Încercând să se decupleze complet de la energia rusească, Marea Britanie întâmpină dificultăți în a elimina China din noile proiecte nucleare


  • ACP
  • May 10, 2022 19:53
  • 4877
Încercând să se decupleze complet de la energia rusească, Marea Britanie întâmpină dificultăți în a elimina China din noile proiecte nucleare

Intenția Guvernului condus de Boris Johnson de a dezvolta în anii care vin 8 noi instalații nucleare, anunțată luna trecută, pentru a scădea la maxim consumul de gaze rusești al Marii Britanii, are de traversat un mare impas, provocat de faptul că o bună parte din noile proiecte nucleare britanice sunt făcute în cooperare cu corporația de stat China General Nuclear (CGN), iar Marea Britanie face eforturi să excludă și companiile chineze din infrastructura sa nucleară. Astfel, premierul britanic a declarat din noiembrie 2021 că investițiile chineze vor fi excluse de la dezvoltarea noilor centrale nucleare, deși implicarea acestora în sistemul energetic nuclear britanic este foarte importantă.

Pe acest fond, gigantul energetic francez EDF a emis avertismentul că situl noului reactor nuclear din Essex este în pericol din cauza opoziției politice față de includerea unui investitor chinez. EDF, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Marea Britanie, și-a informat investitorii că nu are nicio obligație să continue finanțarea proiectului Bradwell din Essex și că acum există o "incertitudine majoră" cu privire la finalizarea acestuia, dacă se va recurge la eliminarea participării companiei de stat chineze CGN. De asemenea, în raportul anual al companiei EDF se subliniază că, dacă Beijingul nu manifestă interes pentru o rundă nouă de finanțare în 2023, compania franceză ar putea fi nevoită să finanțeze alte miliarde pentru Hinkley Point C, prima centrală nucleară de nouă generație din Marea Britanie din ultimele trei decenii, construită conform unui acord de cooperare nucleară din 2015 dintre Beijing și Londra. Conform acestui acord, compania de stat chineză CGN dezvoltă în prezent reactoarele Hinkley Point C din Somerset, Bradwell B. și Sizewell C în Suffolk.  

EDF a indicat acum că opoziția politică față de participarea Chinei poate anula proiectul Bradwell, un proiect de construcție a unui reactor chinezesc din care EDF controlează 33,5%, iar CGN și 66,5%.  

În februarie, Office of Nuclear Regulation a aprobat implementarea tehnologiei HPR1000 a Chinei la Bradwell, fapt care a stimulat semnificativ tehnologia internă a Chinei, deoarece astfel s-a probat faptul că designul chinezesc poate câștiga acceptabilitatea globală, după ce a făcut față exigențelor britanice în domeniu. Acum compania chineză poate să părăsească Hinkley și să-și vândă participația altcuiva, dar deocamdată nu există alte companii în Europa care să fie interesate și nici alte surse potențiale de finanțare, dacă nu intervine chiar Guvernul britanic pentru susținerea proiectului nuclear.  

"CGN ar dori să se retragă acum, pentru că ceea ce doreau era aprobarea agenției de siguranță din Marea Britanie pentru designul lor, astfel încât să-l poată vinde și în altă parte în lume", se arată într-un raport al EDF. Așadar, în condițiile în care britanicii vor să elimine chinezii din proiectele nucleare, iar chinezii nu se opun, fiind probabil deja mulțumiți cu ce au obținut până acum, e greu de crezut că noile centrale nucleare vor putea fi realizate numai cu participarea gigantului francez EDF, astfel că e foarte posibil ca britanicii să mai aibă de așteptat până când vor reuși să scape de dependența de gaze naturale, că vin ele din Rusia ori din altă parte. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.