Germania e gata să susțină chiar și o interdicție imediată impusă la nivel european față de importurile de petrol rusesc și nu va fi "șantajată" de Moscova să plătească în ruble pentru gazele naturale, a transmis ministrul german de Finanțe.
Vorbind luni pentru CNN, ministrul de Finanțe, Christian Lindner, a spus că Germania va conveni noi sancțiuni împotriva Rusiei alături de partenerii săi din Uniunea Europeană.
"Germania este pregătită pentru noi sancțiuni, inclusiv un embargo asupra petrolului", a spus el.
Uniunea Europeană a fost deja de acord să elimine treptat importurile de cărbune din Rusia, ca parte a celui de-al cincilea val de sancțiuni impuse Kremlinului pe fondul războiului din Ucraina.
Dar e mult mai greu să se găsească un consens în UE cu privire la un embargo condus de SUA asupra petrolului rusesc, în pofida discuțiilor ce s-au purtat constant în ultimele săptămâni. Ungaria și-a reiterat luni opoziția față de un embargo petrolier, a informat Reuters.
Lindner a spus că nu vrea să speculeze dacă unele state membre ale UE, cum ar fi Ungaria, vor primi scutiri în ceea ce privește un embargo petrolier.
"Pot să vă asigur că Germania este pregătită să reducă importurile de petrol, știm că alții iau în considerare această chestiune cu atenție", a adăugat el.
Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ 27% din importurile de petrol din UE. De asemenea, a furnizat aproximativ 40% din gazul natural al Europei. Liderii UE au promis deja că vor reduce importurile de gaze rusești cu 66% în acest an și vor rupe complet dependența blocului european până în 2027.
"Ne-am pregătit să fim mai puțin dependenți de importurile rusești de energie", a spus Lindner.
"Putem reduce importurile, începând cu cărbunele, apoi cu petrolul. Va dura mai mult timp să fim independenți de importurile rusești de gaze naturale, dar vom continua, așa că până la urmă vom fi complet independenți de Rusia", a completat acesta.
Moscova a întrerupt săptămâna trecută livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria. Gazprom a declarat că cele două țări nu au fost de acord cu cererea președintelui Vladimir Putin ca clienții din statele "neprietenoase" să deschidă două conturi la Gazprombank – unul în euro și al doilea în ruble, din care să se facă plățile pentru gaze.
Marea majoritate a contractelor Gazprom cu clienții săi europeni prevăd plata în euro sau dolari. Ultimatumul Kremlinului cu privire la plățile în ruble este văzut pe scară largă ca o mișcare de a-și consolida fondurile destinate mașinăriei de război și de a stimula moneda rusă.
Distribuitorul german de gaze Uniper a declarat săptămâna trecută că va continua să plătească pentru livrările rusești în euro, dar a adăugat că este posibilă o "conversie a plăților (în ruble - n.red.) în conformitate cu legea sancțiunilor". Uniper a mai precizat că examinează problema cu atenție, în strânsă coordonare cu Guvernul german.
Lindner a spus că se așteaptă să fie onorați termenii contractelor actuale, care necesită plata în euro sau dolari, dând astfel de înțeles că nu salută abordarea Uniper privind conversia plăților în ruble.
"Germania nu poate fi șantajată, știm că există o dependență de gazele naturale din Rusia, este o realitate. Avem nevoie de timp pentru a reduce această dependență", a spus el pentru CNN.
"Asta este situația contractelor și nu ne schimbăm pentru că Putin are nevoie de ruble pentru cufărul său de război", a completat acesta.
În urma războiului din Ucraina, Germania a redus ponderea importurilor de gaze rusești de la 55% la 35%, dar spune că trebuie să continue să cumpere de la Moscova cel puțin până anul viitor pentru a evita o recesiune profundă.
Uniper a spus că nu poate face față fără gaz rusesc pe termen scurt.
"Acest lucru ar avea consecințe dramatice pentru economia noastră", a transmis Uniper.
Banca centrală a Germaniei a declarat săptămâna trecută că o oprire bruscă a importurilor de gaze rusești va împinge economia într-o recesiune profundă. Dacă s-ar lua o asemenea măsură, aproximativ 550.000 de locuri de muncă și 6,5% din producția economică anuală s-ar pierde în acest an și anul viitor, potrivit unei analize a cinci dintre cele mai importante institute economice din țară. (sursa: CNN)
Datele compilate de un grup de cercetare independent arată că Germania a fost cel mai mare cumpărător de energie rusească în primele două luni de la începutul războiului din Ucraina.
Studiul publicat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) calculează că Rusia a câștigat 63 de miliarde de euro (66,5 miliarde de dolari) din exporturile de combustibili fosili începând cu 24 februarie.
Cercetătorii au descoperit că numai Germania a plătit Rusiei aproximativ 9,1 miliarde de euro (9,65 miliarde de dolari) pentru livrările de combustibili fosili în cele două luni de la începutul invaziei rusești.
Potrivit studiului – intitulat "Finanțarea războiului lui Putin în Europa" – al doilea cel mai mare importator de combustibili fosili din Rusia de la începutul invaziei este Italia (6,9 miliarde de euro), urmată de China (6,7 miliarde de euro).
Uniunea Europeană a fost principalul importator de combustibili fosili rusești, reprezentând 71% sau aproximativ 44 de miliarde de euro din veniturile totale din export ale Rusiei în acest sector, arată datele CREA.
"Exporturile de combustibili fosili sunt un factor-cheie al formării militare a Rusiei și al agresiunii brutale împotriva Ucrainei", au spus autorii studiului. (sursa: Deutsche Welle)