Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că, în cazul în care Finlanda și Suedia solicită să se alăture alianței, atunci ar putea fi găsite "aranjamente" pentru ca cele două țări să fie ajutate în perioada ce precede momentul în care vor deveni membre oficiale, ceea ce ar însemna oferirea de către Alianța Nord-Atlantică a unor garanții de securitate în contexul amenințării rusești.
Întrebat la o conferință de presă despre ce sprijin și garanții ar putea primi țările înainte ca acestea să se alăture alianței în mod oficial, Stoltenberg a răspuns: "Realitatea este că Finlanda și Suedia sunt deja apropiate de NATO. Lucrăm împreună, operăm împreună, facem exerciții împreună".
"Și de îndată ce luăm decizia de a-i invita, asta va trimite un mesaj politic puternic și anme că securitatea Finlandei și a Suediei contează pentru toți aliații NATO", a adăugat Stoltenberg.
"Sunt, de asemenea, sigur că vom putea găsi aranjamente pentru acea perioadă intermediară între momentul în care Finlanda și Suedia aplică și momentul în care ratificarea oficială va fi finalizată în toate cele 30 de parlamente", a mai precizat Stoltenberg.
"Sunt încrezător că există modalități de a depăși această perioadă intermediară într-un mod suficient de bun și care funcționează atât pentru Finlanda, cât și pentru Suedia", a declarat șeful NATO.
Deși anterior nealiniate la NATO, Finlanda și Suedia se apropie din ce în ce mai mult de aderarea la alianța militară condusă de SUA.
Rusia a avertizat anterior că astfel de mișcări ar putea duce la o adoptarea unei poziții mai agresive cu privire la armele sale hipersonice sau nucleare.
Într-o vizită la Parlamentul European, Stoltenberg a subliniat că, în cazul în care Finlanda și Suedia ar decide să aplice pentru a adera la NATO, procesul de aderare se va "derula rapid".
"Suntem în dialog cu Finlanda și Suedia și este decizia lor. Dar dacă decid să aplice, Finlanda și Suedia vor fi binevenite și mă aștept ca procesul să meargă rapid", a mai zis acesta.
"E vorba în mod fundamental despre dreptul fiecărei națiuni din Europa de a-și decide propriul viitor. Deci, atunci când Rusia încearcă într-un fel să amenințe, să intimideze Finlanda și Suedia să nu aplice, demonstrează doar că Rusia nu respectă dreptul de bază al fiecărei națiuni de a-și alege propria cale", a mai zis Stoltenberg. (sursa: CNN)