Rareș Bogdan: "Războiul din Ucraina poate dura 10 ani" / "Am avut critici normale cu privire la modul în care era tratată minoritatea românească din Bucovina de Nord, dar când unora le intră hoții în casă, le dau foc la casă și le violează fetele și soțiile nu te mai uiți la lucrurile care nu au funcționat" / "Rusia a rămas, din păcate pentru cetățeanul rus, într-o zonă a Evului Mediu"


Rareș Bogdan: "Războiul din Ucraina poate dura 10 ani" / "Am avut critici normale cu privire la modul în care era tratată minoritatea românească din Bucovina de Nord,  dar când unora le intră hoții în casă, le dau foc la casă și le violează fetele și soțiile nu te mai uiți la lucrurile care nu au funcționat" / "Rusia a rămas, din păcate pentru cetățeanul rus, într-o zonă a Evului Mediu"

Într-un amplu interviu acordat luni pentru Hotnews, Rareș Bogdan, lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a abordat inclusiv problema războiului din Ucraina, spunând, printre altele, că ar putea dura chiar și 10 ani, oprirea atrocităților comise de forțele rusești în țara vecină necesitând o continuare și o amplificare a sancțiunilor impuse Kremlinului de lumea occidentală. 

"10 ani dacă nu va fi o revoltă din interior a oligarhilor frustrați și a aparatului de intelligence al Federației Ruse", a completat acesta. 

De asemenea, eurodeputatul PNL a precizat că marea "reușită" a dictatorului Vladimir Putin a fost "să anuleze mitul armatei roșii invincibile".

"Putin e irațional complet. Cercul său zero de putere, în frunte cu Patrushev, Gerasimov, șefii serviciilor de securitate - FSB, KGB ș.a.m.d - se dovedește a fi chiar mai irațional decât el. Astăzi Vladimir Putin nu mai are pic de rațiune pornind acest război care ne amintește de cu totul altă epocă pe care nu credeam că o vom mai vedea. Ne dăm seama că Rusia a continuat să trăiască într-o himeră, și-a proiectat o anumită imagine la nivel istoric și a continuat să trăiască în ea. Ceea ce a reușit însă Vladimir Putin să facă e fantastic, adică a reușit să anuleze mitul armatei roșii invincibile, a reușit să poziționeze Rusia acolo unde este ea, într-o zonă unde, din păcate, civilizația s-a rezumat la 2-3 orașe, iar marea masă nu are legătură cu cultura, cu marii romancieri și dramaturgi ruși. Rusia a rămas, din păcate pentru cetățeanul rus, într-o zonă a Evului Mediu, într-o zonă în care nu a mai înregistrat niciun fel de evoluție în ultimii 100 de ani. Practic, vorbeam cu colegii mei din Parlamentul European care-mi spuneau: "domne', i-au murit peste 20 de mii de oameni". Da, dacă se întâmpla asta în cazul SUA, Franței, Germanei sau Marii Britanii, ar fi fost revoluție pentru moartea a 20 de mii de oameni, dar în Rusia pot muri 2 milioane. Stalin a omorât mai mulți ruși decât a făcut-o însuși războiul și cu toate astea îl divinizează", a declarat europarlamentarul PPE. 

Europarlamentarul PNL a ținut să sublinieze că UE, după o lungă perioadă în care a dat dovadă de ipocrizie, finanțând din plin mașinăria de război a Kremlinului, începe să remedieze această problemă. 

"Trebuie să felicit acum UE, forțele occidentale, pentru că au reacționat altfel decât până acum față de embargoul economic. Sancțiunile economice au fost consistente acum. Sigur, mai sunt 2-3 bănci care trebuie scoase din SWIFT și trebuie să se întâmple, s-a pus pentru prima oară la Strasbourg problema blocării complete a intrării de hidrocarburi pe teritoriul UE, iar faptul că asta se pune în discuție e fantastic. Noi avem un soi de ipocrizie. UE vine cu sancțiuni, dar în același timp statele UE finanțează mașinăria de război de la Kremlin cu nu mai puțin de 1 miliard de euro pe zi. Asta e cumva frustrant și complet nedrept. Înțeleg poziția lui Volodimir Zelenski", a zis liderul liberal. 

Totodată, Rareș Bogdan a reliefat că, inclusiv în condițiile în care minoritatea românească din Ucraina nu a fost tratată corect de-a lungul timpului de statul ucrainean, nu ne mai putem uita în actualul context la lucrurile care nu au funcționat, ci avem datoria de a fi umani. 

"Aveam critici normale cu privire la modul în care tratau minoritatea românească din Bucovina de Nord. Era normal să fim critici, pentru că acel comportament nu a fost tocmai cel mai fair. Dar când unora le intră hoții în casă, le dau foc la casă și le violează fetele și soțiile nu te mai uiți la lucrurile care nu au funcționat, ci încerci să fii uman și să obții garanții că lucrurile nu se vor mai repeta", a declarat eurodeputatul PNL. 

Pe final, Rareș Bogdan a explicat motivele pentru care actualul război ar putea dura chiar și 10 ani. Nu în cele din urmă, europarlamentarul PNL a povestit despre experiența pe care a avut-o bunica sa atunci când invadatorii ruși au venit să "elibereze" România în 1945. 

"Ceea ce face în Ucraina depășește cele mai negre previziuni, atacuri împotriva populației civile. Vorbeam cu bunica mea, Dumnezeu s-o odihnească, despre modul în care au venit 'eliberatorii' ruși, au violat, i-au luat până și găinile din coteț și nucile din pod și le băgau în fețe de pernă. Se comportau mai mizerabil decât s-au comportat nemții care la rândul lor ne cuceriseră. Nemții, față de bolșevici, aveau un alt comportament datorită civilizației. Ei bine, rușii n-au evoluat. După 80 de ani practică exact teroare în masă, violuri, crime, schingiuiri. Comportamentul lor e similar", a subliniat acesta. 

