Fost ambasador al SUA la OSCE: "Dacă Ucraina va fi cucerită, Rusia nici nu va trebui să invadeze în continuare Europa. Europa va fi oricum neutralizată!"


Fost ambasador al SUA la OSCE: "Dacă Ucraina va fi cucerită, Rusia nici nu va trebui să invadeze în continuare Europa. Europa va fi oricum neutralizată!"

James Gilmore, fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa în perioada administrației Trump, a publicat un editorial pentru Fox News pe parcursul căruia atrage atenția că "Europa va fi neutralizată" în cazul în care Rusia va reuși să cucerească Ucraina "prin forță și teroare", situație care va afecta inevitabil inclusiv securitatea Americii. 

"Teama mea este că, dacă Ucraina va fi cucerită prin forță și teroare, Rusia nici nu va trebui să invadeze în continuare Europa – poate nici măcar Letonia, Lituania sau Estonia. Suveranitatea țărilor Europei va fi oricum compromisă, iar acestea vor trebui să țină cont de amenințarea rusă în conducerea afacerilor lor. Europa va fi neutralizată. După cum a demonstrat atât de clar al Doilea Război Mondial, America nu este în siguranță dacă Europa este dominată de vreo putere ostilă", a avertizat acesta. 

De asemenea, James Gilmore, un conservator asumat și adept al președintelui american Ronald Reagan, i-a criticat pe conservatorii americani care nu înțeleg importanța sprijinirii Ucrainei. 

"Această tulpină de neo-izolaționism din mișcarea conservatoare americană trebuie eradicată!", a subliniat acesta. 

Redăm editorialul integral redactat de fostul ambasador al SUA la OSCE: 

"Pe trotuarul din Kiev, în fața unui birou guvernamental-cheie se află o statuie de bronz a Sf. Gheorghe ținând dragonul. Statuia reflectă convingerea fiecărui ucrainean pe care l-am întâlnit. Ucraina este Sfântul Gheorghe, iar Rusia este dragonul.

În mai 2021, am condus o delegație a Consiliului American de Politică Externă în vizită în Ucraina. Am vizitat peste o duzină de ministere la Kiev, am călătorit la Mariupol, m-am întâlnit cu marina ucraineană pe Marea Azov și am ieșit pe câmpul de luptă din Donbas.

În timpul vizitei mele, Kievul a fost calm, dar fiecare ucrainean pe care l-am întâlnit era hotărât să rămână departe de ghearele Rusiei. Mesajul consecvent al fiecărei persoane pe care am întâlnit-o în Ucraina a fost că ucrainenii nu sunt ruși și nu ar fi niciodată transformați în ruși, chiar dacă ar fi cuceriți. Oficialii ucraineni au precizat că, ca popor, au decis că viitorul Ucrainei va fi o parte democratică a Occidentului, în cadrul Uniunii Europene și NATO.

Ca reacție la această identitate națională ucraineană fermă, președintele rus Vladimir Putin a publicat un eseu lung despre viziunea sa asupra viitorului Ucrainei. Pe parcursul eseului, Putin a afirmat că rușii și ucrainenii sunt 'un singur popor' și că Ucraina nu merită să existe ca țară independentă. La momentul vizitei mele, amenințarea rusă era în creștere. Acum invazia rusă este în desfășurare, se comit atrocități și anume violuri, crime și deportări de civili, distrugeri în masă, pentru a zdrobi poporul ucrainean. Orașul-port Mariupol a fost bombardat de Rusia până la amenințarea existenței sale.

De mai bine de 75 de ani, studenții care analizează cel de-al Doilea Război Mondial s-au întrebat 'ce ar fi fost dacă Hitler ar fi obținut bomba atomică înaintea noastră?'. Acum știm. Războiul agresiv este purtat de Rusia împotriva unui vecin nevinovat sub protecția umbrelei sale nucleare. Putin a amenințat Occidentul cu războiul nuclear dacă va ajuta Ucraina. În ciuda acestei amenințări, Occidentul furnizează arme în mod deschis Ucrainei pentru a se apăra.

Acest risc este unul care trebuie asumat. Consecințele pentru omenire de a nu face nimic au devenit evidente. Rusia a spus că acționează în propria apărare. Asta este o minciună. Ucraina nu este și nu a fost niciodată o amenințare pentru Rusia. NATO este o alianță defensivă și nu o amenințare la adresa Rusiei. Ucraina nu este o amenințare pentru Rusia decât prin ​​decizia sa de a fi o țară liberă. O Ucraina liberă este un exemplu pentru poporul Rusiei.

