VIDEO: Ucraina își ascunde grânele de teama rușilor! Sute de TIR-uri cu cereale au ajuns în Basarabia istorică, la adăpost de jafurile ”eliberatorilor” lui Putin


VIDEO: Ucraina își ascunde grânele de teama rușilor! Sute de TIR-uri cu cereale au ajuns în Basarabia istorică, la adăpost de jafurile ”eliberatorilor” lui Putin

Ucraina își ascunde grânele de teama rușilor, autoritățile publice și agenții economici din regiunile aflate în zonele de conflict și în apropierea acestora trimițând convoaie întregi de TIR-uri încărcate cu cereale în raioanele din apropierea graniței cu România.

În Basarabia istorică, cunoscută și sub denumirea de Bugeac, pe cei 24 de kilometri ai șoselei ce unește orașul Reni de satul Cartal (Orlivka, punctul de trecere al frontierei către Isaccea), s-au înșirat coloane de TIR-uri încărcate cu cereale, venite din zonele de nord, vest și est ale Ucrainei. În egală măsură, toate parcările și spațiile disponibile, situate în vecinătatea drumurilor principale, sunt ocupate de sute de vehicule de mare capacitate, pline cu cereale puse la adăpost de jafurile ”eliberatorilor” lui Putin.



Potrivit autorităților locale din raioanele Reni și Izmail, împreună cu TIR-urile de cereale au sosit în regiune și sute de refugiați ucraineni, membri ai familiilor conducătorilor auto, aceștia fiind cazați în centrele speciale amenajate. 

Organizația Națiunilor Unite a declarat vineri că există tot mai multe dovezi că trupele ruse au jefuit stocurile de cereale ucrainene și au distrus instalațiile de depozitare a cerealelor, agravând distrugerea și suferința pe scară largă provocate în timpul războiului.

„Cerealele sunt furate de armata rusă și transportate cu camioane în Rusia, iar același lucru este valabil și pentru uneltele agricole”, a declarat Josef Schmidhuber, un oficial înalt al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Schmidhuber a estimat că au fost jefuite aproximativ 700.000 de tone de cereale, deși a avertizat că numărul se bazează pe informații anecdotice și pe rapoarte de pe rețelele sociale, nu pe dovezi concrete. Au existat și dovezi anecdotice, a spus el, potrivit cărora trupele ruse ar fi distrus silozurile de cereale.

„Cred că filmările au destul de multă credibilitate” pe rețelele de socializare, a spus Josef Schmidhuber. Evaluarea ONU a reflectat rapoartele oficialilor ucraineni, care au anunțat faptul că furtul rusesc de cereale ar putea avea consecințe devastatoare.

Serhiy Haidai, șeful administrației militare regionale Lugansk, a declarat că forțele ruse au distrus în mod deliberat principalele depozite de cereale din regiunea sa și au aruncat în aer un depozit de alimente din Severodonețk.

Forțele ruse din est „au urmărit să organizeze toate premisele pentru o foamete devastatoare”, a spus Haidai. Acuzația are o rezonanță profundă într-o țară în care milioane de oameni au murit în 1933 într-o foamete provocată de Stalin.

Un alt înalt oficial ucrainean, Taras Vysotsky, a declarat în această săptămână că aproximativ 100.000 de tone de cereale au fost exportate din fiecare dintre cele patru teritorii principale ocupate de forțele ruse: Zaporizhzhia, Donețk, Lugansk și Herson.

„Poate exista o lipsă fizică de alimente pentru ucraineni în aceste zone și există chiar o amenințare de foamete”, a spus ministrul.

Războiul și perturbarea exporturilor de alimente au provocat o creștere a prețurilor la alimente la nivel mondial, cu consecințe devastatoare pentru țările sărace. Ucraina, unul dintre cei mai mari producători de alimente din lume, avea aproximativ 14 milioane de tone de cereale în depozite, disponibile pentru export, dar blocarea de către Rusia a porturilor din Marea Neagră a făcut ca aceastea să nu poată ajunge pe piețele alimentare.

Programul Alimentar Mondial al ONU a avertizat luna trecută că pierderea exporturilor de cereale ale Ucrainei într-un moment în care 45 de milioane de oameni din 38 de țări se confruntau cu foametea extremă ar putea declanșa o „furtună perfectă” de foame, migrație în masă și instabilitate politică.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.