"Știu că mă priviți cu curiozitate acum, dar vă spun că lucrurile nu se vor opri. Deci 10 ani va dura războiul dacă nu va fi o revoltă din interior a oligarhilor frustrați și a aparatului de intelligence al Federației Ruse, unul care e capabil să producă o schimbare rapidă, să înlocuiască un călău cu un alt personaj de o construcție similară. Nu cred că populația are acel element atât de frumos al lumii occidentale. Lumea occidentală când vrea să dea jos un lider provoacă demonstrații, proteste. (...) În Rusia au fost arestați peste 12 mii de oameni de la începutul conflictului, care și-au permis să critice conflictul. În Rusia pare că e inert acest extraordinar element al opoziției. Din acest punct de vedere, lucrurile arată tragic. Nu cred că o revoltă internă a populației va putea să ducă la căderea lui Putin. În schimb, cred că un complot al celor care mai au o oarecare minte și văd că Rusia intră într-o văgăună care-i va duce înapoi cu 200 de ani, va acționa împotriva lui Putin. Ceea ce face Putin îl plasează indiscutabil ca un criminal de război, iar cei ce-l susțin nu sunt altfel decât acesta. Iar dacă vă uitați la nivelul de propagandă care funcționează în Rusia, este ceva înfiorător. Să ne bucurăm de libertatea din UE, de dreptul nostru de a ne spune opiniile, de dreptul de a nu fi de acord unii cu alții, de a ne critica uneori cu fervoare, cu duritate, pentru că lucrul acesta nu-l au cei din Federația Rusă. Putin trebuie oprit. Nu-mi dau seama cât de repede poate fi oprit. 

Ceea ce face în Ucraina depășește cele mai negre previziuni, atacuri împotriva populației civile. Vorbeam cu bunica mea, Dumnezeu s-o odihnească, despre modul în care au venit 'eliberatorii' ruși, au violat, i-au luat până și găinile din coteț și nucile din pod și le băgau în fețe de pernă. Se comportau mai mizerabil decât s-au comportat nemții care la rândul lor ne cuceriseră. Nemții, față de bolșevici, aveau un alt comportament datorită civilizației. Ei bine, rușii n-au evoluat. După 80 de ani practică exact teroare în masă, violuri, crime, schingiuiri. Comportamentul lor e similar. 

Noi, europenii, nu am învățat nimic din istorie. Dacă occidentalii ar fi reacționat la anexarea Crimeei, probabil nu am fi ajuns la episodul de astăzi. S-a trecut mult prea ușor peste anexarea Crimeei de către Putin în urmă cu 8 ani și de aceea Putin a considerat că poate face ce vrea. Mă bucur că ne-am trezit, mă bucur că Europa a reacționat, SUA au reacționat, lumea occidentală a reacționat. Acum e un val de solidaritate cu Ucraina, dar, repet, dacă lucrurile acestea erau similare ca reacție la anexarea Crimeei, atunci nu am fi ajuns ca astăzi să vedem un stat de 45 de milioane populație, uriaș ca suprafață, distrus, cu oameni care suferă, cu milioane de imigranți venind spre Europa. Toate lucrurile acestea ne fac să ne întrebăm ce s-a întâmplat, de ce s-a ajuns aici, de ce Vladimir Putin nu a fost oprit din fașă. În același timp ne mai arată ceva Putin, că armata roșie e doar un mit, că sunt ridicoli, că de fapt nu au evoluat deloc nici ca tehnici militare, nici ca tehnici de strategie militară, că visul lor de a avea un blitzkrieg rămâne doar un vis. Rușii au avut doar 4 ore de supremație, când au lăsat la pământ forțele aeriene ucrainene, venind practic atacuri concertate pe cele 8 baze ucrainene, iar ucrainenii nu au putut să-și ridice cele 450 de avioane în aer. Dar iată că eroismul ucrainenilor și modul în care au fost antrenați au fost chestiuni esențiale. Poroshenko, fostul președinte, a avut mintea la el și a făcut o înțelegere cu Marea Britanie și a știut că dacă Putin a anexat Crimeea, atunci există riscul să meargă mai departe spre Donbas. A știut să-și țină armata în vitalitate și să o înzestreze, ceea ce nu știu câți lideri ar fi făcut la vremea lor. Lumea vorbește doar despre Zelenski, e excepțional, comunică perfect, e motivat, e motivant și joacă perfect internațional, dar trebuie să ne uităm ce s-a întâmplat în evoluția acestei armate care e o surpriză reală pentru întreaga planetă, pentru lumea civilizată. Putin a fost pus cu botul pe labe. Marea lui armată se dovedește a fi plină de indivizi ridicoli, brutali, fără pic de știință. (...) Însă, Putin nu se va opri decât dacă noi vom continua sancțiunile, dacă Germania va găsi formula de a alimenta atât marea fabrică de îngrășăminte chimice de la Ludwigshafen, cât și marile combinate care astăzi consumă gaz rusesc din altă parte, dacă marile terminale care trebuie terminate în Portugalia, Spania și țările baltice vor reuși să absoarbă suficient gaz lichefiat din SUA, Qatar, respectiv Azerbaidjan și dacă vom găsi alternativa pentru petrolul rusesc, unde dependența e și mai înfiorătoare pentru unele economii decât cea de gaz", a mai precizat liderul liberal. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.