Alertă: O țară din cadrul UE le cere cetățenilor să părăsească de urgență R. Moldova


Alertă: O țară din cadrul UE le cere cetățenilor să părăsească de urgență R. Moldova

În contextul situației tensionate din regiune, Ministerul de Externe al Bulgariei a emis joi, 28 aprilie, un avertisment prin care le recomandă cetățenilor săi să părăsească R. Moldova și să nu călătorească în această țară, informează Ziarul de Gardă

"Având în vedere deteriorarea situației din R. Moldova și din jurul acesteia, îi îndemnăm pe compatrioții noștri să se abțină de la orice călătorie în această țară. Îi îndemnăm pe cetățenii bulgari care se află pe teritoriul R. Moldova să ia măsuri pentru a părăsi țara prin mijloacele de transport disponibile în prezent", se arată în nota informativă a ministerului.

În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) a venit cu mai multe precizări. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană.

"Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte", anunță MAEIE.

În ultimele zile, situația din regiunea transnistreană a devenit din ce în ce mai tensionată. Pe 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Autoritățile de la Chișinău condamnă "orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară". Șefa statului a declarat că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

De asemenea, președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.

Miercuri dimineață, 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, precum și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia. Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, a negat informațiile despre împușcăturile din apropierea satului Cobasna.

Potrivit CNN, unii analiști militari consideră că Rusia plănuiește să se bazeze pe regiunea transnistreană pentru sprijin logistic și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre în vederea capturării orașului-port Odesa.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.