După ce a zdrobit mișcarea de opoziție din Rusia, Kremlinul încearcă acum să elimine ultimele rămășițe ale disidenței împotriva războiului înainte de parada de săptămâna viitoare de Ziua Victoriei ce se va desfășura în Piața Roșie.
Mii de critici de la Kremlin au fugit din Rusia de când președintele Putin a ordonat ca trupele rusești să invadeze Ucraina pe 24 februarie. Dar acum un "expert" al televiziunii de stat a avertizat că oponenții războiului care rămân în țară se pot confrunta cu măsuri din ce în ce mai dure, inclusiv "lagăre de concentrare" și "sterilizare".
"Cei care se opun literei 'Z' trebuie să înțeleagă că nu li se va arăta milă", a spus Karen Shakhnazarov (foto 1), un producător de film pro-Putin, referindu-se la simbolul pro-război.
"În acest caz (privind cei ce se opun războiului din Ucraina - n.red.), vorbim despre lagăre de concentrare și reeducare. Sterilizare!", a continuat acesta.
Shakhnazarov, care conduce studioul de film Mosfilm, susținut de stat, vorbea la un talk show de actualitate difuzat de postul de televiziune Rossiya 1.
Acesta, în vârstă de 69 de ani, a spus ulterior despre comentariile sale că au fost scoase din context, dar nu a explicat cum. Putin, de asemenea, în vârstă de 69 de ani, a descris recent figurile opoziției drept "trădători" și a precizat că societatea rusă se va "purifica", ceea ce înseamnă că se va descotorosi de ei.
Alexei Navalnîi, liderul opoziției încarcerat, a declarat astăzi că Kremlinul îi pregătește o "închisoare într-o închisoare" în încercarea de a-l împiedica să vorbească despre război. Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost condamnat în martie la nouă ani pentru acuzații de fraudă care au fost considerate pe scară largă ca motivate politic. El își ispășește pedeapsa într-un lagăr de prizonieri de lângă Moscova, dar urmează să fie transferat la renumita unitate de maximă securitate Melekhovo, la est de capitala Rusiei.
"Se spune că, dacă căutați Melekhovo pe Google, există povești de la prizonieri despre cum le sunt smulse unghiile acolo", a precizat Navalnîi, care a comunicat cu lumea exterioară prin avocații săi.
Comentariile sale au venit în timp ce serviciul de securitate FSB a fost acuzat că a făcut presiuni pe rudele activiștilor anti-război auto-exilați pentru a-i convinge să se întoarcă. Mulți s-ar putea confrunta cu pedepse lungi la închisoare dacă se întorc acasă. Conform unei noi legi, este o infracțiune pedepsită cu până la 15 ani de închisoare să răspândești știri "false" despre acțiunile armatei ruse în Ucraina sau să "discreditezi" acțiunile acesteia.
Avocații pentru drepturile omului au spus că ofițerii FSB au percheziționat mai multe case și au interogat rudele așa-zișilor trădători. Ofițerii FSB au explicat că sunt în căutare de "trădători, spioni și complici ai SBU (serviciul de securitate ucrainean - n.red.).
"Forțele de securitate convoacă membrii familiilor pentru audieri și încearcă să-i convingă să-și facă rudele să se întoarcă în Rusia", a declarat First Department, un grup juridic.
Numărul rușilor care susțin ceea ce Kremlinul numește "operația sa militară specială" în Ucraina a scăzut ușor de luna trecută de la 81% la 74%, potrivit unui sondaj realizat de Centrul independent Levada. Unul din cinci oameni a spus că este împotriva războiului. Criticii susțin, totuși, că o cercetare sociologică de încredere este imposibilă, deoarece oamenii sunt prea speriați pentru a le spune cercetătorilor ce cred cu adevărat.
Presa de stat a susținut la începutul războiului că luptele se vor termina rapid și că soldații ruși vor fi întâmpinați cu flori de ucrainenii recunoscători. Prezentatorii televiziunii naționale și oficialii de la Kremlin le spun acum rușilor despre conflict că va dura mai mult decât era de așteptat, deoarece țara lor este angajată într-un conflict cu NATO.
Serghei Kiriyenko, un oficial de frunte de la Kremlin, le-a interzis recent guvernatorilor regionali să promită o victorie rapidă, a informat ziarul Vedomosti. Kiriyenko i-a avertizat pe guvernanți că nu ar trebui să încurajeze așteptările false că războiul se va termina în curând. (sursa: The Times)