Finlanda renunță la un important proiect energetic ce urma să fie dezvoltat împreună cu Rusia. Anunțul consorțiului finlandez Fennovoima


Finlanda renunță la un important proiect energetic ce urma să fie dezvoltat împreună cu Rusia. Anunțul consorțiului finlandez Fennovoima

Consorțiul finlandez Fennovoima a reziliat contractul cu Rosatom, furnizorul de stat rus de energie nucleară, pentru livrarea unei centrale nucleare planificate în Finlanda, conform unui anunț al companiei. 

Centrala planificată de la Hanhikivi a fost comandată de Fennovoima, un consorțiu finlandezo-rus, în care părțile interesate finlandeze, inclusiv Outokumpu, Fortum și SSAB, dețin două treimi, iar filiala Rosatom, RAOS Voima, deține restul.

Viitorul centralei nucleare a fost neclar, deoarece atacul Rusiei asupra Ucrainei a forțat Guvernul finlandez să regândească proiectul, a cărui autorizație finală de construcție urma să fie acordată până la sfârșitul anului 2022.

Ministrul Afacerilor Economice, Mika Lintilä, a declarat în repetate rânduri că acum ar fi "absolut imposibil" ca Guvernul să acorde autorizația.

Fennovoima a declarat că rezilierea a fost cauzată de întârzierea semnificativă și incapacitatea RAOS de a livra proiectul.

În ultimii ani, întârzierile semnificative ale furnizorului au continuat și s-au accentuat. Războiul din Ucraina a agravat riscurile proiectului, pe care RAOS Project nu a putut să le prevină. (sursa: The Guardian

Explicație foto: Cum ar fi urmat să arate centrala nucleară de la Hanhikivi

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.