Adevăratul motiv al acestei invazii asupra Ucrainei este hotărârea lui Putin de a reasambla vechiul imperiu sovietic. Ucraina este primul pas esențial al lui Putin. Putin a spus despre căderea Uniunii Sovietice că a fost cea mai mare catastrofă a secolului XX. Putin își vede locul în istorie ca liderul care inversează acea istorie. Această invazie este o joacă pentru mize mari.

Față de această posibilitate istorică, Putin a evaluat semnalele constante ale slăbiciunii occidentale: eliminarea sancțiunilor Nord Stream 2, o prelungire gratuită a Tratatului New Start fără nicio cerință pentru Rusia și retragerea catastrofală din Afganistan. Putin nu a observat niciun răspuns la preluarea Crimeei, preluarea unor părți din Georgia și a luat act de o declarație a președintelui Biden conform căreia 'o incursiune minoră' în Ucraina ar putea determina sancțiuni mai mici. Toate acestea l-au invitat pe Putin să ia decizia de a invada pentru a-și obține locul în istorie.

Atacul de la Kiev a eșuat din cauza rezistenței eroice a Ucrainei și a președintelui Zelenski. Acum Putin are un plan de rezervă pentru a cuceri Donbasul din estul Ucrainei. Când eram ambasador la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), organizația a abordat problema proxy-urilor armate pro-ruse din Donbas. O misiune principală a OSCE a fost de a trimite sute de observatori în Donbas pentru a evalua amenințările reprezentate de acțiunile militare rusești și pentru a le raporta. Unii observatori OSCE și-au pierdut viața pentru a face acest lucru. Acum, Rusia a declarat Donbasul independent și a lansat o nouă invazie asupra acelei îndelung suferinde provincii a Ucrainei.

Acest război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei schimbă totul, nu doar securitatea și pacea în Europa, ci și siguranța lumii întregi și mai ales siguranța Statelor Unite. OSCE și stabilitatea Europei se bazează pe Acordurile de la Helsinki din 1976. Rusia a semnat acele acorduri. Acordul prevedea că războiul agresiv va fi scos în afara legii, că orice teritoriu, chiar județ, ar putea face parte din orice alianță sau asociație pe care o alege și că cetățenii vor avea acces liber la informații și călătorii. Rusia a revocat în mod deliberat și implicit Acordurile de la Helsinki pentru a-și promova aspirațiile imperialiste. 

Experiența mea de ambasador mi-a dovedit că națiunile Europei sunt conștiente de aceste pericole. Ambasadorii națiunilor membre ale OSCE cu care am interacționat au spus clar că țările lor se vor apăra și vor saluta prezența, angajamentul și conducerea americanilor.

Teama mea este că, dacă Ucraina va fi cucerită prin forță și teroare, Rusia nici nu va trebui să invadeze în continuare Europa – poate nici măcar Letonia, Lituania sau Estonia. Suveranitatea țărilor Europei va fi oricum compromisă, iar acestea vor trebui să țină cont de amenințarea rusă în conducerea afacerilor lor. Europa va fi neutralizată. După cum a demonstrat atât de clar al Doilea Război Mondial, America nu este în siguranță dacă Europa este dominată de vreo putere ostilă.

Sunt conservator de când mă știu și un adept al președintelui Ronald Reagan. Președintele Reagan a înțeles pericolul unei Rusii expansioniste. America era în siguranță în timp ce el a fost la Casa Albă. Când vorbesc despre afaceri externe, câțiva colegi conservatori întreabă: 'Ce contează Ucraina pentru noi?'. Această tulpină de neo-izolaționism din mișcarea conservatoare americană trebuie eradicată! Mulți și-ar dori să stăm acasă și să nu ne implicăm în lume. Aceasta nu este lumea în care trăim. Conservatorii trebuie să conducă în acest lung război pentru a ne menține țara în siguranță.

Provocarea pentru America depășește războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Alte țări autoritare vor să schimbe lumea și se pregătesc de conflict. Cei 32 de ani de pace relativă după căderea Zidului Berlinului au fost doar un preludiu al războiului lung, poate un război de o sută de ani, în care suntem acum angajați. Ucraina este doar prima bătălie a acelui conflict. Taiwan poate fi următoarea bătălie".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.