CASELE CELE NOI ALE NOILOR ÎMPĂRAȚI ROȘII. În timp ce-și trimit soldații la moarte în Ucraina, ”patrioții” Rusiei se lăfăie acasă într-un lux orbitor!


CASELE CELE NOI ALE NOILOR ÎMPĂRAȚI ROȘII. În timp ce-și trimit soldații la moarte în Ucraina, ”patrioții” Rusiei se lăfăie acasă într-un lux orbitor!

Soldații ruși mor pe capete în Ucraina, într-un război absurd, la ordinul lui Putin. În tot acest timp, președintele și membrii camarilei sale locuiesc netulburați în suburbiile de lux ale Moscovei. Una dintre locațiile selecte preferate de nomenclatura neosovietică este moșia Novo Ogaryovo, situată în afara Moscovei, care în anii comunismului a servit ca reședință de stat și casă de oaspeți pentru vizitatorii internaționali. În 2000, Vladimir Putin și-a declarat proprietatea din Novo Ogaryovo ca fiind reședința sa oficială. De atunci, așezarea vecină, Ussovo, a devenit cea mai scumpă zonă rezidențială din Moscova.

Armata Rusiei se rărește încet și sigur pe fronturile din Ucraina, în vreme ce Vladimir Putin și Dmitri Medvedev sau chiar fostul președinte ucrainean pro-rus, Viktor Ianukovici, duc o viață de fast, nu departe de capitala Rusiei. Până de curând, și Jan Marsalek, fostul director executiv al scandaloasei companii germane Wirecard, locuia și el la doar câțiva kilometri de Putin și de ministrul Apărării Serghei Shoigu. 

Marsalek este cunoscutul fugar austriac, fost membru al consiliului de administrație și director de operațiuni al companiei germane de procesare a plăților Wirecard, dispărut din iunie 2020 din cauza rolului său în scandalul ce poartă numele companiei. Financial Times a raportat că Marsalek este o persoană de interes pentru o serie de guverne europene din cauza presupuselor legături ale sale cu serviciile secrete ruse iar anchetele Bellingcat, Der Spiegel și The Insider au indicat faptul că Marsalek a zburat la Minsk la câteva ore după ce a fost concediat, și apoi a plecat în Rusia, unde se crede că locuiește sub supravegherea GRU într-un conac de lângă Moscova.

Razdory, unde se află moșia lui Marsalek, se află la doar cinci kilometri de Moscova și face parte dintr-o întreagă așezare finanțată de miliardarul Roman Abramovici. Potrivit rapoartelor din Moscova, compania sa britanică de construcții Millhouse Capital le-a cerit arhitecților să proiecteze o „așezare confortabilă în stil gregorian”. Majoritatea caselor amintesc prin urmare mai mult de Anglia cu fațadele lor din cărămidă. Cu toate acestea, în partea de nord a orașului, unde se află ascunzătoarea lui Marsalek, există proiecte individuale mult mai scumpe, cu prețuri de achiziție de cel puțin zece milioane de euro. 

Shoigu, conac în stil japonez de 18 milioane de euro

Potrivit portalului rus de investigații „Project”, în imediata apropiere locuiesc doi vicepreședinți ai producătorului rus de petrol Lukoil , un fost ministru al economiei și un vicepreședinte al grupului minier Norilsk Nickel. La nord, mai aproape de meandrele Moskvei, există o zonă special împrejmuită. Ministrul de Finanțe Anton Siluanov și Ruslan Zalikov, ministrul adjunct al apărării, locuiesc aici într-o proprietate.

Razdory oferă doar un mic fragment din lumea superbogaților din Moscova. La doar câțiva kilometri spre vest se află moșia lui Shoigu, care joacă un rol cheie în conflictul actual cu Ucraina. Fapt care nu e deloc de mirare, avându-se în vedere faptul că prietenia lui cu Putin durează de două decenii. În calitate de ministru al protecției civile, Shoigu a câștigat popularitate în rândul poporului rus, iar ca lider al noului partid ”Kremlin Unity”, care mai târziu a devenit Rusia Unită, actualul ministru al Apărării a făcut campanie masivă pentru Putin. Din 2012, când Putin s-a întors la Kremlin, Shoigu este cel dintâi responsabil de existența și funcționarea armatei ruse.

Proprietatea opulentă în stil japonez din așezarea Barwikha a lui Shoigu a fost descoperită în 2015 de liderul încarcerat al Opoziției ruse, Alexei Navalnîi și de colegii săi activiști. Valoarea estimată la acea vreme era de 18 milioane de euro, o sumă în mod normal inaccesibilă pentru un ministru. În plin scandal cu acuzații de corupție, Shoigu a încercat să mascheze proprietatea. Mai întâi complexul a fost trecut pe numele unei fiice iar mai târziu i-a aparținut surorii soției sale. Astăzi, proprietatea este deținută de o companie-fantomă.

