Cum a devenit Starlink-ul lui Elon Musk o preocupare majoră pentru armata Chinei comuniste


  • ACP
  • May 9, 2022 22:52
  • 2074
Cum a devenit Starlink-ul lui Elon Musk o preocupare majoră pentru armata Chinei comuniste

Un articol dintr-o publicație oficială a forțelor armate chineze sugerează că de la începutul invaziei ruse în Ucraina observatorii militari chinezi acordă o atenție deosebită rețelei de sateliți Starlink a lui Elon Musk, care s-a dovedit a fi foarte eficientă în condițiile de război și care, dincolo de invazia rusă, ar ajuta armata americană să domine spațiul cosmic.

Articolul a venit cu o zi înainte de lansarea de pe 6 mai a unei rachete aparținând agenției SpaceX, a lui Musk, de la Centrul Spațial Kennedy, care a transportat 53 de sateliți de internet Starlink pe orbita joasă a pământului.  

În articolul din China Military Online, site-ul de știri afiliat Comisiei Militare Centrale (CMC), cea mai înaltă organizație națională de apărare a Chinei, condusă de însuși președintele Xi Jinping, se spunea că "SpaceX a decis să crească numărul de sateliți Starlink de la 12.000 la 42.000, iar extinderea necontrolată a programului și ambiția companiei de a-l folosi în scopuri militare ar trebui să pună comunitatea internațională în alertă maximă".

Îngrijorarea Chinei comuniste este de înțeles – pe lângă faptul că Starlink a fost singurul sistem de comunicații non-rus care a mai funcționat în unele părți ale Ucrainei în timpul si în urma bombardamentelor ruse, au existat și rapoarte conform cărora Starlink a ajutat forțele armate ucrainene să dea lovituri de precizie împotriva tancurilor și pozițiilor rusești. 

"Starlink ar putea interacționa cu dronele ucrainene și, folosind big data și tehnologia de recunoaștere facială, s-ar putea deja să fi jucat un rol în operațiunile militare ale Ucrainei împotriva Rusiei", se mai spune în articolul din publicația armatei chineze.

Un ofițer al unității de recunoaștere aeriană ucraineană - Aerorozvidka - a declarat pentru publicația britanica The Times că echipamentele Starlink sunt folosite pentru a conecta grupul de drone cu  artileria, explicând că dacă e folosită o dronă cu viziune termică pe timp de noapte, "drona trebuie să se conecteze prin Starlink la artilerie și să creeze achiziția țintei".

Răspunsul rapid al SpaceX la încercarea armatei ruse de a bruia serviciul Starlink, dat printr-o actualizare de software care a făcut sistemul lui Musk să funcționeze normal la doar câteva ore după atacul cibernetic rusesc, a fost apreciat de directorul pentru război electronic al Biroului Secretarului Apărării, Dave Temper, dar a dat și armatei chineze motive suplimentare de gândire. 

Cooperarea Starlink cu armata americană a inclus cu mult succes și testul de tramsmisie a datelor efectuat de US Air Force pe 31 martie, care a avut ca scop evaluarea și explorarea comunicațiilor de mare viteză în sprijinul operațiunilor avioanelor de lupta F-35A în locații îndepărtate sau austere, iar rezultatele testului au arătat că vitezele de conectare prin Starlink au fost de aproximativ 30 de ori mai mari decât prin sistemele militare actuale prin satelit.  

O altă mare îngrijorare pentru analiștii militari chinezi este lipsa benzilor de frecvență și a sloturilor orbitale pentru operarea sateliților, care au fost și sunt în continuare achiziționate rapid de alte țări. 

"Poziția și frecvența orbitala sunt resurse strategice rare în spațiu, iar orbita terestră joasă poate găzdui numai aproximativ 50.000 de sateliți si peste 80% dintre ei ar fi ai Starlink, dacă programul lui Musk ar lansa 42000 de sateliți așa cum s-a planificat", se mai spune în articolul armatei chineze.  

"SpaceX întreprinde o mișcare de îngrădire în spațiu, pentru a câștiga o poziție avantajoasă și a monopoliza resursele strategice", spun specialiștii militari chinezi în China Military Online, care identifică astfel agenția spațială a lui Elon Musk ca fiind o imensă problemă atât pentru programul spațial chinez cât și, la modul general, pentru armata Chinei comuniste care așteaptă într-o perspectivă probabil nu foarte îndepărtată ordinul Beijingului de invadare a Taiwanului. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.