Kremlinul primește o lovitură de proporții în pofida șantajului practicat prin intermediul Gazprom: Polonia își proclamă oficial independența energetică de gazele rusești


Kremlinul primește o lovitură de proporții în pofida șantajului practicat prin intermediul Gazprom: Polonia își proclamă oficial independența energetică de gazele rusești

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat miercuri că, datorită "viziunii și implementării persistente a proiectelor de gaze", Polonia va fi independentă în raport cu livrările de gaze rusești începând cu sfârșitul lunii aprilie 2022. 

În timpul unei vizite lângă Varșovia la o stație de comprimare a gazului a operatorului polonez Gaz-System, Morawiecki a spus că ar fi fost o naivitate să creadă că Rusia nu va folosi șantajul energetic cu gaze. 

"Se folosește (acest tip de șantaj - n.red.) de ani de zile. Au existat (așa-zise - n .red.) pauze tehnice. Indiciile acestui tip de șantaj au fost identificare în anii precedenți", a precizat acesta. 

Dar Morawiecki a adăugat că încercările de șantaj ale Rusiei vor eșua acum pe fondul rezultatelor politicii guvernamentale a Poloniei. 

"Mulțumită viziunii și prudenței noastre, respectiv implementării persistente a acestor proiecte de gaze  Polonia a devenit la sfârșitul lunii aprilie 2022 independentă de gazele din Federația Rusă", a zis Morawiecki. 

"Niciun șantaj nu ne amenință. Astăzi arătăm ceea ce reprezintă o politică responsabilă pe termen lung, continuitatea acestei politici și grija pentru securitatea polonezilor", a completat acesta. 

Premierul a susținut că Guvernul lui Leszek Miller, care a fost în funcție în perioada 2001-2004, a făcut o greșeală decizând să nu construiască o conductă de gaz baltică către Norvegia. 

"Am fi putut fi independenți cu mult timp în urmă", a spus acesta. 

"Am fi putut fi suverani în ceea ce privește gazele. Din păcate, la acea vreme Guvernul de stânga - Guvernul SLD - a făcut o greșeală", a completat Morawiecki. 

Morawiecki a adăugat că, dacă nu s-ar fi construit noi conexiuni de gaz cu alte țări, dacă nu ar fi fost construit gazoductul Baltic Pipe care leagă Polonia de Norvegia și dacă nu ar fi existat o creștere a producției interne de gaze, "am avea mari probleme astăzi”. (sursa: AICI)

Totodată, premierul Poloniei a descris decizia Gazprom de a opri livrările de gaze naturale către Polonia drept "un atac asupra țării și o răzbunare pentru sancțiunile poloneze împotriva Moscovei".

Polonia a plasat marți 50 de entități rusești pe o primă listă de sancțiuni ce conține numele oligarhilor și companiilor rusești, inclusiv a gigantului energetic Gazprom.

Miercuri, la ora 8 dimineața, Gazprom a oprit livrările de gaz către Polonia ce erau furnizate prin conducta Yamal.

"Suspendarea livrărilor de gaze de către Rusia reprezintă un atac direct asupra Poloniei care, ieri, a dat o adevărată lovitură oligarhilor ruși", a declarat Morawiecki miercuri la o întrunire a Sejm, camera inferioară a Parlamentului polonez.

"De data aceasta, Rusia a mutat granițele imperialismului gazelor cu un pas mai departe. Am prezentat prima listă de oligarhi ruși, antreprenori ruși și, ca răzbunare pentru asta, amenințarea Kremlinului de a opri gazul a fost dusă la bun sfârșit în această dimineață”, a spus Morawiecki. 

În același timp, Morawiecki a asigurat Parlamentul că Polonia se pregătește de ani de zile pentru o astfel de situație.

Potrivit acestuia, procesul a început în 2006-2007, când președintele polonez de atunci, Lech Kaczynski, a decis să construiască un terminal GNL în Swinoujscie, nord-vestul Poloniei, care are astăzi o capacitate anuală de regazificare de 6 miliarde de metri cubi.

"Dar îl extindem succesiv, crescându-i capacitatea, iar acest terminal va putea transporta în curând 7-8 miliarde de metri cubi", a conchis Morawiecki. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.