Tensiunile greco-turce escaladează, cele două țări acuzându-se reciproc de încălcarea spațiului aerian. Forțele aeriene ale Turciei s-au retras dintr-un exercițiu militar NATO ce urmează să se desfășoare în Grecia


Tensiunile greco-turce escaladează, cele două țări acuzându-se reciproc de încălcarea spațiului aerian. Forțele aeriene ale Turciei s-au retras dintr-un exercițiu militar NATO ce urmează să se desfășoare în Grecia

În plin context complicat de securitate generat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Grecia și Turcia, membre NATO, se acuză reciproc de încălcarea spațiului aerian, tensiunile dintre cele două țări escaladând de la o zi la alta. Mai mult, forțele aeriene turce s-au retras dintr-un exercițiu militar NATO programat să aibă loc în luna mai în Grecia.

Grecia a acuzat miercuri vecinul său Turcia că a provocat tensiuni în Marea Egee prin încălcarea spațiului său aerian cu avioane de luptă.

"Numerele vorbesc de la sine", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Alexandros Papaoioannou, într-o ședință de informare a corespondenților diplomatici la Atena, adăugând că Grecia a înregistrat 168 de încălcări ale spațiului aerian și 42 de survolări ilegale într-o singură zi, miercuri, 27 aprilie.

Papaioannou a descris provocările Turciei drept "fără precedent", adăugând că aeronavele militare ale țării au survolat și insulele grecești locuite din estul Mării Egee, inclusiv Rodos, Kos și Kalymnos.

Purtătorul de cuvânt a precizat că survolările de miercurea trecută au doborât recordul anterior de survolări într-o singură zi, stabilit în 2020, care era de 23.

"În acest moment critic și dificil pentru Europa și NATO, comportamentul Turciei încalcă principiile fundamentale ale dreptului internațional, subminând în același timp coeziunea NATO", a spus Papaioannou, adăugând că incursiunile repetate contrazic spiritul relațiilor de bună vecinătate cultivat de Grecia.

Papaioannou a spus că Atena a informat Națiunile Unite, UE și NATO despre ceea ce el a subliniat că constituie "o încălcare a suveranității Greciei". El a spus că prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis va ridica problema în timpul vizitei sale în Statele Unite, în perioada 16-17 mai. (sursa: AICI)

Pe de altă parte, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a acuzat Grecia că a provocat tensiuni în Marea Egee și în Marea Mediterană de Est, adăugând că forțele navale ale țării sale sunt echipate pentru a se apăra împotriva amenințărilor externe. 

"Grecia, cu provocări și acțiuni în timpul exercițiilor militare, încearcă să stabilească o prezență de facto. Nu vom permite asta", a spus Akar în timpul unui discurs adresat oficialilor militari.

"Cu siguranță ne vom demonstra reacția la orice acțiune întreprinsă împotriva noastră", a continuat acesta. 

"Forțele noastre aeriene au dat dovadă de reacția necesară la încălcările grecești. Marina noastră este deja în alertă. Face tot ce este necesar pentru a proteja jurisdicțiile maritime ale Turciei", a mai zis oficialul turc. (sursa: AICI)

Grecia și Turcia s-au acuzat reciproc că și-au încălcat spațiul aerian. 

Turcia a susținut că Grecia, la rândul ei membră NATO, a intrat în spațiul aerian turc "de treizeci de ori în trei zile".

Acuzațiile au venit la doar o zi după ce prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut o reclamație similară împotriva Ankarei.

Mitsotakis a declarat că armata Turciei a efectuat zboruri neautorizate peste mai multe insule mari grecești.

Ministerul de Externe al Turciei a respins acuzațiile și a insistat că forțele aeriene ale Greciei au efectuat "zboruri provocatoare" în apropierea orașelor de coastă ale Turciei - Didim, Datca și Dalaman. (sursa: AICI)

Trebuie menționat de asemenea că forțele aeriene turce s-au retras dintr-un exercițiu militar NATO programat să aibă loc în luna mai în Grecia, invocând cerințe arbitrare impuse Ankarei în documentația privind exercițiul.

Organizat din 1961, Tiger Meet este un exercițiu militar anual care reunește escadroane ale membrilor NATO și are scopul de a promova solidaritatea între flotele statelor participante.

Armata turcă a informat oficialii greci pe 22 aprilie referitor la decizia privind exercițiul Tiger Meet, care urmează să aibă loc la Atena în perioada 9-20 mai.

Turcia a fost evidențiată în proiectul de text pregătit de țara gazdă, Grecia, care conține reglementări tehnice înainte de exercițiul planificat, potrivit surselor turce, cu completări în document care "abuzează de dezacordurile dintre cele două țări".

Potrivit autorităților turce, completările făcute de greci în document au fost "intenționate" și au determinat comandamentul forțelor aeriene să ceară modificări. Dar Grecia nu le-a acceptat, au spus sursele. Astfel, Turcia a decis să respingă evenimentul pe motiv că "Grecia manipulează Tiger Meet pentru interesele sale politice".

Voice of America a raportat că Grecia a blocat Turcia de la exercițiul aerian NATO programat pentru luna mai, invocând încălcări ale spațiului aerian grec.

Relațiile diplomatice dintre Grecia și Turcia au atins cel mai scăzut punct din ultimele decenii în 2020, după ce Turcia a trimis nava de cercetare seismică Oruç Reis, escortată de nave de război, în apele revendicate de Grecia pentru a căuta gaze naturale.

Turcia și Grecia sunt, de asemenea, în conflict în ceea ce privește insula mediteraneană Cipru, împărțită din punct de vedere etnic, și migrația în Marea Egee. Turcia a cerut Greciei să demilitarizeze insulele din Marea Egee de pe coasta sa, declarând că desfășurarea militară este ilegală. (sursa: AICI)

În februarie, Grecia a emis un protest diplomatic pe fondul provocărilor continue ale oficialilor turci, inclusiv ale președintelui Erdogan, care au pus chiar sub semnul întrebării suveranitatea insulelor din Marea Egee.

Demersul a menționat ca exemple amenințarea Turciei din 1995 de a intra în război cu Grecia – așa-numitul "casus belli" – dacă Atena își exercită dreptul legal de a-și extinde apele teritoriale la 12 mile marine, precum și memoriul ilegal Turcia-Libia pe zonele maritime și retorica "Patria albastră".

De asemenea, Ministerul grec de Externe a instruit ambasadele Greciei în Uniunea Europeană, NATO și membrii Consiliului de Securitate al ONU să le informeze cu privire la escaladarea activităților Turciei.

Erdogan a avertizat anterior Grecia împotriva încercărilor de a înarma insulele din Marea Egee. 

"Nu este posibil să păstrăm tăcerea în legătură cu activitățile militare desfășurate cu încălcarea acordurilor privind insulele cu statut dezarmat", a spus Erdogan.

Turcia a susținut că Grecia a încălcat acordurile internaționale prin staționarea de trupe și armament în insulele estice din Marea Egee. Grecia a respins în mod repetat aceste acuzații, răspunzând că atâta timp cât există o amenințare militară turcească la adresa acestor insule, acestea nu vor fi demilitarizate. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.