Diplomația turcă a reușit performanțe de excepție anul acesta, izbutind să repare relațiile externe grav afectate de politica agresivă a președintelui Erdogan în anii trecuți, deși chiar și la acest moment conduita Ankarei e discutabilă în dosare importante, cum e în cazul războiului din Ucraina.
Refacerea relației cu Israelul, anul acesta, a fost una dintre cele mai importante reușite ale Ankarei, după anii în care cele două țări au fost îndepărtate de susținerea deschisă oferită de președintele Erdogan militantilor palestinieni care luptă împotriva Israelului.
Incidentul din 2010, în care nava turcă Navi Marmara a forțat blocajul israelian din Gaza, ajungându-se la uciderea a 10 cetățeni turci de către militarii israelieni, a fost momentul când relațiile dintre Turcia și Israel au fost duse la cel mai scăzut nivel, chiar dacă guvernul israelian și-a cerut scuze pentru intervenția militarilor săi.
De atunci Turcia a devenit un adăpost de lux pentru militanții palestinieni, până acum, la sfârșitul lunii aprilie, când Ankara a hotărât să îi deporteze în Israel pe militanții Hamas, în special pe cei implicați în activități teroriste, la cererea guvernului israelian, cu care turcii au reluat legăturile – sursa AICI.
O altă țară cu care Turcia a avut relațiile grav afectate a fost Arabia Saudită, printre altele din cauza susținerii oferite de Ankara organizației Frăția Musulmană, care activa în Egipt, organizație deloc plăcută de casa regală saudită.
De asemenea, susținerea oferită de Turcia pentru Qatar a deteriorat mai mult relațiile dintre Ankara și Riad, iar uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenții saudiți, în Istanbul, în 2018, s-a adăugat la motivele îndepărtării dintre Turcia și Arabia Saudită. Dar după ani de răceala și război economic, cele două țări s-au împăcat la inițiativa Ankarei, Erdogan fiind invitat în Arabia Saudita pentru 28-29 aprilie – sursa AICI.
Turcia a reușit performanța de a începe refacerea relațiilor chiar și cu Armenia, care a pierdut războiul cu Azerbaijan și din cauza implicării turcilor de partea azerilor, care au primit un ajutor extraordinar din partea industriei militare turce, ajutor care a inclus și renumitele drone Bayraktar – sursa AICI.
Pe lângă toate acestea și din partea Washingtonului începe să se vadă o schimbare de atitudine față de Ankara, după anii în care Turcia a fost repetat sancționată de Statele Unite, prin interzicerea achiziționării de echipamente militare americane, pentru achiziționarea sistemelor antiaeriene S-400 din Rusia.
Secretarul de stat Anthony Blinken a declarat, zilele trecute, că vânzările de echipamente militare către parteneri-cheie ai Statelor Unite, cum ar fi Turcia și India, ar trebui accelerate și eliminate obstacolele birocratice. Întrebat în timpul unei interventii în Congres ce poate face administrația Biden „pentru a reduce birocrația ca să ajute munca împreună cu aliații noștri precum Turcia și India”, secretarul de stat Antony Blinken a spus că procesele trebuie grăbite atât la nivelul executivului, cât și la nivelurile Congresului.
„Cred că putem și ar trebui să ne descurcăm mai bine în vânzări, în special în ceea ce privește rapiditatea cu care suntem capabili să revizuim lucrurile”, a spus Blinken – sursa AICI.