Surpriză de proporții: R.Moldova se situează cu 16 locuri înaintea României în ”Indexul mondial al libertății presei 2022”


Surpriză de proporții: R.Moldova se situează cu 16 locuri înaintea României în ”Indexul mondial al libertății presei 2022”

Scriitoare și cercetătoare a cenzurii comuniste în România, basarabeanca Liliana Corobca își manifestă surprinderea, într-un comentariu postat pe Facebook, cu privire la o situație ce pare de-a dreptul incredibilă: potrivit ”Indexului mondial al libertății presei 2022”, publicat astăzi, 3 mai, presa din R.Moldova este mai liberă decât presa din România. 

Mai exact, R.Moldova ocupă locul 40 în acest index, în timp ce România e abia pe locul 56. 

Vă prezentăm comentariul Lilianei Corobca: 

”Tocmai am ascultat, la Radio România Cultural, emisiunea ‹Timpul prezent›, cu Adela Greceanu și Matei Martin, cu Ioana Avadani, printre invitați.

Aud, pe la sfârșitul emisiunii, că în ‹Indexul mondial al libertăţii presei 2022›, publicat astăzi, pe 3 mai, chiar de Ziua Mondială a Libertății Presei, că România e pe locul 56, după ce doi ani la rând (2020 şi 2021) s-a situat pe locul 48, iar Republica Moldova a urcat cu 49 de poziţii şi se poziţionează acum pe locul 40, cu 16 poziţii înaintea României, deși ocupase locul 91 în 2020 şi 89 în 2021. Incredibil, oricum nu dai! Felicitări pentru emisiune!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.