Putin, palat exclusivist cu elicopter ”la scară”

Vladimir Putin trăiește și mai la adpost de ochii lumii. De la Razdory, prin satul Barvikha, trecând pe lângă câteva magazine de lux, un showroom de mașini Ferrari și o școală pentru copii de VIPuri, strada Rublevka duce direct în satul Usovo. De lângă Usovo, o centură ocolitoare duce direct la moșia lui Putin, situată în Nowo Ogaryovo. În perioada sovietică, proprietatea a servit ca reședință de stat și casă de oaspeți pentru vizitatorii internaționali. Numărul mare de astfel de reședințe de stat și case de oaspeți din perioada sovietică a fost lucrul care a făcut din suburbiile de vest ale Moscovei unele dintre cele mai scumpe zone imobiliare ale Europei, în perioada capitalistă. Din 2000, Putin și-a transformat reședința din Novo Ogaryovo într-un fel de reședință privată.

Retrasă în pădure, nu departe de cursul Moscovei, casa oferă securitate și intimitate – exact ceea ce președintele rus a ajuns să aprecieze în ultima vreme. 

În ultimii ani, în jurul proprietății au mai fost construite și alte case. Puțin la vest de vila principală, în ultimii ani a fost construit de la zero un întreg complex sportiv și de sănătate. La nord de râul Moscova, în ultimele luni a fost adăugat un fel de terminal pentru elicoptere, care este legat de moșia lui Putin mai la sud printr-un pod nou.

Politicienii și VIP-urile de pe orbita Kremlinului nu s-au stabilit doar în vestul Moscovei. În sudul capitalei, de exemplu, se află fostul sat al artiștilor Peredelkino. În Uniunea Sovietică, așezarea era considerată un refugiu pentru intelectuali, poeți și scriitori. 

Kirill, băiatul de altar al lui Putin, și ucraineanul Ianukovici, răsplătiți cu lux imobiliar pentru serviciile aduse Moscovei

În vreme ce comandourile Kremlinului încearcă să-l asasineze în Ucraina pe liderul Kievului, ”nazistul” Volodimir Zelenski, fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici locuiește lângă Moscova, nu departe de satul Peredelkino. După ”Maidanul” galben - albastru, politicianul pro-rus a fugit în Rusia. Locația lui a devenit cunoscută după ce un alt deținător de proprietăți în zonă, deputatul Iosif Kobzon, s-a plâns de gardurile groase și înalte ale casei lui Ianukovici.

Proprietatea nu aparține, însă, lui Ianukovici însuși, ci Ministerului de Interne al Rusiei, care i-a oferit-o la ordinele lui Putin. Fostul președinte locuiește într-un cartier cu vecini selecți. Puțin la sud de reședința lui se află un alt complex ,și mai mare, asemănător unui parc. Proprietarul acestuia este nimeni altul decât Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Dar nu numai Moscova este renumită pentru așezările sale de vile din centura de navetiști. Confidenții președintelui locuiesc și în Sankt Petersburg și în apropiere. Unul dintre locuri a fost botezat de constructorii „Versailles of the North”. Este vorba despre un nou complex de locuințe pompos în nord-vestul orașului. Este alcătuită din aproximativ trei duzini de case decomandate în stil pseudoclasic. Palatele țarului în miniatură. Așezarea a fost construită de o companie deținută de prietenul lui Putin, Evgheni Prigojin. Jurnaliştii de investigaţie ruşi îl descriu pe bărbat ca fiind şeful celebrei armate private Wagner, care luptă în prezent alături de trupele ruse obişnuite în estul Ucrainei. 

Totuși, în ciuda locației bune, în apropierea Mării Baltice și a Centrului Lakhta - cel mai înalt zgârie-nori din Europa - așezarea se bucură de o reputație proastă printre agenții imobiliari din Petersburg. Potrivit industriei, în timp ce prețurile caselor sunt de până la cinci milioane de euro, designul arhitectural și calitatea construcției nu se ridică la acest standard ridicat.

Medvedev, complex personal renovat cu peste 500 de milioane de euro

Departe de Moscova, Dmitri Medvedev și-a aranjat un complex impunător. Potrivit cercetărilor jurnaliştilor ruşi de investigații, fostul preşedinte are o reşedinţă neoficială în orăşelul liniştit Pljos. Odată aparținând unui proprietar bogat de fabrică din timpul erei țariste, complexul a rămas în mare parte nefolosit până în 2008 și a intrat în paragină. După ce Medvedev a venit la putere la Kremlin, complexul a suferit ample operațiuni de renovare. Au fost construite heliporturi, o pensiune, o piscină, un teatru în aer liber și un dig pentru iahturi.

Fundația anticorupție a lui Alexei Navalnîi FBK estima costul renovării la cel puțin 500 de milioane de euro. La acea vreme, s-a atras atenția asupra faptului că, pe iazul din centrul proprietății, Medvedev a cerut chiar construirea unei cabane pentru rațele care populează suprafața de apă. 

În timpul mandatului său, între 2008 și 2012, Medvedev a stat în Pljos de cel puțin nouă ori, dar se spune că a folosit locul mai târziu ca reședință cvasi-privată. Liniştitul Pljos, situat la aproximativ 400 de kilometri nord-est de Moscova, a devenit de atunci o staţiune populară pentru elita capitalei ruse, dar şi pentru turiştii obişnuiţi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.