După garanțiile de securitate oferite de Marea Britanie, Suedia face marele anunț despre perioada premergătoare aderării la NATO: "Avem o asigurare din partea americanilor!"


După garanțiile de securitate oferite de Marea Britanie, Suedia face marele anunț despre perioada premergătoare aderării la NATO: "Avem o asigurare din partea americanilor!"

Ministrul de Externe al Suediei a declarat că țara ei a primit asigurări de securitate din partea SUA dacă decide să continue procesul de aderare la NATO - o mișcare care a fost întâmpinată cu amenințări nucleare din partea Rusiei.

Ann Linde a făcut anunțul după ce s-a întâlnit miercuri, la Washington D.C., cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, potrivit Reuters.

Linde, vorbind cu presa suedeză, a spus că asigurările de securitate "ar însemna că este clar pentru Rusia că în cazul în care va întreprinde orice fel de acțiuni negative împotriva Suediei, existând deja amenințări în acest sens, atunci nu va fi ceva ce SUA ar permite doar să se întâmple fără să vină cu un răspuns".

"Desigur, nu voi intra în detalii, dar sunt foarte sigură că acum avem o asigurare din partea americanilor", a adăugat aceasta. 

"Cu toate acestea, nu sunt garanții de securitate concrete, cele ce pot fi obținute doar prin apartenența cu drepturi depline la NATO", a mai precizat Linde. (sursa: Fox News)

De asemenea, reiterăm că ministrul britanic al Apărării a declarat ieri că Marea Britanie ar ajuta întotdeauna Finlanda dacă ar fi atacată de Rusia, indiferent dacă țara este membră a NATO sau nu. Totodată, Wallace a dat de înțeles că și Suedia se află în aceeași poziție cu Finlanda, fiind "de neconceput ca Marea Britanie să nu vină în sprijin".

Adresându-se reporterilor în timpul unei călătorii în Finlanda ce a avut ca scop supraveghea unui exercițiu militar, Wallace a spus că este "în totalitate pentru libertatea Finlandei de a alege" dacă vrea să devină membră NATO și a adăugat că nu va "face lobby sau direcționa" statul finlandez în legătură cu ceea ce trebuie să facă. 

"Chiar dacă Finlanda nu s-ar alătura NATO, Marea Britanie ar veni în ajutor. Este de neconceput ca Marea Britanie să nu vină în sprijinul Finlandei sau al Suediei, dacă ar fi atacate vreodată, chiar și fără existența unui mare acord formal. Suntem țări europene care împărtășesc aceleași valori, care au istorii profunde și lungi", a precizat acesta. 

El a adăugat că un "număr semnificativ" din populația Regatului Unit "oricum are descendent din vikingi, așa că avem această legătură culturală". (sursa: The Guardian)

CITIȚI ȘI: Stoltenberg, precizări importante pentru Suedia și Finlanda cu privire la perioada premergătoare aderării la NATO: "Putem găsi aranjamente pentru acea etapă intermediară!"

Precizările făcute de ministrul britanic al Apărării sunt extrem de importante în condițiile în care Finlanda și Suedia iau în calcul să devină membre NATO și au nevoie de garanții de securitate în perioada premergătoare aderării pentru a se apăra de amenințările rusești. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.