete vor cauza mai multe daune infrastructurii Ucrainei.

"Deci, strategia de război lung nu funcționează de fapt pentru Ucraina. Statele Unite trebuie să își dubleze eforturile pentru a introduce echipament militar în Ucraina chiar acum", a precizat Clark. 

Cu cât Statele Unite așteaptă mai mult, a spus el, cu atât va fi mai greu să furnizeze echipamentul, deoarece "rușii încep acum să vizeze infrastructura care livrează acest echipament acolo".

"Și ideea asta că, știți, 'Hei, ucrainenii chiar câștigă. Așteptați... i se va întâmpla ceva lui Putin sau orice altceva', nu este strategia potrivită, dacă aceasta este strategia. Nu suntem chiar așa siguri care este strategia", a precizat Clark. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.