Conversații telefonice interceptate: Soldații ruși jefuiesc sistematic civilii ucraineni, fiind încurajați de rude și prieteni. "Vezi poate au aspiratoare robotizate" / "Camarazii mei mi-au adus un cort triplu"


Conversații telefonice interceptate: Soldații ruși jefuiesc sistematic civilii ucraineni, fiind încurajați de rude și prieteni. "Vezi poate au aspiratoare robotizate" / "Camarazii mei mi-au adus un cort triplu"

Dintr-o serie de apeluri telefonice ale soldaților invadatori ruși, interceptate de serviciile ucrainene, rezultă că aceștia se laudă familiilor lor cu amploarea jafurilor comise pe parcursul războiului din Ucraina. 

Un militar, care se presupune că face parte din Brigada Marină Separată 810 a Flotei Ruse de la Marea Neagră, îi spune soției sale, care locuiește în Crimeea ocupată, despre jafurile comise în orașul Mariupol: "Am strâns deja atât de multe cadouri pe care vi le voi da la întoarcere – tablete, telefoane, ceasuri, bijuterii și un laptop".

Un alt soldat, din Brigada 14 Separată Specops a informațiilor militare rusești (Unitatea militară 74854), care este dislocată în afara Izium, regiunea Harkiv, este auzit spunându-i mamei sale despre jefuirea unui depozit de lângă Kiev, condus de lanțul de magazine Leroy Merlin: "Ții minte, ți-am spus când eram în acel alt loc, acolo era un depozit Leroy Merlin. În primele zile, luam tot ce aveam nevoie acolo. Camarazii mei mi-au adus un cort triplu și, de asemenea, un cort pentru o persoană. Au intrat în acel loc, au început să jefuiască acel depozit: au luat o grămadă de șervețele umede, tot felul de chestii acolo: unelte, drujbe... Era și o barcă cu motor, dar nu au luat-o. Fiecare a primit ceea ce avea nevoie".

Soldații ruși nu ascund faptul că armata lor jefuiește populația civilă din Ucraina.

Un militar, pe nume Danil, ce activează în una dintre unitățile din Districtul Militar de Vest al Armatei Ruse, îi spune la telefon pe 23 mai prietenului său din Sankt Petersburg că, la momentul șederii unor trupe rusești în apropierea satului Zavorychi din afara Kievului, civilii au fost jefuiți în masă: "Suntem bine aici: avem miel aici, toate aceste cabane, magazine – sunt toate ale noastre. Tot ce au oamenii aici este al nostru, luăm tot ce ne dorim: mașini, orice".

Pe 20 martie, un militar al Forțelor Armate Ruse, care a fost trimis în zona Polisiei a Ucrainei, îi spune prietenului său din Rusia, maiorul I. Gotovtsev: "Aici mâncăm porci. Am mâncat cam tot aici, inclusiv pui".

La sfârșitul lunii martie, militarul rus Viktor Korobeinikov a apelat-o telefonic pe soția sa, care la rândul ei slujește la una dintre unitățile armatei ruse staționate lângă Mariupol: "Acolo pur și simplu iau mașinile oamenilor. Mașinile localnicilor. Îi alungă din Mariupol, pe cei care nu sunt loviți, și jefuiesc și satele din jurul orașului".

Un alt soldat care face parte dintr-o unitate a Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse, staționat lângă Izium, îi spune soției sale care locuiește în regiunea Smolensk: "Jefuim zona, mergând din ușă în ușă. Nu primim provizii aici. Orice este livrat, ofițerii din spate cer mită pentru a distribui. Am schimbat o haină de nurcă pe un pachet de țigări săptămâna trecută".

Un criminal de război deosebit de "evlavios" din Brigada 9 de Artilerie a Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse, care era staționată lângă Harkiv, se laudă mamei sale, Irina Viktorovna Stepanova, că a furat icoana dintr-o biserică din zonă: "Am luat pentru Nastia icoana dintr-o biserică. Este Maica Domnului cu Isus Hristos. Am luat-o. Are strasuri pe ea. Arată ca diamantele, foarte frumos".

Părinții și prietenii tâlharilor ruși se bucură de poveștile spuse și chiar îi instruiesc cu privire la acțiuni ulterioare. Aleksey, un militar al Forțelor Armate Ruse, trimis în Ucraina, se presupune că în timp ce se afla în apropiere de Mariupol, a primit o "comandă" de la un prieten, al cărui nume este Ivan:

- Ascultă, pot să-ți cer o favoare? Am nevoie și de un telefon și un laptop. Sau poate au aceste aspiratoare robotizate...

- Bine, am înțeles. Dacă găsesc ceva, îți iau asta. (sursa: AICI)

Imaginea articolului este pur ilustrativă

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.