Rusia a intensificat "operațiunea specială de jefuit", însă hoții au avut parte de o surpriză neplăcută: Mai multe vehicule agricole furate din Ucraina nu pot fi folosite din cauza unui sistem de protecție


Rusia a intensificat "operațiunea specială de jefuit", însă hoții au avut parte de o surpriză neplăcută: Mai multe vehicule agricole furate din Ucraina nu pot fi folosite din cauza unui sistem de protecție

Trupele rusești din orașul ocupat Melitopol au furat toate echipamentele de la un dealer de echipamente agricole și le-au expediat în Cecenia, potrivit unui om de afaceri ucrainean din zonă, informează CNN

Dar, după o călătorie de peste 1.100 de kilometri, hoții nu au putut folosi niciunul dintre echipamente, deoarece fuseseră blocate de la distanță.

În ultimele săptămâni, a existat un număr tot mai mare de cazuri în care trupele rusești, pe lângă jefuirea caselor, au furat echipamente agricole, cereale și chiar materiale de construcții. Dar furtul utilajelor agricole valoroase dintr-o reprezentanță John Deere din Melitopol arată că există o operațiune din ce în ce mai organizată în care e folosit chiar și transportul militar rusesc în cadrul jafurilor. 

Echipamentul a fost luat dintr-o reprezentanță Agrotek din Melitopol, care a fost ocupată de forțele rusești de la începutul lunii martie. În total, echipamentul furat este evaluat la aproape 5 milioane de dolari. Numai combinele valorează 300.000 de dolari fiecare.

CNN a luat legătura cu o persoană din Melitopol familiară cu aceste cazuri, însă nu a nominalizat-o pentru a o proteja.

Această sursă a precizat că procesul de jefuire a început prin confiscarea a două combine, a unui tractor și a unei semănători. În următoarele câteva săptămâni, totul a fost furat: toate cele 27 de mașini agricole. Unul dintre camioanele cu platformă ce a fost folosit în cadrul jafului și surprins de cameră, avea un "Z" alb pictat pe el și părea a fi un camion militar.

Contactul a spus că există grupuri rivale de trupe rusești: unii urmau să vină dimineața, iar alții seara.

O parte din mașini au fost duse într-un sat din apropiere, dar unele dintre ele au pornit într-o călătorie lungă către Cecenia, la mai mult de 1.100 de kilometri distanță. Tehnologia utilajelor, care sunt echipate cu GPS, a făcut posibil ca deplasarea acestora să poată fi urmărită. Ultima dată a fost urmărită până în satul Zakhan Yurt din Cecenia.

Echipamentul transportat către Cecenia, care include combine agricole - poate fi, de asemenea, controlat de la distanță. 

"Când invadatorii au dus recoltatoarele furate în Cecenia, și-au dat seama că nici măcar nu le puteau porni, deoarece recoltatoarele erau blocate de la distanță", a explicat sursa. 

Echipamentul pare că a fost abandonat acum la o fermă de lângă Groznîi. Dar sursa a spus că "se pare că atacatorii au găsit consultanți în Rusia care încearcă să fenteze sistemul de protecție".

"Chiar dacă vor vinde mașinile de recoltat pentru piese de schimb, vor câștiga niște bani", a spus contactul.

Alte surse din regiunea Melitopol ai zis că forțele militare rusești au furat și cerealele ținute în silozuri.

O sursă a declarat că "ocupatorii le propun fermierilor locali să-și împartă profiturile. Dar fermierii care încearcă să lucreze în zonele ocupate de trupele rusești nu pot să-și mute produsele".

"Niciunul din porturi nu funcționează", a zis sursa. 

Deci, forțele rusești pur și simplu iau cerealele, a spus sursa. 

"Le fură și le duc în Crimeea", a mai precizat sursa. 

Săptămâna trecută, primarul Melitopolului a postat un videoclip în care se vede un convoi de camioane care pleacă din oraș și care ar fi încărcat cu cereale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.