Decizia Kremlinului de a opri furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria are efect de bumerang. Motivele


  • ACP
  • Apr 28, 2022 12:00
  • 7623
Decizia Kremlinului de a opri furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria are efect de bumerang. Motivele

Decizia de suspendare a livrărilor de gaze pentru Polonia și Bulgaria luată de Moscova, după ce ambele țări au refuzat să plătească pentru gazul rusesc în ruble conform unei cerințe exprimate în martie de președintele Putin, poate să se întoarcă rapid împotriva Rusiei chiar și dacă sunt luate în seamă doar motivele tehnice. 

Oprirea livrărilor prin conducte are consecințe logistice și economice majore, deoarece, printre altele, zăcămintele de gaze ale Rusiei nu se vor opri din pomparea gazului doar pentru că unele conducte sunt închise, deoarece reducerea operațiunilor pentru o perioadă este prea costisitoare. Astfel, dacă Rusia întrerupe livrările către un cumpărător, Gazprom este împovărat brusc cu un exces de gaze care fie trebuie redirecționate rapid către alți clienți, fie trebuie pompate în depozite, numai că rezervoarele de stocare se umplu repede, iar alți clienți înlocuitori în Europa care să preia volumul imens de gaze ce era destinat pentru Polonia și Bulgaria sunt imposibil de găsit. Iar Rusia nu poate să construiască imediat mai multe conducte pentru a redirecționa aprovizionarea în cazul în care găsește că prin minune alți clienți pentru gazele sale. În cele din urmă câmpurile de gaze vor începe să producă mai mult decât se poate livra și singura soluție este oprirea operațiunilor, ceea ce e un proces costisitor care poate duce la deteriorarea echipamentelor sau încetarea producției.  

O altă mare problemă a Rusiei este că mai mult de jumătate din gazul rusesc ce ajunge în Bulgaria este destinat de fapt Serbiei, Ungariei și Greciei, așadar pentru ca Rusia să continue să livreze energie acestor țări ar trebui să continue să pompeze gaz prin Bulgaria, riscând ca o parte din acest debit să cadă victimă unei "preluări neautorizate" din partea bulgarilor. Rusia a suspendat de mai multe ori exporturile de gaze către Ucraina în urmă cu mai mulți ani, în condițiile în care această țară a rămas pe mai departe un spațiu important pentru tranzitul gazelor către Europa și, în timp ce Ucrainei i s-a interzis oficial să primească gaz rusesc, țările europene au raportat că livrările lor de gaz au scăzut uneori cu până la o treime. Moscova a acuzat atunci Ucraina că sifonează gazul destinat altor țări, ceea ce rușii se așteaptă și acum să se întâmple, așa cum au anunțat marți cei de la Gazprom, care au remarcat riscul ca, după încetarea legăturilor cu Polonia și Bulgaria, "preluarea neautorizată de gaz rusesc din volumele destinate tranzitului în țări terțe" să conducă la o reducere a transporturilor totale către Serbia, Ungaria și Grecia. Iar Polonia a importat gaz rusesc mai mult prin Germania...

În același timp, Rusia e acuzată deschis de șantaj atât de oficialii Uniunii Europene, cât și de cei din țările cărora le-a oprit acum Gazprom livrările de gaze. Mai mult, bulgarii sunt furioși deoarece au fost trecuți pe lista țărilor ostile, deși nu au făcut vreun efort să susțină Ucraina, dar acum sunt deciși și să livreze arme ucrainenilor, dar și să renunțe la gazele rușilor. Oricum ar fi, în final pedepsirea țărilor numite de Moscova ostile, care nu plătesc în ruble gazele, o să producă daune semnificative nu numai țărilor pedepsite de ruși, dar și Rusiei, și asta tocmai acum, când are nevoie mai mult ca oricând de clienți pentru gazele sale. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.