Președintele Putin i-a trecut pe linie moartă pe liderii spionajului rusesc care s-au ocupat de operațiunile din Ucraina și i-a înlocuit cu șefi de informații militare, inclusiv un fost ofițer al forțelor speciale despre care se crede că se află în spatele otrăvirii de la Salisbury, informează publicația The Times.
Serviciul Federal de Securitate (FSB), principala agenție de spionaj a țării, a fost acuzat de presupusele eșecuri în ceea ce privește furnizarea informațiilor, chestiune ce a contribuit la o derulare nedorită pentru Kremlin a războiului împotriva Ucrainei.
Responsabilitatea pentru activitatea de spionaj din Ucraina a fost trecută acum la GRU, serviciul militar rival de informații, potrivit unui raport al unor analiști al căror domeniu de expertiză e reprezentat de serviciile rusești de informații.
Serviciul GRU, care este o ramură a armatei și își menține propria unitate de forțe speciale, a fost implicat în mai multe operațiuni nebunești și cu miză enormă în întreaga lume, inclusiv tentative de lovitură de stat, asasinate și sabotarea infrastructurii critice.
Autoritățile britanice i-au numit pe doi dintre agenții acestui serviciu, Anatoly Chepiga și Alexander Mishkin, ca fiind principalii suspecți în tentativa de otrăvire a lui Serghei Skripal, un fost ofițer GRU dezertat, și a fiicei sale Yulia la Salisbury în 2018.
Vladimir Alekseyev, prim-adjunctul șefului GRU, despre are se spune că e unul dintre principalii organizatori ai tentativei de asasinat menționate mai sus, a fost învestit acum ca responsabil privind operațiunile de intelligence din Ucraina după retrogradarea FSB.
Spre deosebire de majoritatea membrilor FSB, Alekseyev, în vârstă de 61 de ani, este un fost ofițer al forțelor speciale care a văzut acțiuni militare.
"Colegii ofițeri îl consideră brutal și atât de încrezător în sine până la stadiul în care poate deveni imprudent", au declarat Irina Borogan și Andrei Soldatov, experți în serviciile rusești de informații, într-un raport realizat pentru Centrul pentru Analiza Politicii Europene, un think tank din Washington.
După ce a fost numit prim-adjunct al șefului GRU în 2011, Alekseyev a gestionat coordonarea acțiunilor militare în Siria și regiunea Donbas. El a fost trecut pe lista de sancțiuni a SUA pentru presupusa implicare în ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.
Luna trecută, serviciile secrete ucrainene l-au trecut pe Alekseyev – care s-a născut în Ucraina sovietică – pe lista de criminali de război și au făcut publice detalii personale, inclusiv locația casei acestuia din Moscova.
Ascensiunea GRU marchează căderea în dizgrație a FSB, deși serviciul de informații ultim menționat are o legătură aparte cu Putin, întrucât acesta a servit ca director cu un an înainte să devină președinte. Putin activase de asemenea în agenția predecesoare a FSB, ne referim la KGB.
Sub Putin, FSB a fost extins treptat până la a controla o mare parte a vieții societății rusești printr-o misiune ce include propaganda, supravegherea și controlul frontierelor.
Deși agenția FSB este oficial un serviciu de securitate internă, asemănător MI5, divizia Serviciului 5 a fost înființată la sfârșitul anilor 1990, când Putin era director, pentru a efectua operațiuni în țările din fosta Uniune Sovietică.
În martie, în urma unei serii de gafe ce au marcat primele zile ale invaziei, Serghei Beseda, șeful Serviciului al Cincilea, a fost trimis la închisoarea Lefortovo, unde Stalin i-a ținut pe mulți dintre consilierii săi aflați în dizgrație.
O epurare în masă a aproximativ 150 de ofițeri FSB a fost, de asemenea, efectuată luna trecută, multora fiindu-le percheziționate casele, în timp ce alții au fost arestați.
Potrivit celor spuse de Borogan și Soldatov, Beseda, în vârstă de 68 de ani, s-a întors recent să lucreze în Lubyanka, unde se află biroul său al agenției.
"Dar revenirea lui Beseda în biroul său nu înseamnă că Putin are încredere în FSB sau în serviciul lui Beseda în special în ceea ce privește Ucraina, chestiune arătată clar de numirea lui Alekseyev", se spune în raport.
"Forțele din cadrul comunității de spionaj a Rusiei sunt acum însărcinate să aducă victoria, deși până acum a avut loc cel mai mare eșec militar și de intelligence al țării lor de la al Doilea Război Mondial încoace", se mai spune în raport.