Un videoclip ucrainean ce îl prezenta pe împăratul Hirohito alături de Hitler și Mussolini a produs indignare în Japonia și o reacție tranșantă din partea guvernului de la Tokio


  • ACP
  • Apr 27, 2022 13:03
  • 1881
Un videoclip ucrainean ce îl prezenta pe împăratul Hirohito alături de Hitler și Mussolini a produs indignare în Japonia și o reacție tranșantă din partea guvernului de la Tokio

Un videoclip ucrainean în care apare împăratul Hirohito alături de Hitler și Mussolini a produs o mare indignare în Japonia și o reacție semnificativă a membrilor guvernului de la Tokio. 

Videoclipul are o durată de aproximativ 80 de secunde și prezintă textul „Fascismul și nazismul au fost înfrânte în 1945” peste o imagine în care apar Hitler, Mussolini și Hirohito, împăratul care a ocupat tronul imperial japonez în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

De asemenea, în videoclip apar și scene cu armata rusă bombardând Ucraina și e critică natura fascistă a guvernului lui Vladimir Putin. 

Reacțiile au apărut inițial la japonezii care activează pe rețelele sociale, iar apoi a venit și o reacție din partea guvernului de la Tokio. 

„Este complet nepotrivit și cu adevărat deplorabil să-l vedem pe împăratul Hirohito în aceeași categorie cu Hitler și Mussolini”, a declarat secretarul șef adjunct al cabinetului, Yoshihiko Isozaki, la o conferință de presă din 25 aprilie, adăugând că guvernul japonez a cerut oficial Ambasadei Ucrainei și Biroului Președintelui Ucrainei să elimine imediat imaginea „nepotrivită”.

Cu viteza luminii, în aceeași zi, chipul împăratului japonez a dispărut din videoclip iar Ambasada Ucrainei a trimis scuze pe Twitter „poporului japonez care s-a simțit jignit” din cauza imaginii din videoclip. 

Ambasada a recunoscut că a primit un val de reacții negative cu privire la acel videoclip, dar a explicat că răspunsul la critici a fost lent pentru că „nu știa despre” situație, contul pe care a apărut videoclipul neavând legătură în prezent cu guvernul ucrainean. 

„Vreau să spun încă o dată – (Contul – n. red.) nu este în prezent atribuit organizațiilor guvernamentale și nu ar trebui tratat ca atare”, a declarat Sergiy Korsunsky, ambasadorul Ucrainei în Japonia, într-un mesaj în engleză pe contul său de Twitter, la 26 aprilie. 

„Am cerut eliminarea acestei desemnări”, a mai spus el. „Eu sunt cel care și-a cerut scuze în numele Guvernului Ucrainei. Îmi pare cu adevărat rău pentru această greșeală teribilă”, a precizat. 

De asemenea, a mai spus ambasadorul Korsunsky, creatorul videoclipului „pare să nu aibă cunoștințe de istorie” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.